Business Insider: Grecia cedează după șase luni inutile de haos

Business Insider: Grecia cedează după șase luni inutile de haos

Guvernul grec a acceptat marea majoritate a condițiilor stipulate în acordul cu troica creditorilor internaționali respins la referendumul din săptămâna trecută. Propunerile incluse în programul de reforme propus de Atena sunt exact acelea pe care partidul Syriza le-a criticat înainte de a câștiga alegerile, scrie publicația businessinsider.com citată de Agora. 

„Referendumul nu va schimba nimic. Există reguli”, a spus Ministrul de Finanţe al Germaniei şi coşmarul mişcărilor anti-austeritate din Europa, Wolfgang Schaeuble. Propunerile de salvare prezentate de Grecia joi seară confirmă că oficialul german nu s-a înşelat.

Guvernul grec va trebui să revizuiască excedente bugetare primare, să taie pensiile, și să facă reforme structurale importante (cum ar fi creșterea vârstei de pensionare). În schimbul reformelor Grecia ar putea obține un nou program de finanţare în valoare de 53,5 miliarde de euro.

Publicitate

Mai pe scurt, propunerile Greciei sunt exact acelea pe care partidul Syriza le-a criticat înainte de a câștiga alegerile. O lectură rapidă a programului de reforme propus de Alexis Tsipras confirmă că acesta nu este un document care ar putea fi aprobat de un partid de stânga radicală.

„În cea mai mare parte, noile propuneri grecești urmează spiritul textului lui Juncker publicat de Comisia Europeană imediat după întreruperea negocierilor. Obiectivele fiscale sunt aceleași, iar în programul de consolidare fiscală creșterea taxelor a fost schimbată cu reduceri de cheltuieli impuse de creditori. Propunerile de reformă a TVA sunt foarte asemănătoare având câteva mici diferențe cum ar fi eliminare scutirii de TVA pentru insule. Reduceri de pensii sunt mai profunde, cu o creştere semnificative a „suprataxei la asistenţă medicală” pentru pensionari, până la nivelul pe care instituţiile l-au solicitat şi modificări imediate ale regulilor de pensionare anticipată”, spune analistul Deutsche Bank, George Saravelos.

Deocamdată nu s-a ajuns la acordul final, dar Saravelos constată că încă există unele puncte nevralgice. Totuși, în general aceasta poate constitui o platformă pentru un acord care urmează a fi încheiat până la 20 iulie, ziua când va avea loc următoarea tranșă de rambursare a datoriei Greciei către Banca Centrală Europeană.

Prin urmare, constatăm că referendumul desfășurat în Grecia cu mai puţin de o săptămână în urmă a fost totalmente inutil.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal