NOTA REDACȚIEI: „Ești bună așa...” sau în ce condiții ajung să lucreze jurnalistele la proteste

NOTA REDACȚIEI: „Ești bună așa...” sau în ce condiții ajung să lucreze jurnalistele la proteste

Jurnalista AGORA Irina Soltan, care a filmat protestul organizat de Partidul Șor, a fost agresată verbal și chiar a fost ținta unor atingeri nesolicitate din partea unor manifestanți. Incidentele au avut loc atât în timpul protestului de duminică, cât și a doua zi, luni după-amiază, când reportera noastră a mers să filmeze protestatarii rămași în corturi peste noapte.  „Ești bună așa...”,. „Îți stric telefonul!” sau „Cât te-au plătit ca să filmezi?”, sunt câteva dintre mesajele protestatarilor. Redacția AGORA condamnă vehement un asemenea comportament față de jurnaliști și cere organizatorilor și oamenilor legii să asigure securitatea presei care reflectă manifestațiile. 

Jurnalista AGORA a semnalat comportamentul protestatarilor inclusiv în chatul privat al redacției:

...

De menționat că și jurnalista Viorica Tătaru de la TV8 a semnalat o agresiune verbală din partea manifestanților.

Nu este prima dată când reporterii AGORA sunt luați pe sus, agresați verbal și intimidați.

În 2018, fosta jurnalistă AGORA Anastasia Antoceanu a fost îndepărtată forțat de lângă foștii sus-puși în stat, Andrian Candu, Pavel Filip și Vlad Plahotniuc, invocând motivul unei discuții între politicieni, dar și măsuri „necesare” de securitate.

În iunie 2019, în timpul unei intervenții live de la o manifestație organizată de PDM, tot Anastasia Antoceanu a fost lovită peste mână de unul dintre organizatori. Același bărbat a ținut atunci un discurs laudativ în adresa președintelui PDM, Vlad Plahotniuc. La fel în 2019, fostul reporter AGORA Mihai Avasiloaie a fost agresat verbal de câțiva participanți la manifestația organizată de Partidul Democrat. „De ce te anini de oameni? De ce îl cauți pe dracu?”, i s-a adresat un bărbat atunci.

Națiunile Unite notau, în 2021, că femeile jurnaliste sunt supuse amenințărilor și atacurilor în timpul activității lor doar pentru că sunt jurnaliste. Declarația aparține expertei ONU în libertatea de opinie și de exprimare, Irenee Khan.

„În timp ce atât jurnaliştii, cât şi bărbaţii, sunt expuşi violenţei şi ameninţărilor la adresa siguranţei lor ca răzbunare pentru munca lor, atacurile asupra femeilor sunt bazate pe gen şi sunt extrem de sexualizate online şi offline”, a spus Irene Khan.

Raportorul Special al ONU pentru libertatea de opinie și de exprimare a remarcat că atacurile asupra femeilor jurnaliste sunt menite să intimideze, să le reducă la tăcere și să le alunge din sfera publică și reprezintă o încălcare flagrantă a libertății de exprimare și a dreptului de participare publică.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.