
Hub pentru afaceri sociale, deschis la Cahul: 20 de antreprenori vor beneficia de consultanță și soluții de business
Antreprenorii care vor să-și dezvolte sau au pus pe roate o afacere din domeniul social pot beneficia de consultanță și soluții de business. Astfel, 20 de antreprenori sociali din Cahul, Cantemir și Taraclia vor beneficia de asistență și ghidare în cadrul unui Hub regional, lansat cu susținerea financiară a Uniunii Europene.
・
Astfel, Hub-ul regional va susține crearea și dezvoltarea a 20 de întreprinderi sustenabile în domeniul antreprenoriatului social, care vor contribui la dezvoltarea economică atât a regiunii cât și a mai multor comunități din municipiul Cahul.
„Aceste 20 de întreprinderi vor primi și suportul financiar în mărime de două mii de lei în procesul de înregistrare la Agenția Servicii Publice. Totodată, vom oferi și servicii de networking la nivel local ca antreprenorii sociali să facă legătură cu actorii sociali pentru a le permite să se dezvolte pe parcurs”, a declarat Irina Bejan, directorul de proiect al Hub-ului Regional pentru Afaceri Sociale din mun. Cahul.

Potrivit ei, menirea Hub-ului este de a dezvolta afaceri pentru a rezolva problemele de impact din comunitățile antreprenorilor. Ulterior, banii câștigați din afacerile vor fi reinvestiți în rezolvarea acestora.
„Astfel, vor fi deschise centre pentru tineret, centre pentru bătrâni. De exemplu avem companii care au servicii de instruire în domeniul IT pentru copii. În mod normal se achită o taxă lunară, iar pentru copii din familiile defavorizate se achită din cadrul organizației. Acesta este impactul lor social, ei oferă sprijin copiilor care nu-și permit să beneficieze de aceste servicii”, a explicat directorul de proiect al Hub-ului Regional.
Totodată, în cadrul proiectului va fi amenajat un stand expozițional unde antreprenorii sociali vor beneficia de spațiu pentru etalarea propriilor produse.
Antreprenorii sociali vor fi ghidați de mentori profesioniști în domeniul afacerilor sociale, și vor beneficia continuu de noi conexiuni cu actori comunitari în susținerea antreprenoriatului social.
Prezent la evenimentul de lansare, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, s-a arătat încrezător că acest Hub va contribui la accelerarea dezvoltării întreprinderilor sociale.

„Ne bucurăm că, grație muncii și entuziasmului antreprenorilor sociali, este posibil să abordăm multiple provocări economice și sociale, inclusiv crearea de locuri de muncă, incluziunea socială a persoanelor vulnerabile, dezvoltarea de noi produse și servicii de calitate. Uniunea Europeană a sprijinit activ dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, pentru ca mai mulți oameni să beneficieze de serviciile și produsele create.” a declarat Jānis Mažeiks.
De asemenea, Hub-ul prevede implicarea întreprinderilor sociale în activitatea Platformei de dialog public-privat în cadrul Agendei Locale de Business și va oferi susținere în vederea formării unui focus-grup pentru formularea și înaintarea modificărilor în Agenda Locală de Business Cahul cu introducerea domeniului de antreprenoriat social.
Autoritățile locale susțin inițiativa respectivă. Potrivit lor, aceasta are drept scop susținerea activității întreprinzătorilor.
„Cahul este un centru regional și este firesc ca să fie creat aici un Hub regional de afaceri sociale. Este un lucru necesar de a intensifica activitatea de a susține antreprenoriatul social în Cahul, consolidarea capacităților și expertizei societății civile în activitatea nobilă pe care o desfășoară” a menționat Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul.
Hub-ul a fost inaugurat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.
Acesta a fost lansat prin intermediul unui grant, în valoare de 40.000 euro, obținut prin concurs deschis de către Filiala Cahul a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
În cadrul proiectului, Uniunea Europeană și Suedia oferă granturi în valoare totală de 140.000 de euro pentru dezvoltarea a patru hub-uri regionale similare, care vor fi lansate până în 2024 și vor aplica același mecanism de funcționare.