Ce trebuie să cunoști dacă imobilul tău este supus percheziției

Ce trebuie să cunoști dacă imobilul tău este supus percheziției
Foto: enational.ro

În esenţa sa, acţiunea procesual penală de percheziţie, reprezintă o ingerinţă admisă de lege în viaţa privată a persoanei şi/sau exerciţiul dreptului de proprietate, efectuată în baza ordonanţei motivate a organului de urmărire penală şi numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie. Excepţie de la această regulă constituind delictele flagrante, unde percheziţia se poate efectua în baza unei ordonanţe motivate a procurorului, fără autorizaţia judecătorului de instrucţie, urmând ca ulterior, judecătorului de instrucţie să i se prezinte imediat, dar nu mai târziu de 24 de ore de la terminarea percheziţiei, materialele obţinute în urma percheziţiei, indicându-se motivele efectuării ei. 

Când sunt în drept organele de urmărire penală să efectueze percheziţia, să ridice obiectele sau documentele? 

Potrivit legislaţiei procesual penale, organul de urmărire penală este în drept să efectueze percheziţie dacă din probele acumulate sau din materialele activităţii speciale de investigaţii rezultă o presupunere rezonabilă că într-o anumită încăpere ori într-un alt loc sau la o anumită persoană se pot afla instrumente ce au fost destinate pentru a fi folosite sau au servit ca mijloace la săvîrşirea infracţiunii, obiecte şi valori dobândite de pe urma infracţiunii, precum şi alte obiecte sau documente care ar putea avea importanţă pentru cauza penală şi care prin alte procedee probatorii nu pot fi obţinute. 

Este interzis de a efectua ridicări de obiecte şi documente sau de a face percheziţii în timpul nopţii, cu excepţia cazurilor de delict flagrant. 

Astfel, organul de urmărire penală, în urma obţinerii autorizaţiei, este în drept să ridice obiectele sau documentele care au importanţă pentru cauza penală dacă probele acumulate sau materialele activităţii speciale de investigaţii indică exact locul şi persoana la care se află acestea. Obiectele şi documentele ridicate trebuie, pe cât e posibil şi necesar, să fie împachetate şi sigilate chiar la locul percheziţiei sau ridicării, despre ce se face menţiune în procesul-verbal respectiv. Pachetele sigilate se semnează de către persoana care a efectuat percheziţia sau ridicarea.

Cine asistă la efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente?

La efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente trebuie să fie asigurată prezenţa persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea ori a celor care reprezintă interesele persoanei în cauză. Un element cheie este faptul că în cazul în care persoana la care se efectuează percheziţia solicită prezenţa apărătorului, acţiunea procesuală se întrerupe până la prezentarea apărătorului, dar nu mai mult decât pentru două ore. 

De menţionat este faptul că persoana la care se face percheziţia sau ridicarea de obiecte şi documente are dreptul să înregistreze prin mijloace audio/video aceste acţiuni, informând despre acest fapt organul de urmărire penală.   

Ce acte trebuie să prezinte organul de urmărire penală la efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente? 

Legislaţia procesual penală prevede că până la începerea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente, reprezentantul organului de urmărire penală este obligat să înmâneze, sub semnătură, persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea copia de pe ordonanţa respectivă. Ordonanţa trebuie să fie motivată şi să cuprindă: data şi locul întocmirii, numele, prenumele şi calitatea persoanei care o întocmeşte, cauza la care se referă, obiectul acţiunii sau măsurii procesuale, temeiul legal al acesteia şi semnătura celui care a întocmit-o date cu privire la obiectele sau documentele căutate, întrucât ordonanţa nesemnată de persoana care a întocmit-o nu are putere juridică şi se consideră nulă.             

În mod obligatoriu, reprezentantul organului de urmărire penală care efectuează percheziţia sau ridicarea de obiecte şi documente întocmeşte un proces-verbal, iar în caz de necesitate se întocmeşte şi o listă specială a obiectelor şi documentelor ridicate, care se anexează la procesul-verbal. Procesul-verbal al percheziţiei sau ridicării trebuie să conţină menţiunea că celor prezenţi li s-au explicat drepturile şi obligaţiile lor prevăzute de prezentul cod, precum şi declaraţiile făcute de aceste persoane. Procesul-verbal de percheziţie sau ridicare se aduce la cunoştinţa tuturor persoanelor care participă la efectuarea acestor acţiuni procesuale şi sunt prezente la efectuarea lor, fapt care este confirmat prin semnătura fiecăreia dintre ele.  

Ulterior, copia de pe procesul-verbal al percheziţiei sau ridicării se înmânează, contra semnătură, persoanelor la care au fost efectuate aceste acţiuni procesuale.

Când organul de urmărire penală este în drept să purceadă la ridicarea forţată de obiecte şi documente? 

Ulterior, la ridicarea de obiecte şi documente, după prezentarea ordonanţei, reprezentantul organului de urmărire penală cere să i se predea obiectele sau documentele care urmează a fi ridicate, şi doar în cazul refuzului, acesta procedează la ridicarea lor forţată. 

Organele împuterinicite în efectuarea percheziţiei sunt obligate să ia măsuri pentru a nu se da publicităţii circumstanţele privitor la viaţa intimă a persoanei, constatate în legătură cu efectuarea percheziţiei sau ridicării.

Sergiu Bucataru, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești

Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești

700.000 de soldați ar apăra acum Ucraina, afirmă Volodimir Zelenski

700.000 de soldați ar apăra acum Ucraina, afirmă Volodimir Zelenski

Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc

Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  EDITORIAL | Ghetele albe de la Bruxelles și stiletto de la Jora de Mijloc
 • 2
  O femeie a protestat, pe covorul roşu de la Cannes, împotriva violurilor comise de soldaţii ruşi în Ucraina
 • 3
  Un alt copac s-a prăbușit în capitală. Arborele a strivit o mașină (FOTO)
 • 4
  Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.