Normele de alimentare pentru pacienții instituțiilor cu profil pediatric și pachetul alimentar pentru donatorii de sânge, majorate cu 25%

Normele de alimentare pentru pacienții instituțiilor cu profil pediatric și pachetul alimentar pentru donatorii de sânge, majorate cu 25%

Cabinetul de Miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de Guvern, majorarea cu 25% a normelor de asigurare cu produse alimentare a pacienților din instituții publice bugetare cu profil pediatric din subordinea ministerului Sănătății. De asemenea au fost majorate cheltuielile pentru pachetul alimentar destinat donatorilor de sânge. 

Modificările țin doar de instituțiile cu finanțare de la bugetul de stat, a căror alimentare este aprobată prin tarife fixe. Prevederile nu se referă la alimentarea pacienților din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală, a căror alimentare nu este reglementată prin tarife stricte. Majorarea normelor de cheltuieli cu 25% a reieșit din nivelul cumulativ al indicelui prețurilor de consum (IPC).

Astfel, norma de cheltuieli pentru o persoană pe zi, din cadrul centrelor de plasament şi reabilitare pentru copii, centrelor de recuperare şi reabilitare pentru copii va constitui 51,63 lei per zi, din cadrul centrelor ftiziopneumologice de reabilitare pentru copii va constitui 55,75 lei, din cadrul centrului de reabilitare pentru copii „Sergheevca” va constitui 86,13 lei, iar pentru donatorii care oferă sânge și componente sangvine va constitui 125 de lei.

Publicitate

Conform limitelor de cheltuieli stabilite pentru anul 2023, precum și în baza factorilor de estimare a liniei de bază prevăzute în cadrul bugetar pe termen mediu 2023- 2025, cheltuielile pentru alimentarea bolnavilor din cadrul centrelor respective, sunt majorate cu 1.834.700 lei față de anul 2022 aprobat.

Astfel, majorarea normei zilnice de cheltuieli pentru alimentarea bolnavilor va fi acoperită în limita bugetului estimat pentru anul respectiv.

Cât despre normele pentru alimentația donatorilor de sânge și componente sangvine, în bugetul aprobat a anului 2022 sunt planificate alocații financiare în sumă de 7.238.000 lei. Cheltuielile estimate suplimentar pentru trei luni ale anului 2022, în contextul majorării normelor pentru alimentația donatorilor de sânge și componente sangvine, vor constitui 452.400 lei sau lunar 150.800 lei.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal