VIDEO. Curtea de Conturi: Nereguli de sute de milioane lei și mii de ha, la Hâncești

VIDEO. Curtea de Conturi: Nereguli de sute de milioane lei și mii de ha, la Hâncești
Foto: ccrm.md

Autoritățile din Hâncești nu au înregistrat dreptul asupra bunurilor imobile de 620 milioane lei și terenuri cu o suprafață de 28,7 mii ha precum și alte abateri, potrivit raportului de audit pentru 2014 efectuat de Curtea de Conturi.

Raportul auditului conformității exercițiului bugetar şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raionul Hâncești pe anul 2014 a stabilit că măsurile întreprinse de către autoritățile administrațiilor publice locale din raionul Hâncești în materie de management financiar nu au întrunit rigorile de legalitate și regularitate privind gestionarea fondurilor publice, astfel fiind admise unele abateri și nereguli. În acest sens, auditul public extern atestă un șir de slăbiciuni instituționale și o preocupare contraindicată a factorilor responsabili și decizionali din cadrul Autorităților Publice Locale în anticiparea și diminuarea efectelor generatoare de nereguli și indisciplină în administrarea resurselor și fondurilor publice. De asemenea, o atitudine imprudentă și neeconomă au manifestat autoritățile locale în gestiunea patrimoniului administrat. Aceste disfuncționalități, în consecință, constituie cauzele neidentificării surselor locale pasibile pentru dezvoltarea teritoriului, administrația raionului mizând cu precădere pe suportul bugetului de stat.

Sintetizând constatările expuse în Raportul de audit, se relevă că în perioada supusă auditării, Autoritățile Publice Locale nu și-au propus obiective clar definite pentru promovarea principiilor de prudențialitate în gestionarea fondurilor publice, astfel instrumentele managementului financiar nu au folosit consolidării bazei financiare pentru dezvoltarea socioeconomică. Autoritățile publice locale nu au realizat măsuri sistemice în materie de identificare și evaluare a potențialului economic aferent formării la justa valoare a bazei de venituri bugetare. În acest sens, se atestă că proiecțiile fiscal-bugetare nu întrunesc plenitudinea și încrederea de rigoare, precum și nu asigură sustenabilitatea bugetelor Unităților administrativ-teritoriale (UAT)de toate nivelurile. Autoritatea financiară nu a manifestat exigențele de profil întru fundamentarea propunerilor de buget, în consecință fiind admise subevaluării la venituri, estimate de audit în mărime de 5,2 mil.lei. Neaplicarea măsurilor de dezvoltare instituțională a sistemelor de control intern, precum și interacțiunea slabă dintre autoritățile de resort (financiare, economice, fiscale, statistice și cadastrale) nu au permis inventarierea și (re)evaluarea materiei impozabile, respectiv, mărimea taxelor și impozitelor necuantificate dar evaluate de audit, constituind minimul de 6,5 mil.lei, inclusiv provenite din: plăți pentru arenda terenurilor arabile și obiectivelor acvatice proprietate publică - 0,5 mil.lei și aferente obiectivelor privatizate -1,0 mil.lei; venituri neacumulate ca urmare a eșalonării neconforme a plăților din vânzarea terenurilor - 3,7 mil. lei; taxe locale - 0,9 mil.lei; impozite din proprietate - 0,2 mil. lei; alte venituri - 0,2 mil. lei.
De asemenea, conform raportului, managementul cheltuielilor nu corespunde rigorilor, astfel fiind admise multiple abateri și nereguli, care au diminuat eficiența alocațiilor bugetare, exprimată prin:

• valorificarea neconformă a mijloacelor destinate investițiilor și reparațiilor capitale, nerespectarea legislației în vigoare precum și controlul insuficient din partea Autorităților

Publice Locale privind acest domeniu au determinat:

- utilizarea neregulamentară a resurselor financiare în sumă totală de 10,6 mil.lei;

- efectuarea unor cheltuieli ineficiente în sumă totală de 6,4 mil.lei;

- contabilizarea necorespunzătoare a lucrărilor executate în sumă totală de 24,9 mil.lei;

- inițierea lucrărilor de investiții și reparații capitale în lipsa sursei de finanțare în sumă totală de 34,3 mil.lei;

- nevalorificarea mijloacelor publice pentru cheltuieli capitale în sumă totală de 14,2 mil.lei;

- admiterea în exploatare a unei instituții de învățământ și a 10 construcții edificate și înregistrate în evidența contabilă, care nu au fost finalizate/predate/recepționate corespunzător;

• neconformarea la cadrul de proceduri regulamentare și de transparență în procesul achizițiilor publice a condiționat iregularități ce țin de:

-neelaborarea planurilor de achiziții publice de bunuri, lucrări și servicii în sumă totală de 24,3 mil.lei;

- nepublicarea în anunțul de intenție a achizițiilor de lucrări în sumă totală de 14,3 mil.lei;

- divizarea achizițiilor de bunuri și lucrări în sumă totală de 0,6 mil.lei;

- neprezentarea dărilor de seamă privind contractele de achiziție publică de valoare mică în sumă totală de 6,0 mil.lei;

• nerespectarea prevederilor legale la executarea cheltuielilor pentru retribuirea muncii, ceea ce a condiționat efectuarea plăților neregulamentare la acest capitol în sumă de 2,0 mil.lei;

• administrarea neregulamentară și ineficientă a mijloacelor bugetare pentru desfășurarea acțiunilor sportive pentru tineret în sumă totală de 0,4 mil.lei;

• nerespectarea cadrului legal-normativ în domeniul asistenței sociale, ceea ce a generat plăți neregulamentare în sumă totală de 0,2 mil. lei.

Totodată activitatea necorespunzătoare a factorilor de decizie din cadrul Autorităților Publice Locale (nivelul I și II) în vederea asigurării regularității și legalității administrării patrimoniului public, managementul necorespunzător al gestionării acestuia, nerespectarea prevederilor legislației în vigoare și lipsa la Autoritățile Publice Locale a unui cadru de reglementare a modului de gestionare a patrimoniului public s-au soldat cu:

• neînregistrarea primară masivă a imobilelor proprietate publică și a sectoarelor de teren de pe lângă casele de locuit și cele de grădini din cadrul a 10 UAT din raion;

• neefectuarea delimitării terenurilor proprietate publică a UAT din domeniul public și cel privat la 18 UAT;

• neasigurarea înregistrării regulamentare în Registrul bunurilor imobile a drepturilor asupra bunurilor imobiliare în valoare de 620,1 mil.lei și terenurilor cu suprafața de 28,7 mii ha;

• prezentarea neveridică la APP a raportului privind patrimoniul public aflat în administrarea Autorităților Publice Locale cu o diminuare a valorii mijloacelor fixe aflate în gestiunea a 11 entități cu suma totală de 38,3 mil.lei și o majorare la alte 8 entități cu 105,9 mil.lei;

• neînregistrarea și necontabilizarea corespunzătoare a încăperilor cu suprafaţa totală de cca 2,9 mii m2 în valoare de 3,5 mil.lei, transmise în gestiune instituțiilor medico-sanitare publice de către 14 UAT;

• neexcluderea din evidența fondatorului (CR) a bunurilor casate pe toată perioada de activitate a IMSP fondate în sumă totală de 21,4 mil lei.
Raportul de audit mai specifică faptul că neelaborarea principiilor de gestiune economică argumentată și a indicatorilor bazați pe rezultate, inclusiv cost-eficiența în sectorul comunal, a generat:

• neasigurarea evidenţei conforme a patrimoniului public în valoare de 19,1 mil.lei, transmis în gestiune economică întreprinderilor municipale, și neexcluderea din evidența fondului locativ a imobilelor privatizate în valoare de 0,8 mil.lei;

• transmiterea și gestiunea neregulamentară de către asociații obștești a sistemelor de aprovizionare cu apă și a fântânilor arteziene în sumă totală de 21,5 mil.lei;

• înregistrarea de către întreprinderile municipale a pierderilor în sumă totală de 1,0 mil.lei, ca urmare a activității operaționale ineficiente.

De asemenea auditul a relevat că managementul financiar-contabil necorespunzător nu a asigurat în deplină măsură respectarea principiilor de bază ale organizării și ținerii evidenței contabile, precum și raportarea situațiilor financiare potrivit normelor stabilite, constatându-se înregistrări neconforme ale operațiunilor financiare, ca urmare fiind raportate eronat situațiile financiare și patrimoniale.

Abaterile de la legalitate și regularitate elucidate în administrarea de către Autoritățile Publice Locale a resurselor și fondurilor publice, în mare măsură, exprimă gradul redus privind coordonarea și supravegherea implementării instrumentelor de control intern.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Marina Tauber, acuzată că a cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau constant în campania electorală (VIDEO LIVE)

Marina Tauber, acuzată că a cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau constant în campania electorală (VIDEO LIVE)

Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără 1,9 milioane lei. ANI cere confiscarea averii

Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără 1,9 milioane lei. ANI cere confiscarea averii

Noțiunea de bullying ar putea fi reglementată în Codul educației. Proiectul, transmis spre examinare în Parlament

Noțiunea de bullying ar putea fi reglementată în Codul educației. Proiectul, transmis spre examinare în Parlament

Advertoriale
Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  I-au oferit votul de încredere, iar acum cer demisia. Reacția fracțiunii PAS, după declarațiile lui Moloșag
 • 2
  Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public
 • 3
  Avocata tânărului homosexual, batjocorit în armată, spune că a discutat cu ministrul Apărării la subiect: „Am rămas uluită”
 • 4
  Gheorghe Petic a fost achitat în dosarul violului: „Este pentru prima oară când am strâns mâna unui judecător și i-am mulțumit” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.