Moldova Business Week 2022: reforme financiare, investiții în infrastructură și drumul către Uniunea Europeană (VIDEO)

Moldova Business Week 2022: reforme financiare, investiții în infrastructură și drumul către Uniunea Europeană (VIDEO)
Moldova Business Week 2022

Moldova Business Week 2022 este cel mai important eveniment economic al anului, care își propune să asigure vizibilitatea și să repoziționeze Republica Moldova la nivel internațional. Având genericul „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, ediția din acest an a adus în prim-plan facilitățile și oportunitățile investiționale oferite de țara noastră – o piață mică, dar dinamică, aflată în continuă dezvoltare.

Timp de două zile au avut loc mai multe sesiuni de prezentare a climatului de afaceri din țară, cu reprezentanți ai ministerelor, instituțiilor guvernamentale, platformelor investiționale și asociațiilor sectoriale, precum și sesiuni de pitching ale companiilor moldovenești din sectoarele-cheie ale economiei. Iar printre invitați au fost și experți internaționali din Europa, Asia și SUA.

La eveniment s-au înregistrat participanți din peste 80 de țări, iar forumul a fost urmărit de sute de mii de oameni, atât în format fizic, cât și online.

Moldova – țară candidată UE. Ce urmează?

Primul panel de discuții a fost dedicat parcursului european al Republicii Moldova. În acest an, în pofida circumstanțelor dificile, Moldova a obținut statutul de țară candidată UE. Reformele implementate de Guvern „au făcut statul și instituțiile publice mai reziliente, mai capabile să susțină oamenii și mai pregătite pentru reformele care urmează”, consideră experții internaționali prezenți la eveniment. Potrivit oficialilor, Moldova se bucură de credibilitate internațională, iar acest fapt îi va aduce și mai mult suport din partea Uniunii Europene.

Mai multe detalii puteți afla accesând acest link.

Noi reguli de joc și oportunități pentru dezvoltarea afacerilor

„Prosperă, Rezistentă, Europeană – aceasta este Moldova în 2030”. Cu acest mesaj a venit Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, la panelul din cadrul Moldova Business Week. Mesajul face parte din documentul „Moldova 2030 – Strategia Națională de Dezvoltare”, care reprezintă o viziune strategică despre cum va fi țara noastră peste 7 ani.

În această perioadă, Guvernul își propune să implementeze proiecte care să schimbe calitatea vieții și să dezvolte economia. Printre proiectele de importanță majoră este autostrada Chișinău-Iași și alte 4 drumuri de punte dintre Republica Moldova și România, prin Giurgiulești, Leova, Ungheni și Nisporeni.

De asemenea, pentru următorii 7 ani autoritățile își propun construirea a două spitale în Bălți și Cahul, dar și modernizarea spitalelor din regiuni. Iar prin strategia de dezvoltare, Guvernul își propune să reducă sărăcia cu 50%.

În cadrul panelului participanții au menționat că Moldova este o destinație favorabilă pentru investiții digitale. Timp de 10 ani, în țara noastră s-a reușit crearea unui ecosistem digital cu o mulțime de servicii tehnologice. Suntem printre primele 7 țări din lume care au implementat identitatea electronică mobilă, astfel încât telefoanele mobile să însemne nu doar legătura cu cei dragi, ci și un mijloc de conexiune cu domeniul de afaceri și instituțiile de stat.  

Totodată, s-a discutat despre tranziția către „energia verde”, economia orientată spre produs, dezvoltarea economică durabilă în regiuni și infrastructura financiară.

Mai multe detalii puteți afla accesând aici.

HUB-ul logistic regional

În condițiile crizei din regiune, țara noastră a devenit un hub de tranzit de importanță majoră, fapt ce presupune o presiune enormă pentru infrastructura rutieră și cea feroviară.

Republica Moldova a semnat un acord de colaborare cu Uniunea Europeană privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri. Acest acord oferă mai multe oportunități pentru transportatorii moldoveni afectați de situația actuală și contribuie la consolidarea relațiilor comerciale cu țările UE.

Participanții panelului au anunțat că au fost finalizate discuțiile privind liberalizarea transporturilor cu Ucraina, astfel, transportatorii noștri se pot bucura de un regim bilateral de mărfuri și de tranzit liberalizat cu majoritatea țărilor partenere, fără a fi necesare autorizații speciale.

De asemenea, în cadrul panelului a fost prezentată Reforma transportului de pasageri, care presupune schimbări majore în acest domeniu, mai ales în ce privește transportul aerian. Unul dintre obiective este reabilitarea Aeroportului Internațional Mărculești. Costul aproximativ al proiectului este de 5 milioane de euro, iar perioada estimată de realizare – de 12 luni.

În domeniul transportului naval, autoritățile lucrează asupra unor proiecte de acte normative care să faciliteze mecanismele de operare a navelor în port și să îmbunătățească siguranța în domeniu.

Proiecte de anvergură sunt planificate și în domeniul infrastructurii. Autoritățile negociază cu partenerii europeni finanțarea primei autostrăzi din Republica Moldova. Aceasta va începe de la Târgul-Mureș, ducând spre Iași, Ungheni,  Chișinău, iar de la Chișinău – către Odessa.

Totodată, până la finele acestui an, autoritățile planifică reabilitarea și construirea a 188 km de drumuri naționale, cu suportul BERD și BEI.

Mai multe detalii puteți afla accesând acest link.

Afacerea – partenerii și beneficiarii reformelor guvernamentale

„Crizele sunt o oportunitate pentru schimbări și dezvoltare.” De această părere sunt participanții la următorul panel. În cadrul acestuia a fost prezentat un sondaj reprezentativ despre percepția businessului liber în țara noastră. Au fost chestionate 50 de companii investitoare, care își desfășoară activitatea în diferite sfere economice. Dintre cei chestionați, 73% sunt mulțumiți de viitorul investițiilor din Moldova, iar 16% au răspuns că sunt optimiști în privința investițiilor.

Participanții la panel au ținut să menționeze despre numărul mare de șomeri și potențialul capitalului uman în țara noastră. Investitorilor le-a fost sugerat că Moldova are nevoie de investiții și în educație, iar oamenii de afaceri trebuie să se implice în proiecte care să asigure bunul mers al lucrurilor în toate domeniile.

Mai multe detalii puteți afla accesând aici.

Educație – Moldova se alătură cursei pentru talente

Cel mai sigur capital al Republicii Moldova îl reprezintă capitalul uman, care trebuie să devină o prioritate în politica de dezvoltare durabilă a țării. Iar factorul-cheie în formarea capitalului uman este sistemul de educație.

În cadrul panelului „Educație – Moldova se alătură cursei pentru talente” s-a menționat despre importanța investițiilor în acest sector și despre inițiativele planificate pentru următorii ani.

Potrivit reprezentanților Guvernului și ai Ministerului Educației și Cercetării, se fac investiții în procesul educațional și se dorește ca acestea să fie susținute și de angajatori și parteneri. În următoarea perioadă vor fi dotate 13 instituții din domenii prioritare, cum ar fi: științe ale educației, inginerie, tehnologii informaționale și medicină. Circa 300 de milioane de lei vor fi investiți în laboratoare, în infrastructura universitară, în revizuirea și adaptarea programelor, precum și în pregătirea personalului.

O atenție deosebită se acordă învățământului dual, o formă alternativă în cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic. Învățământul dual este organizat la inițiativa agenților economici, interesați ca potențiali angajatori. Astfel, încă din perioada studiilor, viitorii specialiști sunt asigurați cu un loc de muncă.

Mai multe detalii puteți afla accesând acest link.

ZIUA A II-A

Se depun eforturi serioase, pentru a simplifica activitatea investitorilor în țara noastră, se propun soluții avansate de digitalizare a economiei și a comerțului electronic. Sunt oferite condiții competitive pentru business, mult mai atractive decât alte țări în regiune. Avem un sistem de control al actelor de reglementare, prevenind astfel solicitarea de acte nejustificate.

Pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au avut un impact enorm asupra economiei Republicii Moldova. Din cauza inflației, crizei energetice, perturbării comerțului, Moldova este una dintre cele mai afectate țări din lume. În ciuda acestei situații, stimularea investițiilor interne și externe și continuarea reformelor începute încă înaintea războiului vor ajuta țara noastră să depășească criza și să se dezvolte în mai multe arii de afaceri. De asemenea, direcția spre UE poate oferi mai multe oportunități pentru Republica Moldova în sectorul comercial, inclusiv în finanțe, TIC, transport și logistică, energetică și agricultură.

Istorii de succes în Moldova

În cadrul panelului „Istorii de success”, patru investitori străini au povestit despre afacerile pe care le-au inițiat în țara noastră, despre provocările și reușitele companiilor pe parcursul activității lor în R. Moldova.

Primul din cei patru investitori este specializat în producerea de cabluri și cablaje pentru transmiterea de date și energie în domeniul auto și industrial, și este prezent în țara noastră de 10 ani. În această perioadă fabrica din Republica Moldova a înregistrat o serie de reușite, care au dus la dezvoltarea business-ului. Dacă în 2012, când și-a început activitatea, au fost oferite 100 de locuri de muncă, în 2016, grație eforturilor depuse și rezultatelor obținute, au fost create alte 500 de locuri de muncă, iar în 2021 au fost demarate proiecte noi, iar asta înseamnă încă 700 de angajați. Valoarea investițiilor a ajuns la cifra de 47 milioane de euro, taxele și impozitele achitate la bugetul de stat ridicându-se la 9,1 milioane de euro, iar exportul anual al companiei a atins în anul financiar precedent cifra de 92 de milioane de euro.

Al doilea investitor care și-a prezentat istoria de succes a fost din sectorul bancar, cu o cotă de piață de 32,7% depozite și de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I, 2022. Banca deservește aproape o treime din populația țării.

A treia companie are o experiență de 30 de ani de activitate și produce contoare inteligente. Fondată în 1992, compania are sediul în Moldova și are în jur de 350 de angajați. Aproximativ 7 milioane din produsele sale sunt exportate și instalate în 27 de țări din întreaga lume, inclusiv Brazilia, Egipt, Kârgâzstan și Africa de Sud.

Cel de-al patrulea investitor este o companie publică de servicii IT, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, care lucrează cu unele dintre cele mai mari companii la nivel internațional din domeniile: financiar-bancar, asigurări, telecomunicații, media, tehnologie și retail. Compania a ajuns la 10 000 de angajați în sediile sale din America de Nord, Europa de Vest și în centrele de livrare în România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Argentina, Uruguay, Venezuela și Columbia. Compania își propune să învestească în educație, prin colaborarea cu universitățile de top și să susțină comunitatea IT locală.

Panel: Sectorul prestări servicii

Patru reprezentanți din diferite domenii economice (ICT, BPO și Industriile Creative) au vorbit despre avantajele investițiilor pentru fiecare domeniu în parte. Fiecare speaker a argumentat de ce sunt necesare investiții serioase anume în sectorul în care activează.

Participanții au menționat că 85% dintre joburile de azi nu vor mai exista în 2040, de aceea e important de optat pentru profesiile viitorului și de investit în ele.

Moldova are, pe lângă potențialul agricol, și un mare potențial în domeniul IT. Acest sector este în continuă dezvoltare, iar profesiile viitorului sunt anume în acest domeniu.

Moldova presupune un climat favorabil și pentru dezvoltarea domeniului TIC, fiind în topul țărilor cu cea mai bună viteză de acces la internet. Cele mai recente sondaje arată că acest sector, în care sunt angajați în jur de 40 de mii de oameni, contribuie cu 7% la creșterea PIB al țării. Pentru comparație, sectorul agricol contribuie cu 12%, însă în agricultură sunt implicați un număr mai mare de oameni.

Sectorul IT generează instrumente de lucru, însă nu poate exista fără partea creativă. Și profesiile legate de realizarea animaților sau a jocurilor video au viitor în țara noastră.

Republica Moldova are potențial inclusiv în sectorul BPO, grație angajaților calificați, care cunosc câteva limbi. Sectorul BPO stimulează dezvoltarea profesiilor viitorului, pentru că oferă locuri de muncă compatibile cu lucrul la distanță și posibilitatea de a colabora cu unele companii din străinătate.

Mai multe sectoare – către un viitor sustenabil, durabil și inovativ

Criza energetică afectează nu doar Republica Moldova, ci este un fenomen global și nicio țară nu a identificat încă o soluție optimă.

În cadrul celui de-al treilea panel, s-a vorbit despre energia regenerabilă ca alternativă în depășirea crizei energetice, despre sănătatea populației și managementul deșeurilor.

Potrivit participanților, energia regenerabilă ar putea fi o nișă pentru investitorii locali și cei străini. În Moldova se lucrează deja pentru a diversifica sursele energetice. Alternative regenerabile în electricitate avem foarte puține – doar 3%, iar asta arată potențialul enorm și necesitatea unor investiții în acest domeniu.

În ceea ce privește managementul deșeurilor, participanții la panel au menționat că acest potențial este mai dificil de valorificat, deoarece în țara noastră nu există o logistică corespunzătoare. 99% de deșeuri ajung la groapa de gunoi, iar investitorii străini și cei locali trebuie să investească în valorificarea acestora. 

Deșeurile spitalicești, reciclarea textilelor, lipsa de responsabilitate din partea agenților economici și a populației sunt doar câteva dintre marile probleme ale acestui domeniu.

Un investitor străin a împărtășit experiența de succes a investițiilor în sectorul medical din țara noastră. În 2012 a fost construit primul spital, valoarea investițiilor fiind de 34 de milioane de euro. La finele acestui an va fi deschis al doilea spital, care presupune investiții de 40 de milioane de euro. Pentru anul 2024 se planifică deschiderea celui de-al treilea spital, destinat pacienților oncologici, care înseamnă alte 50 milioane euro investite. În prezent instituția numără 650 angajați, iar pentru anul viitor managerul preconizează  800 de angajați.

SESIUNILE DE PITCHING

Toate sesiunile de pitching le puteți urmări pe acest link.

În cea de-a doua zi a forumului au avut loc sesiuni de pitching, la care s-au alăturat online și offline invitați speciali din țară și de peste hotare.

În cadrul sesiunii, opt companii moldovenești din sectoarele IT, agrifood, BPO, fashion, electronic, creativ, deeptech și startup au avut prezentări despre climatul de afaceri și oferta investițională a țării noastre. S-a discutat despre ce este bine și ce mai trebuie de făcut pentru ca R. Moldova să devină o destinație atractivă și de încredere pentru investitori.

Panel: Startup Moldova

În cadrul Panelului Startup Moldova s-au prezentat profesioniștii care lucrează zilnic cu ecosistemul startup-urilor și găsesc noi oportunități pentru inovatorii din Moldova. 

Proiectele startup sunt o direcție promițătoare și în creștere. Moldova oferă cele mai competitive obligații fiscale companiilor IT din ECE, un număr mare de specialiști calificați disponibili pentru muncă și oportunitatea de a deveni un pionier în mai multe nișe.

Panel: Tehnologia Informațiilor și a Comunicațiilor

Cota industriei IT este comparabilă cu întregul sector agricol al țării. Domeniul este atractiv datorită specialiștilor săi de înaltă calificare, apreciați și în afara țării. Datorită acoperirii de 98% prin fibră și 4G a țării, disponibilității personalului calificat și stimulentelor fiscale, sectorul TIC a devenit în ultimii 10 ani unul din motoarele economiei. Aproximativ 80% din producția totală de soluții, servicii sau produse se exportă către industriile internaționale.

Un avantaj pentru investitori este disponibilitatea unui impozit redus de 7% pe cifra de afaceri pentru toți rezidenții din zona economică specială – Parcul IT.

