Expert Forbes: Guvernatorul BNM are de răspuns la mai multe întrebări

Expert Forbes: Guvernatorul BNM are de răspuns la mai multe întrebări

Republica Moldova a ajuns într-o situație financiară disperată. Criza bancară a făcut o gaură imensă în PIB-ul țării, iar politica fiscală nesustenabilă. Totodată, în lipsa unui Guvern stabil înseamnă că țara nu va putea obține sprijinul financiar internațional, scrie Frances Coppola, pentru Forbes, citat de Agora.

Expertul critică raportul Kroll despre miliardul furat din trei bănci moldovenești calificându-l drept „defectuos”.

„Am citit raportul Kroll, și îl consider profund defectuos. Nu pot comenta corectitudinea investigației Kroll, dar explicația cu privire la transferurile de lichidități între entitățile implicate - în special transferurile între cele trei bănci și companiile din Rusia - demonstrează o lipsă lamentabilă de înțelegere a modului în care lucrează băncile. Momentul important este că aceste bănci și-au extins masiv creditările, mult mai mult decât le-ar fi permis rezervele de capital”, scrie Coppola.

Publicitate

„Rămâne neclar de ce Banca Centrală a Republicii Moldova nu a făcut nimic pentru a opri acest lucru, din moment ce este responsabilă pentru reglementarea și supravegherea băncilor în cauză. Comentariul Guvernatorului BNM, precum că una din bănci, Banca Economii, este insolvabilă din 2007 agravează și mai mult situația. De ce, dacă e adevărat că bancă a fost insolvabilă, ea nu a fost lichidată? Și dacă vânzarea Băncii de Economii a avut drept scop recapitalizarea acesteia, de ce noii proprietari au permis extinderea atât de masivă a împrumuturilor sale încât banca a devenit din nou insolvabilă la doar câteva luni mai târziu? Banca Centrală din Republica Moldova trebuie să răspundă la câteva întrebări. Însă până în prezent, nimeni nu le-a pus”, se mai spune în articolul publicat de Forbes.

Partea geopolitică, nereflectată în raportul Kroll, este una importantă, consideră autoarea. „Deși cred că raportul Kroll este defectuos, sunt de părere că ar fi necesar să menționăm implicarea nu doar a companiilor rusești care au finanțat băncile, dar și a acționarilor acestora. Raportul Kroll nu a dezvăluit dimensiunea geopolitică. Denigrarea guvernului pro-european se potrivește perfect cu ambițiile Rusiei în regiune. Prin urmare refuzul UE de a sprijini financiar Republica Moldova ar fi o sinucidere politică. Fără acest sprijin, Republica Moldova se va prăbuși”, conchide Frances Coppola.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal