Tot ce trebuie să știi despre producerea proprie a energiei electrice. Cât costă instalarea unei centrale fotovoltaice, ce zice legea și în cât timp ai putea să-ți „întorci” banii

Tot ce trebuie să știi despre producerea proprie a energiei electrice. Cât costă instalarea unei centrale fotovoltaice, ce zice legea și în cât timp ai putea să-ți „întorci” banii

Tot mai multă lume se întreabă în ultimul timp cum poate optimiza costurile pentru energie și gaze.  Din cauza sumelor mari din facturi,  care se estimează să crească și mai mult, și a nesiguranței legate de livrările de gaze din Rusia, mulți oameni se gândesc să investească în propria producere de energie electrică, pe lângă luarea unor măsuri de economisire.

Tehnologia fotovoltaică este cea mai răspândită metodă de producere a energiei electrice, potrivită atât pentru case particulare, cât și pentru parcuri mari. Costurile tehnologiei fotovoltaice au scăzut considerabil în ultimii zece ani, iar eficiența a crescut, făcând-o accesibilă pentru toți consumatorii, inclusiv cei casnici. Totuși,  înfruntând criza energetică, și această industrie a suferit și continuă să înregistreze scumpiri și blocaje în lanțul logistic. Astfel, și ofertele pentru instalațiile fotovoltaice vor avea o perioadă scurtă de valabilitate, ținând cont de volatilitatea prețurilor și stocurile producătorilor/distribuitorilor.

Prețul unei instalații fotovoltaice pe acoperiș începe de la 680 de euro/kilowatt instalat și ajunge până la 1200 de euro per kW instalat. Costul variază în funcție de mărimea centralei fotovoltaice. Cu cât este mai mare, cu atât mai mic este prețul mediu per kW. Astfel, o instalație pentru un consumator casnic (6 kW) ajunge să coste 6500 – 7200 de euro. Mai sunt și alți factori care influențează prețul centralei, printre care: structura de montaj, invertoarele și distanțele pentru racord.

Amortizarea unei asemenea investiții depinde de valoarea acesteia, consumul de energie electrică și tariful plătit de consumatori. La tarifele actuale, instalarea unei centrale fotovoltaice se amortizează în  4,5 - 7 ani. Oricare majorare de tarif și de consum va duce și la o scădere a perioadei de amortizare.

Energia electrică fotovoltaică este una intermitentă (nu se produce continuu), iar producția maximă a acesteia este înregistrată ziua, în lunile de primăvară - vară. Consumul, în special cel rezidențial,  are loc, în mare parte, seara și noaptea, toamna și iarna. Pentru a putea păstra energia electrică produsă și neconsumată, se recurge la baterii de stocare, al căror cost este destul de ridicat. Acesta ajunge până la 50 - 80% din valoarea centralei.

Soluția pentru stocare reprezintă mecanismul de sprijin numit „contorizare netă”. Acest mecanism de susținere este aplicat doar pentru producerea energiei electrice pentru  consumul propriu, cu posibilitatea de a da excesul în rețea, iar ulterior, când instalația nu produce, acea energie să poată fi recuperată.  În acest mod, rețeaua electrică de distribuție are funcția de stocare. În statele europene, acești consumatori, care sunt și producători, se numesc „prosumatori”.

Ce spune legea

Contorizarea netă este reglementată de Legea 10/2016 cu privire la promovarea energiei electrice din surse regenerabile. Aceasta este supusă unor reguli și limitări.

Contorizarea netă a energiei electrice din surse regenerabile

(1) Consumatorul final, deţinător al unei centrale electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu şi care a încheiat cu furnizorul un contract de furnizare a energiei electrice la preţ reglementat, are dreptul să livreze în reţeaua electrică surplusul de energie electrică produsă, iar furnizorul respectiv este obligat să încheie, la solicitarea consumatorului final respectiv, un contract pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă, în condiţiile prezentei legi.

(2) Consumatorul final, deţinător al centralei electrice, care solicită contorizarea netă a energiei electrice din surse regenerabile, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: 

a) energia electrică trebuie să fie produsă numai din surse regenerabile de energie;

b) centrala electrică trebuie să dispună de o putere instalată de până la 200 kW, dar nu mai mare decât puterea contractată cu furnizorul respectiv.

Decontarea între consumator și furnizorul de energie electrică  este făcută la 12 luni. 

Cum s-a schimbat legea

Recent, amendamentele  aduse acestei legi au modificat data decontării între consumator și furnizor. Aceasta a fost stabilită pentru 31 martie 2022. Anterior, era 31 decembrie 2022.  Modificarea este una binevenită și așteptată pentru că oferă posibilitatea de a consuma în lunile de iarnă excesul produs și livrat în rețea în perioada de vară.

Recentele amendamente au contribuit și la debirocratizarea  procedurii de punere în funcțiune a centralei fotovoltaice pentru consumatorii casnici.

Deși o instalație fotovoltaică pe un acoperiș rezidențial poate fi montată  în două-trei zile, procedura de punere în funcțiune, cu toate coordonările și aprobările, dura două-trei luni, ceea ce era demotivant pentru consumatori, care și așa își investesc propriii bani.  Aceste proceduri au fost excluse, dar numai pentru consumatorul casnic.

Consumatorul non-casnic, cel industrial, continuă să înfrunte problemele birocratice pentru a-și pune în funcțiune centrala. Sperăm că, în curând, legiuitorul va veni cu soluții în acest sens, ca și consumatorul industrial să fie sprijinit în eforturile lui de a-și monta o centrală electrică fotovoltaică.

Finanțarea și subvențiile

Cel mai sensibil moment pentru decizia  de a investi în propria producere de energie electrică este finanțarea. În acest moment, nu sunt oferite subvenții – ajutoare financiare nerambursabile pentru consumatorii casnici. Pentru cei industriali sunt unele programe, anunțate prin Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), care acordă finanțare pentru o parte din investiție și cu o  componentă mică de grant. Recent a fost lansat programul de sprijin prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), dar toate cele menționate au criterii de eligibilitate restrânse.

Astfel, consumatorul trebuie să recurgă la propriile economii sau la finanțare bancară.

Sectorul bancar din Moldova nu oferă însă creditare pentru mecanismul de contorizare netă. Atât persoanele fizice, cât și agenții economici trebuie să recurgă la credite clasice, prin gajarea bunurilor, depunere de garanții, asumarea unor  dobânzi deloc mici în ultima perioadă etc.

Sperăm că, în curând, vor fi lansate cât mai multe inițiative (din partea autorităților, donatorilor, băncilor) de a sprijini consumatorul, atât prin reglementare, cât și financiar.

Trebuie sa avem încredere în sursele regenerabile de energie. Datorită dezvoltării tehnologice și scăderii rapide a costurilor, energia regenerabilă reprezintă o alegere viabilă pentru un număr tot mai mare de țări, orașe, companii și persoane fizice. Utilizarea energiei regenerabile este un instrument eficient pentru: stimularea creșterii economice,  crearea unor noi oportunități de angajare și de afaceri, sporirea bunăstării, reducerea dependenței de gaze și pentru un viitor sigur din punct de vedere climatic.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze a Italiei din cauza „unei probleme cu operatorul austriac”

Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze a Italiei din cauza „unei probleme cu operatorul austriac”

Mai multe explozii s-au produs la o bază aeriană din Crimeea (VIDEO)

Mai multe explozii s-au produs la o bază aeriană din Crimeea (VIDEO)

O coloană de mașini a fost atacată în regiunea Harkov. 24 de persoane au murit, dintre care 13 copii

O coloană de mașini a fost atacată în regiunea Harkov. 24 de persoane au murit, dintre care 13 copii

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cine aduce cei mai mulți bani în Bugetul Public Național. TOP cei mai mari contribuabili din R. Moldova
 • 2
  MoldovaGaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Livrările au fost limitate cu peste 30%
 • 3
  Consulatul rus din New York a fost vandalizat cu vopsea roșie (FOTO, VIDEO)
 • 4
  Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea de toamnă
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.