Panel: Agrifood

Agricultura rămâne cea mai importantă ramură a economiei R. Moldova, asigurând 12% din PIB-ul țării. Țara noastră este un partener comercial de top 30 al UE în domeniul produselor agricole – cereale, fructe, struguri, vinuri etc.

Panel: Manufactură și fashion

Industria ușoară este unul dintre sectoarele industriale cheie ale țării, care însumează peste 680 de întreprinderi și generează 14% din exportul total. Poziția geografică permite companiilor să expedieze comenzi, în doar 2 zile, în orice punct din UE și CSI.

Moldova este cunoscută pentru producție de înaltă calitate, timp scurt de livrare, comenzi flexibile și producție cu valoare adăugată (CMT, deopotrivă cu FPP). Costurile operaționale atractive și vămuirea armonizată în cadrul ZLSAC fac din Moldova o țară atractivă și competitivă pentru livrarea produselor de pe și către piața europeană în timp util.

Panel: Industriile Creative

În Moldova, în Industriiile Creative activează 2200 de companii care angajează 10 mii de tineri și generează vânzări de 175 de milioane de dolari. În continuă dezvoltare sunt și subsectoarele: muzică, film, design, animație, jocuri și new media art.

Disponibilitatea de stimulente fiscale și comerciale într-o zonă economică specială, diversitatea culturală, care permite crearea de produse atât pentru regiunile de Vest, cât și pentru cele de Est, sunt avantaje pentru investitori.

Panel: Industria electronică

Industria electronică din Moldova produce 1% din volumul total de piese auto din lume.

Beneficii:

1. Costuri mai avantajoase pentru angajarea de specialiști calificați, în comparație cu țările europene

2. O taxă unică pe cifra de afaceri de 7%, percepută de la rezidenții MITP și de la cei implicați în cercetare și tehnologie

3. Experiență în crearea de produse de înaltă tehnologie, cum ar fi cabluri, senzori, dispozitive electrice și piese auto.

Panel: Deeptech

Forța de muncă înalt calificată, disponibilitatea platformelor de cercetare, producție și testare, facilitățile oferite de stat, împreună cu proximitatea geografică față de UE și țările CSI fac din Moldova un loc potrivit pentru fabricarea de produse și servicii deeptech.

De asemenea, datorită costurilor operaționale atractive, regimului fiscal preferențial pentru Parcul IT și vămuirii simplificate, Republica Moldova este o țară atractivă și competitivă pentru livrarea produselor de pe și către piața europeană.

Panel: BPO

Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaționale și creșterea legăturilor culturale cu UE au făcut posibilă pregătirea unui număr mare de specialiști pentru piața de outsourcing din industriile tehnologice.

Printre beneficiile pentru acest domeniu sunt: forța de muncă calificată, costurile reduse de producție pentru companiile internaționale și capacitatea de adaptare la condițiile pieței. De asemenea, un avantaj este și faptul că personalul din Moldova cunoaște cel puțin 3 limbi: română, engleză și rusă.

Din totalul investițiilor făcute în țara noastră în ultimii ani, 83% provin din Uniunea Europeană, iar Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile din străinătate.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Moldova Business Week 2022: prima autostradă din Moldova, poduri noi de conexiune cu țările vecine și mai multe zboruri low-cost

Moldova Business Week 2022: prima autostradă din Moldova, poduri noi de conexiune cu țările vecine și mai multe zboruri low-cost

Moldova Business Week 2022: țara noastră – hub economic important în noua realitate regională

Moldova Business Week 2022: țara noastră – hub economic important în noua realitate regională

Conceptul fazei II de dezvoltare Digital Park, prezentat în cadrul Moldova Business Week

Conceptul fazei II de dezvoltare Digital Park, prezentat în cadrul Moldova Business Week

Advertoriale
Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova s-a clasat pe locul doi la campionatul Mondial de pescuit sportiv la crap (FOTO)
 • 2
  S-ar putea să vedeți tehnică militară pe drumurile din țară. Ministerul Apărării explică: Nu vă panicați
 • 3
  Un bărbat a decedat în urma unui accident în lanț produs pe șoseaua Balcani (FOTO)
 • 4
  Cazul Caracal: Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.