*Acest material este sponsorizat

Cum te ajută profilul candidatului ideal să-ți găsești angajații potriviți

Cum te ajută profilul candidatului ideal să-ți găsești angajații potriviți
DAD Accountant

Ce telefon ai? La sigur că înainte să-l iei, te-ai gândit mult ce marcă și model să alegi. Ai hotărât ce buget ești dispus să cheltui pentru acest gadget. Ai căutat informații, te-ai uitat la caracteristici. Am ghicit? Așa procedează orice om care își prețuiește timpul și banii. Și uite că exact asta trebuie să faci și când cauți un nou angajat, adică,  să stabilești de la bun început care e profilul candidatului ideal pentru funcția vacantă pe care o ai în companie.

Ce reprezintă profilul candidatului ideal și de ce e important să-l conturezi?

Ca antreprenor, cu siguranță, ai auzit de profilul clientului ideal. Cel mai probabil, chiar l-ai creat. Uite că profilul candidatului ideal e cam același lucru, numai că închipuie-ți că funcția vacantă pe care o ai în companie este produsul sau serviciul pe care-l vinzi, iar candidații (oamenii care vor să se angajeze la tine) sunt clienții (cei care vor să „cumpere” funcția vacantă).

Cu alte cuvinte, tu vinzi un job (cu niște beneficii sociale, un anumit salariu, un birou și un șir de obligațiuni), iar persoanele care caută un loc de muncă sunt potențialii tăi clienți. Dacă te uiți pe platformele de recrutare, o să constați că sunt mulți oameni dornici de a se angaja.

Dar oare toți se potrivesc pentru compania ta și pentru funcția vacantă pe care o ai? NU, cu siguranță că nu! Anume din acest motiv e important să creezi un profil al candidatului ideal prin care să stabilești foarte clar de cine ai nevoie (ce specialist, nivelul de calificare, experiența, competențele pe care trebuie să le posede etc.) În acest mod, vei înțelege ce fel de persoană cauți și îți va fi mult mai ușor să excluzi candidații nepotriviți și să găsești angajatul care corespunde tuturor cerințelor tale.

Cum să creezi profilul candidatului ideal?

Ai înțeles ce înseamnă profilul candidatului ideal și de ce e important să-l creezi înainte de a începe procesul de recrutare a personalului. Acum, hai să vedem cum anume se creează acesta și de ce informații ai nevoie.

La un simplu search pe Google o să descoperi o mulțime de recomandări cu privire la crearea profilului candidatului ideal. Așa că, teoretic, n-ar trebui să fie nimic complicat. Când te apuci însă de treabă, toți acei termeni necunoscuți și explicațiile sofisticate te cam scot din sărite. Iată de ce îți prezentăm o metodă simplă și eficientă, pe care specialiștii în resurse umane de la DAD Human Capital o aplică cu succes de mai bine de 6 ani.

Compania de recrutare DAD Human Capital îți propune să urmezi 3 pași și te asigură că, la final, vei obține un profil ca la carte al candidatului ideal, care te va ajuta să-ți găsești mai ușor angajații de care ai nevoie.

Pasul 1

Gândește-te la angajații tăi, care sunt cele mai bune trăsături pe care le apreciezi la fiecare dintre ei? Acum, imaginează-ți o persoană care le-ar avea pe toate și ar fi potrivită pentru funcția vacantă din compania ta. E bărbat sau femeie? Să nu înțelegi greșit, nu e vorba de nicio discriminare în funcție de gen. Pur și simplu, uneori, pentru anumite munci, chiar ai nevoie de un specialist-bărbat (de exemplu hamal), iar alteori, ai nevoie de un specialist-femeie (de exemplu educatoare).

Pune-i un nume. Așa o să-ți fie mai simplu. Gândește-te ce calități ar trebui să aibă, ce nivel de calificare, are nevoie de experiență sau ești pregătit să-i acorzi timp ca să învețe în companie. Ce personalitate ai vrea să aibă, ce trăsături de caracter etc. Altfel spus, închipuie-ți că ai găsit angajatul potrivit și descrie-l.

Sfat: Fii concret!

Când te gândești la calitățile și competențele candidatului ideal, fii concret. Dacă e vorba de abilitățile de comunicare, nu ezita să intri în detalii și să spui exact de ce ai nevoie. Ai nevoie de un om sociabil, care stabilește ușor contacte cu alte persoane sau de cineva care are talentul de a negocia și a convinge? Ori poate cauți un angajat care să fie capabil să țină discursuri în public? Când te referi la capacitatea de a lucra în echipă, e bine să concretizezi dacă, pur și simplu, vrei ca un angajat să aibă relații bune cu ceilalți angajați sau poate va avea de colaborat cu colegii săi pentru realizarea unor sarcini comune. Procedează așa cu fiecare calitate și competență pe care vrei să o aibă candidatul tău ideal.

Pasul 2

Identifică 3 calități de bază. Dacă ai făcut ceea ce ți-am spus mai sus, probabil că ai obținut o listă interminabilă de calități. Este ceva firesc să ne dorim tot ce e mai bun. Toți vrem angajați calificați, responsabili, muncitori, deștepți, competenți, activi, sociabili, respectuoși, dispuși să învețe lucruri noi, care să se adapteze ușor condițiilor de muncă etc. Lista poate continua la nesfârșit.

Dar oameni perfecți nu există, așa că după ce ai înșirat tot ce ți-a trecut prin cap, identifică 3 calități prioritare. De exemplu, cauți un manager pe vânzare. Atunci ai nevoie de o persoană răbdătoare, care poate negocia, poate convinge și care este mereu dispusă să învețe din experiență. Cauți un contabil? Acesta ar trebui să-și cunoască munca (să aibă calificarea necesară), să aibă competențe de comunicare (să poată să-ți explice anumite lucruri, să te informeze corect), să fie responsabil (atent la detalii, bine informat despre cele mai recente modificări legislative din domeniu.) Credem că ai înțeles la ce ne referim. Dintre toate calitățile și competențele, găsește-le pe cele mai importante.

Sfat: Gândește-te cum NU vrei să fie viitorul tău angajat!

Acest exercițiu de imaginație o să te ajute să alegi persoanele care corespund cel mai mult profilului candidatului ideal și să le excluzi pe cele nepotrivite.

Pasul 3

Asigură-te că poți măsura fiecare competență pe care o cauți într-un potențial angajat. Ca să fie mai simplu de înțeles, imaginează-ți o casă foarte, foarte înaltă.

Câți metri are? Când spunem foarte, foarte înalt, cineva își poate închipui o casă cu 17 etaje, în timp ce altcineva se poate gândi la un zgârie-nori cu 100 de etaje. De ce? Pentru că fiecare gândește în funcție de propriile limite.

Acum să ne întoarcem la profilul candidatului ideal. O să spui că ai nevoie de un om care să cunoască bine limba spaniolă. Ok, ce înseamnă să cunoască bine? Să știe să o vorbească sau să cunoască și niște gramatică? Să poată traduce niște acte sau să cunoască bine terminologia dintr-un anumit domeniu?

Iată motivul pentru care trebuie să poți măsura fiecare competență. Nu spui doar „caut un asistent personal care să cunoască limba spaniolă”, spui și nivelul la care ai nevoie să o cunoască.  În acest mod, vei avea o imagine mai clară despre cum trebuie să fie persoana potrivită pentru funcția vacantă pe care o ai în companie.

Când ai nevoie de profilul candidatului ideal?

 • Când creezi oferta de muncă

Dacă știi pe cine anume cauți, știi și cum să-l convingi ca să te aleagă pe tine. Un proaspăt absolvent va accepta un salariu mai modest, în schimb, un specialist care are în spate 15 ani de experiență, va solicita o remunerare mai bună.

 • Când elaborezi și promovezi anunțul de angajare

Având în față profilul candidatului ideal, vei ști dacă e cazul să vorbești într-un limbaj formal sau informal, vei înțelege unde e mai bine să publici anunțul, astfel încât să ajungă la candidații potriviți pentru tine.

 • Când gestionezi CV-urile

Profilul candidatului ideal îți va prinde bine și atunci când te vei pomeni cu un morman de CV-uri și scrisori de intenție pe biroul tău. Cunoscând profilul candidatului ideal, vei putea ușor exclude candidații care nu corespund profilului. Despre unele capacități și competențe, vei putea citi chiar și printre rânduri. Cauți o persoană care să cunoască MS Office? Atunci modul în care arată un CV îți poate spune multe.

 • Când organizezi interviul de angajare

Cu ajutorul profilului candidatului ideal, vei înțelege ce întrebări să-i adresezi fiecărei persoane care vine la interviul de angajare.

 • Când testezi potențialii angajați

Vei putea să elaborezi teste eficiente care să-ți arate dacă un anumit candidat chiar știe să facă munca pentru care urmează să-l angajezi în companie.

 • Când negociezi condițiilor de muncă

Vei ști la ce salariu se așteaptă un potențial angajat și ce aspecte îl pot face să opteze anume pentru compania ta, și nu pentru firmele concurente. 

Vrei să afli mai multe informații despre elaborarea profilului candidatului ideal sau poate ai nevoie de ajutor ca să găsești angajați noi? Contactează specialiștii în resurse umane de la DAD Human Capital și beneficiază de consultanță și suport în procesul de recrutare.

Vezi articolul integral aici

P.

Vezi și aceste știri
Află de la specialiștii DAD Accountant cum să scoți bani din firmă în mod legal, fără a pierde mari sume plătind impozite

Află de la specialiștii DAD Accountant cum să scoți bani din firmă în mod legal, fără a pierde mari sume plătind impozite

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Externalizează serviciile de contabilitate a afacerii tale cu încredere către DAD Accountant

Externalizează serviciile de contabilitate a afacerii tale cu încredere către DAD Accountant

Advertoriale
Sărbătorește „Ziua Vinului TOTEM-ul păcii” la Château Vartely

Sărbătorește „Ziua Vinului TOTEM-ul păcii” la Château Vartely

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 2
  Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa
 • 3
  Scurgerile din gazoductele Nord Stream: UE și NATO susțin că ar fi„acte de sabotaj”, iar Zaharova acuză SUA de „atac terorist”
 • 4
  Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.