Deși la protestul din 25 septembrie ar fi fost prezent un reprezentant al Primăriei Chișinău, acesta ar fi refuzat să intervină pentru sistarea acțiunilor de protest în momentul în care s-au produs violențe între angajații MAI și protestatarii care instalau corturi. Prin urmare, forțele de ordine s-au adresat la Procuratura Generală.
„Este obligatoriu ca la protest să fie prezent reprezentantul APL-ului - cel care monitorizează procesul. Duminică, când am început discuția cu reprezentantul APL-ului și când dumnealui și-a dat seama că lucrurile nu sunt pe calea cea bună, el a spus că nu are nicio dispoziție ca să fie prezent și că poate pleca. Eu l-am atenționat că în acest caz și Primăria Chișinău ar trebui să nimerească sub incidența unei cauze penale și de aceea eu am sesizat procuratura luni (n.r. la 26 septembrie) deoarece primarul este obligat să asigure prezența unui reprezentant al Primăriei care să monitorizeze tote acțiunile care se petrec”, spune Viorel Cernăuțeanu.
PG a fost sesizată că Primăria Chișinău nu ar respecta obligațiile în raport cu protestatarii la întruniri. Fapta s-ar încadra sub aspectul de „neglijență în serviciu” din partea unor angajați ai Primăriei Chișinău, susține șeful IGP.
Ediția emisiunii din 30 septembrie poate fi urmărită aici: DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei (VIDEO)
AGORA amintește că la 25 septembrie, Partidul Șor a reluat protestul în masă. Și de acestă dată au fost constatate agresiuni. În timpul unui contra protest, o femeie a fost atacată, aceasta fiind evacuată din mulțime de forțele de ordine din motiv de securitate.
În tot acest răstimp, de la microfonul organizatorilor care țineau discursuri, nu a răsunat niciun îndemn pentru comportament liniștit.
Mai mult, organizatorii protestului ar fi îndemnat oamenii să instaleze corturi în ograda Președinției. Din cauza violențelor dintre manifestanți și cordonul de angajați ai MAI, cinci angajați s-au ales cu leziuni corporale. Și pe acest caz a fost demarat proces penal.
După protest, în mod repetat, oamenii legii au îndemnat Primăria Chișinău să intervină, amintind că una dintre atribuțiile administrației publice locale este interzicerea sau suspendarea manifestațiilor publice care contravin ordinii de drept sau bunelor moravuri, care atentează la ordinea și liniștea publică. Solicitarea însă, rămâne fără răspuns.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.