OPINIE | Este timpul să demontăm barierele care stau în calea femeilor și bărbaților pentru a-și construi cariera și a naște atâția copii câți își doresc

OPINIE | Este timpul să demontăm barierele care stau în calea femeilor și bărbaților pentru a-și construi cariera și a naște atâția copii câți își doresc
FOTO: UNFPA/- Compania Panilino a lansat un spațiu de joacă și odihnă pentru a susține mamele și tații cu copii

De la femeile din Europa și Asia Centrală încă se mai pretinde ca acestea să-și asume majoritatea muncii neremunerate în gospodărie: curățenie, gestionarea gospodăriei, îngrijirea copiilor și a rudelor în etate. Acest fenomen explică, în mare măsură, decalajul de gen care poate fi observat pe piața forței de muncă. Locurile de muncă bine plătite revin, în majoritatea cazurilor, bărbaților, iar femeile care ajung în asemenea funcții, oricum primesc salarii mai mici și avansează mai greu în carieră și dețin joburi nesigure.    

Fenomenul este îngrijorător din două motive principale. În primul rând, sunt limitate drastic oportunitățile și opțiunile de care se bucură femeile în societate și împiedică progresul la capitolul egalitatea de gen. În al doilea rând, acest fenomen afectează economia prin excluderea a milioane de femei din piața forței de muncă, care ar putea contribui prin abilitățile și talentele lor. 

Există încă un motiv, mai puțin abordat, dar care ar trebui să ne îngrijoreze în raport cu persistența normelor depășite ce vizează rolul femeii acasă și la locul de muncă: ceea ce face ca gestionarea la nivel de țări a schimbărilor demografice cu care se confruntă să fie mult prea dificilă. 

Acest lucru este valabil mai ales pentru Europa de Est și de Sud-Est, unde ponderea femeilor pe piața  forței de muncă este deosebit de scăzută, în general sub 50%, iar diferența dintre ratele de ocupare a bărbaților și femeilor este mai mare decât în Europa de Vest. În Albania, 32 la sută dintre femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, nu sunt angajate și nici nu merg la școală din cauza responsabilităților casnice neremunerate puse pe seama lor (comparativ cu rata de 2% pentru bărbații tineri).

În același timp, țările din Europa de Est și de Sud-Est se confruntă cu provocări demografice fără precedent, migrația la scară largă și natalitatea scăzută au generat reducerea numărului populației și creșterea ponderii persoanelor în vârstă, ceea ce trezește temeri legate de perspectivele de creștere economică și dezvoltarea durabilă a sistemelor și serviciilor de securitate socială.

Din perspectiva acestor presiuni, este clar că țările nu își pot permite să excludă o parte semnificativă a populației lor din economie și viața publică. Pentru implementarea cu succes a strategiilor naționale care vizează abordarea schimbărilor demografice, acestea trebuie să includă politici care să ajute femeile și bărbații să reconcilieze responsabilitățile lor la muncă și acasă.

UNFPA, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație susține guvernele și mediul de afaceri în ceea ce privește adoptarea politicilor benefice familiilor, care ar putea asigura un asemenea efect. Pe parcursul săptămânii curente, vom reuni lideri guvernamentali și lideri ai mediului de afaceri la Istanbul în cadrul unei conferințe pentru a aborda metodele care să ne apropie de realizarea obiectivului care stabilește crearea mediilor de lucru în care femeile și bărbații să beneficieze de sprijinul de care au nevoie pentru a-și putea realiza aspirațiile atât la serviciu, cât și în familie. 

Guvernele țărilor din regiune au înțeles că metoda tradițională de rezistență în fața schimbărilor demografice - în mod special oferirea stimulentelor financiare pentru persoanele care aduc pe lume mai mulți copii - nu funcționează și că se impune o abordare mult mai cuprinzătoare. O parte esențială a acestei abordări sunt politicile pentru familie care să ofere beneficii atât femeilor, cât și bărbaților și care să ia în calcul faptul că familia modernă este percepută în diverse forme și modele.  Este încurajator să observăm cum guvernele din regiune experimentează cu o gamă largă de măsuri, de la concediu parental plătit pentru ambii părinți, la indemnizații de îngrijire și legislație non discriminare care protejează femeile însărcinate.

De asemenea, reprezentanții sectorului privat recunosc o mai mare rentabilitate a investițiilor atunci când este asigurat echilibrul între viața privată și cea profesională, iar condițiile pentru părinți și îngrijitori sunt îmbunătățite. Reprezentații mediului de afaceri apreciază creșterea reputației care rezultă din faptul că sunt percepuți în calitate de lideri. În consecință, beneficiază de atitudinea pozitivă a angajaților față de munca lor,  o rată redusă a absenteismului, care, la un loc, garantează o mai mare productivitate, cifră de afaceri și costuri de recrutare.

Există multe lucruri pe care le pot face companiile pentru a garanta locuri de muncă compatibile cu viața de familie. Inclusiv, contracte care să stabilească un program de muncă flexibil, concedii de îngrijire a copilului bine plătite, amenajarea spațiilor speciale pentru mamele care alăptează și încăperi pentru cei mici. Managerilor superiori le revine rolul important de a fi modele de urmat, spre exemplu atunci când ei înșiși beneficiază de concediu paternal și creează o cultură de sprijin în acest sens în oficiu.    

Datele noastre indică asupra faptului că normele sociale, care vizează rolul femeilor și bărbaților la muncă și acasă, sunt în schimbare.

În Moldova, spre exemplu, 59 la sută dintre bărbați susțin că și-ar dori să petreacă mai mult timp alături de copiii lor și, dacă ar fi posibil, ar accepta să muncească mai puține ore pe zi. 

Indicele este același și în alte țări unde am colectat date. Ceea ce ne sugerează că tot mai multe persoane își doresc să lase în trecut rolurile rigide de gen și să accepte un model mai flexibil și echitabil de organizare a vieții de familie și cea de la birou.    

Este timpul pentru ajustarea la noile realități a cadrelor legale, politicilor și serviciilor, precum și a culturii companiilor și pentru  demontarea barierele care stau în calea femeilor și bărbaților pentru a-și construi cariera și a naște atâția copii câți își doresc.   

Având în vedere că țările din regiune se confruntă cu efectele schimbărilor demografice, investițiile în politicile pentru susținerea familiilor se impun în calitate de strategie esențială pentru a spori rezistența și îmbunătăți egalitatea de gen. Dacă femeia, în mod special, nu ar fi pusă în situația să aleagă între carieră și familie, ar fi un pas imens pentru emanciparea femeilor în toate sferele vieții și le-ar permite să nască atâția copii câți își doresc. Iar acest lucru ar putea genera și o creștere a ratei natalității. Dar, ceea ce este cel mai important, acest lucru le va permite femeilor și bărbaților să-și realizeze potențialul la maxim, atât acasă, cât și la muncă, în beneficiul tuturor.   

 

FOTO: Florence Bauer este Directoarea Biroului regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Aproximativ 200 de morminte și o groapă comună au fost descoperite în Limanul eliberat de sub ocupația rusească (GALERIE FOTO)

Aproximativ 200 de morminte și o groapă comună au fost descoperite în Limanul eliberat de sub ocupația rusească (GALERIE FOTO)

Societatea rusă ar fi „pregătită” pentru războiul nuclear, avertizează Zelenski

Societatea rusă ar fi „pregătită” pentru războiul nuclear, avertizează Zelenski

Franța anunță crearea unui fond de 100 de milioane de dolari, care îi va permite Ucrainei să cumpere echipamente militare

Franța anunță crearea unui fond de 100 de milioane de dolari, care îi va permite Ucrainei să cumpere echipamente militare

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
  DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Dodon l-a felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere: „Cu mare respect și din toată inima, îl felicit cu ocazia acestei date glorioase”
 • 2
  Kievul vine cu precizări după ce Zelenski a cerut „lovitură preventivă” asupra Rusiei: Se referea la sancțiuni
 • 3
  Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. La Chișinău vor veni 44 de lideri europeni
 • 4
  Igor Grosu, despre rezolvarea conflictului transnistrean: După victoria Ucrainei, datele problemei o să se schimbe
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.