
Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
Cristina Tocari are 23 de ani și a revenit în Republica Moldova acum un an, după ce a absolvit Universitatea în Strasbourg, Franța. Tânăra s-a întors acasă pentru un start-up în industria WasteTech. Mai exact, ea transformă deșeurile din plastic în bijuterii. Plină de vise și foarte muncitoare, Cristina consideră Moldova cel mai bun loc pentru a dezvolta acest proiect inovativ.
・ Cătălina Vudvud Grițco
„Crem că țara noastră e pregătită să primească așa o industrie și cred că este necesar ca totuși cineva să înceapă asta.”
Cristina Tocari
Autor:
Cristina a plecat din țară după absolvirea liceului. A ales Franța, țară în care a petrecut 4 ani, la Facultatea de Administrare Economică și Socială din Strasbourg. Atunci când s-a născut ideea unui proiect în industria WasteTech, tânăra a analizat minuțios piața europeană, cea de peste Prut, dar și cea din Moldova. Într-un final, a ales să-și crească proiectul „Recycline” acasă, iar prin activitatea pe care o are aici, Cristina îți dorește minimizarea deșeurilor de plastic în natură.
„Conceptul nostru este unul foarte complex pentru că implică și etapa de educare și implementarea unui obicei ecologic, nu foarte confortabil pentru unii: colectarea plasticului, reciclarea lui, deja procesul de lucru manual și vânzarea produsului final. La moment avem o colecție de bijuterii din plastic reciclat. Pe piața de aici este un format unic și bijuteriile sunt unice, pentru că plăcile de plastic nu pot fi repetate”, spune Cristina.
Tânăra tinde ca „Recycline” să devină o platformă și pentru afacerile locale, mai exact, o platformă prin care alte businessuri să implementeze unele practici și politici de sustenabilitate, prin donarea deșeurilor lor de plastic sau prin alegerea unor elemente de plastic reciclat în uzul lor sau decor.
Cristina crede că moldovenii sunt pregătiți să recicleze sau să îmbrățișeze obiceiuri ecologice.
„În Moldova îmi place cel mai mult faptul că este un vibe foarte special. Îmi mai place faptul că foarte mult a întinerit Moldova, văd comunități de oameni interesanți, văd cum arta evoluează, văd cum turismul evoluează. Îmi place cum oamenii încep să-și pună mai multe întrebări referitor la ce îi înconjoară, la ce aleg, la cum li se adresează și îmi place să urmăresc progresele astea.”
Cristina Tocari
Autor:
Cel mult 9% din total deșeuri de plastic generate ajung a fi reciclate
Reciclarea presupune transformarea deșeurilor în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse. Prin intermediul reciclării se reduce consumul de materie primă nouă și, de asemenea, se reduce consumul de energie și nivelul de contaminare al mediului natural. Totodată, reciclarea nu doar aduce beneficii mediului, are însă și un efect pozitiv asupra economiei.
Președinta Centrului de Instruire și Consultanță „E-Circular”, Aurelia Bahnaru, susține că toată lumea cunoaște că materialele plastice au o contribuție vitală în economia globală și cea națională, iar cantitatea produsă în ultimul deceniu o depășește pe cea produsă într-un secol. Cu toate acestea cel mult 9% din total deșeuri de plastic generate ajung a fi reciclate.
„Acest rezultat de fapt confirmă că reciclarea nu este cea mai ecologică opțiune în reducerea poluării. Chiar și cu un sistem de colectare separată perfect funcțional, ambalajele din plastic pot fi reciclate doar de un număr finit de ori, după care ajung la gropile de gunoi”, afirmă Aurelia Bahnaru.
La fel, potrivit Aureliei Bahnaru este prioritar să reducem cât mai urgent cantitatea ambalajelor de unică folosință în circulație pe piața națională și să îmbunătățim calitatea plasticului supus reciclării printr-o colectarea separată corectă la sursă.
„Este îmbucurător faptul că apar companii care pun accent pe producerea produselor de plastic din materie primă secundară rezultată din reciclare și nu din plastic virgin. Ca rezultat aceste modele de afaceri verzi reușesc să „scoată” deșeurile din plastic din gropile de gunoi și să le transforme în produse reciclate cu o viață nouă și cu un scop util.”
Aurelia Bahnaru
Autor:
CITEȘTE ȘI: O campanie socială care-și propune să încurajeze sortarea deșeurilor a fost lansată în Chișinău(VIDEO)