„Pe parcursul anului 2022, compania Moldovagaz a încălcat în mod regulat termenii contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat, de asemenea, a solicitat în mod repetat Gazprom atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare.
Gazprom a fost întotdeauna înțelegător cu cererile părții moldovenești, confirmându-și concentrarea pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești”, se arată în comunicatul concernului rus.
Reprezentanții Gazprom susțin că din cauza faptului că compania Naftogaz din Ucraina ar refuza să ofere un serviciu de transport în volum integral al gazelor, au fost nevoiți ca pentru luna octombrie să furnizeze un volum de doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
„Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz”, se menționează în comunicat.
Mai mult, Gazprom afirmă că pe viitor, orice solicitare venită din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contractul încheiat anterior.
Amintim că vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va stoca gaze în România și Ucraina. Totodată, în contextul în care Gazprom a confirmat livrarea unui volum cu 30% mai mic de gaze decât cel solicitat, Spînu a declarat că țara ar putea accesa stocurile de rezervă pentru a acoperi consumul.
Anterior, premierul României a confirmat că Bucureștiul poate livra Republicii Moldova până la cinci milioane de metri cubi pe zi, fără a oferi alte detalii în acest sens, precizând că se poartă discuții.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.