Antreprenorii mici și mijlocii vor putea accesa credite cu 30% mai ieftine decât pe piață. Facilitățile oferite de un nou fond lansat de stat

Antreprenorii mici și mijlocii vor putea accesa credite cu 30% mai ieftine decât pe piață. Facilitățile oferite de un nou fond lansat de stat

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale,  susținut de stat. Astăzi au fost lansate discuții publice privind crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va oferi, pentru afacerile cu potențial de creștere și dezvoltare, credite cu dobândă redusă, prin intermediul  băncilor și organizațiilor de creditare nebancară. Potrivit calculelor făcute de specialiști, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală.

Fondul FACEM va fi gestionat de către ODA, care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor. Produsele de finanțare ale FACEM vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile politicilor publice stabilite de către Guvern, Ministerul Economiei și alte instituții de stat relevante. De asemenea, acestea vor ține cont de condițiile stabilite în acordurile cu partenerii de dezvoltare și donatorii. ÎMM-urile vor putea accesa produsele de finanțare (credite avantajoase) prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare financiare, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA.

Resursele financiare din care va fi constituit FACEM vor veni din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare alocate de către partenerii de dezvoltare și/sau donatori (credite/împrumuturi, asistență financiară și tehnică, granturi), veniturile obținute din creditare și recreditare şi din alte surse legale. Pentru capitalizarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) au fost bugetate pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 milioane lei. Pe parcursul următorilor ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de 2,7 miliarde lei (anul 2023 – 450 milioane lei; anul 2024 – 1 miliard lei și în anul 2025 – 1 320 milioane lei).

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal