TOP 21 cele mai mari afaceri de familie din lume

TOP 21 cele mai mari afaceri de familie din lume
Foto: perspectiva.md

Credit Suisse a realizat recent un clasament intitulat CS Global Family 900, care reuneşte cele mai mari 920 de business-uri de familie din lume. Companiile respective sunt listate la bursă cu o valoare de piaţă de cel puţin un miliard de dolari. De asemenea, o altă condiţie este ca familiile respective să deţină cel puţin 20% din acţiunile companiilor respective, scrie gandul.info cu referire la Business Insider.

Cele 920 de companii se află în 35 de ţări. De asemenea, 64% din acestea se află în Asia. Unele din afaceri au fost controlate dintotdeauna de familii, timp de generaţii întregi şi nicio poveste de succes nu este lipsită de tensiuni. Acuzaţiile care planează asupra unora din companiile de mai jos variază de la darea şi luarea de mită la parteneriate de afaceri cu Hitler.

21. Sun Pharmaceutical

Industrie: Sănătate
Ţară: India
Valoare de piaţă: 36 miliarde dolari
Familia: Shanghvi

Potrivit Forbes, Dilip Shanghvi a înfiinţat Sun Pharmaceutical în 1983, după ce a împrumutat echivalentul a 160 de dolari de la tatăl său. În prezent, este cea mai mare companie pharma din India şi Shanghvi este cel mai mare acţionar al companiei şi totodată al doilea cel mai bogat om din această ţară.

20. CK Hutchison Holdings

Industrie: Finanţe
Ţară: Hong Kong
Valoare de piaţă: 36 miliarde dolari
Familie: Li

După o reorganizare masivă, desfăşurată luna trecută, Cheung Kong Holdings s-a transformat în CK Hutchison Holdings. Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia şi familia sa conduc această companie. Li a înfiinţat compania în anii 1950 şi acum o conduce alături de fiul lui, Victor. Celălalt fiu al său, Richard, este de asemenea miliardar.

19. Carnival Corporation

Industrie: Turistică
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 37 miliarde dolari
Familia: Arison

Fraţii Micky şi Shari Arison deţin acţiuni la Carnival, operatorul de nave de croazieră înfiinţat de răposatul lor tată, Ted. Micky este preşedinte şi un fost director general al Carnival şi deţine echipa Miami Heat. Shari deţine propria firmă de investiţii în Israel şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Orientul Mijlociu.

18. Phillips 66

Industrie: Energetică
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 43 miliarde dolari
Familie: Phillips

Producătorul de gaze a fost înfiinţat de Frank şi L.E. Phillips în 1917, drept Phillips Petroleum Company. În 2002, compania a fuzionat cu Conoco, rezultând gigantul ConocoPhillips. Zece ani mai târziu, Philips 66 s-a despărţit de Conoco. Familia Phillips a rămas cel mai mare acţionar în cadrul companiei.

17. Reliance Industries

Industrie: Energetică
Ţară: India
Valoarea de piaţă: 45 miliarde dolari
Familie: Ambani

Familia Ambani este cea mai bogată din India. Mukesh Ambani este preşedintele şi directorul general al companiei înfiinţate de tatăl său, Dhirubhai. Soţia lui Mukesh, Nita, are un loc important în consiliul administrativ, iar fiul Akash şi fiica Isha se află în board-urile unităţilor de retail şi telecom ale companiei.

16. Richemont

Industrie: Conglomerat produse de lux
Ţară: Elveţia
Valoare de piaţă: 46 miliarde dolari
Familie: Rupert

Miliardarul sud-african Johann Rupert a înfiinţat conglomeratul de bunuri de lux după ce a preluat compania de tutun a tatălui său. Astăzi, Richemont este al doilea cel mai mare producător de produse de lux din lume, după LVHMH, având în portofoliu branduri precum Cartier, Montblanc şi IWC. Familia Rupert rămâne principalul acţionar al companiei.

15. Foxconn

Industrie: Tehnologia informaţiei
Ţară: Taiwan
Valoare de piaţă: 49 miliarde dolari.
Familie: Gou

Foxconn, cunoscut oficial drept Hon Hai Precision, produce componente pentru companii precum Apple, Dell, Microsoft, HP şi altele. Compania înfiinţată de Terry Gou a fost investigată în 2012 de New York Times, care a scris despre condiţiile teribile de muncă şi rata ridicată a sinuciderilor, înregistrate în fabricile Foxconn din Asia.

14. Sun Hung Kai Properties

Industrie: Financiară
Ţară: Hong Kong
Valoare de piaţă: 49 miliarde dolari
Familie: Kwok

Fraţii Kwok sunt miliardari şi au adunat averea în cadrul companiei imobiliare înfiinţate de tatăl lor, Tak-Seng. Walter Kwok a demisionat din companie în 2004, după o ceartă cu fraţii săi, Thomas şi Raymond. Ulterior, Thomas a demisionat după ce justiţia a stabilit că mituise câţiva oficiali din Hong Kong. Raymond este preşedintele companiei, alături de fiii săi, Edward şi Adam. Walter, Thomas şi mama lui Raymond, Siu-Hing Kwong, sunt principalii acţionari ai companiei. Kwong a fost preşedintele companiei între 2008 şi 2011, când a reuşit să stabilească un armistiţiu între fraţi.

13. McKesson

Industrie: Sănătate
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 55 miliarde dolari
Familie: McKesson

Compania McKesson a fost înfiinţată de John McKesson şi Charles Olcott în 1833. În prezent, compania este una din cele mai mari din SUA şi liderul în distribuţia de produse farmaceutice şi logistică medicală IT. Urmaşii lui McKesson deţin o mare parte din acţiuni.

12. SoftBank

Industrie: Telecomunicaţii
Ţară: Japonia
Valoare de piaţă: 72 miliarde dolari
Familie: Son

Masayoshi Son este al doilea cel mai bogat om din Japonia, datorită companiei telecom pe care a înfiinţat-o în 1981. Dincolo de business-urile sale (mobil, internet şi e-commerce), SoftBank deţine 80% din compania Sprint şi 32% din compania Alibaba. Son se pregăteşte să plece de la cârma companiei şi pregăteşte un nou director general, care să-i ia locul.

11. Tata Consultancy Services

Industrie: Tehnologică
Ţară: India
Valoare de piaţă: 80 miliarde dolari
Familie: Tata

Ca şi majoritatea subsidiarelor Tata Group, Tata Consultancy Services este deţinută de Tata Sons. Potrivit site-ului Tata Sons, 66% din acţiunile companiei sunt deţinute de entităţi deţinute de familia Tata. Compania îşi are originile în anul 1868, când a fost înfiinţată de omul de afaceri Jamsetji Tata.

10. Nike

Industrie: Echipamente sport, pantofi sport etc
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 88,2 miliarde dolari
Familie: Knight

Phil Knight este imaginea brandului Nike încă de la înfiinţarea acestuia în anul 1964. Luna trecută, Nike a anunţat însă că Knight va demisiona din funcţia de preşedinte, nu mai târziu de 2016. Fiul său, Travis Knight, va prelua frâiele gigantului Nike.

9. Kinder Morgan

Industrie: Energetică
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 90 miliarde dolari
Familie: Kinder

După ce a părăsit compania Enron, Richard Kinder a înfiinţat Kinder Morgan, în 1997. Cu un portofoliu uriaş de conducte de gaze şi petrol, compania este un gigant în domeniu. Kinder şi soţia sa, Nancy, sunt filantropi convinşi şi acţionează prin intermediul Fundaţiei Kinder, în Houston.

8. Volkswagen

Industrie: Auto
Ţară: Germania
Valoare de piaţă: 120 miliarde dolari
Familie: Piech-Porsche

Mulţi membri ai familiei Piech-Porsche deţin acţiuni la Volkswagen, prin compania Porsche Automobile Holding. Aceştia sunt urmaşii fondatorului Porsche, Ferdinand Porsche, care a fost membru al partidului nazist şi a proiectat primul model Volkswagen pentru Adolf Hitler. În prezent, cel puţin cinci membri ai familiei Porsche se află în board-ul Volkswagen. VW deţine branduri puternice, precum Porsche, Audi şi Bentley.

7. Samsung Electronics

Industrie: Tehnologie
Ţară: Coreea de Sud
Valoare de piaţă: 174 miliarde dolari
Familie: Lee

Lee Kun-Hee a transformat compania tatălui său, Samsung Group, într-un conglomerat global. El este preşedintele Samsung Electronics, în timp ce fiul său, Jay Y. Lee, este vicepreşedinte. Fiicele Boo-Jin şi Seo-Hyun deţin, de asemenea, funcţii de conducere la Samsung. În 2014, un judecător a respins un proces intentat lui Lee Kun-Hee de rudele sale, care sugerau că acesta ar fi furat acţiunile Samsung, pe care acestea ar fi trebuit să le moştenească de la tatăl lor.

6. Oracle

Industrie: Tehnologia informaţiei
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 192 miliarde dolari
Familie: Ellison

Larry Ellison este în continuare preşedintele şi directorul tehnologic al Oracle. Ellison este al treilea cel mai bogat om din SUA. În 2014, acesta a renunţat la funcţia de director general al Oracle. Copiii săi, Megan şi David, au acţiuni la Oracle, dar cel mai probabil nu vor prelua conducerea companiei, deoarece sunt pasionaţi de producţia de filme.

5. Anheuser-Busch InBev

Industrie: Bere
Ţară: Belgia
Valoare de piaţă: 197 miliarde dolari
Familii: Lemann, Sicupira, Telles

Grupul financiar 3G Capital s-a aflat în spatele fuziunii din 2008 care a dus la crearea Anheuser-Busch InBev. În prezent, şeful 3G Principal, Jorge Paulo Lemann, cel mai bogat om din Brazilia, este cel mai mare acţionar al producătorului de bere. Partenerii săi, Carlos Sicupira şi Marcel Herrmann Telles, deţin, de asemenea, numeroase acţiuni în companie. Împreună, cei trei bărbaţi deţin 26% din ABInBev. Lemann şi Telles fac parte din board-ul director al companiei.

4. Facebook

Industrie: Social Media, tehnologia informaţiei
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 225 miliarde dolari
Familie: Zuckerberg

Mark Zuckerberg şi-a implicat familia în conducerea Facebook. Sora sa, Randi, a fost director de marketing al companiei, după care şi-a deschis propria afacere. Zuckerberg i-a oferit tatălui său 2 milioane de acţiuni Facebook, pentru a-i mulţumi că l-a împrumutat, în primele zile de existenţă ale companiei.

3. Walmart

Industrie: Supermarketuri
Ţară: SUA
Valoare de piaţă: 241 miliarde dolari
Familie: Walton

Familia Walton deţine jumătate din Walmart, prin entitatea Walton Enterprises, informează Thomson Reuters. Participaţia de 50% este suficientă cât să permită existenţa a cinci membri ai familiei în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume. Fraţii Rob şi Jim Walton se află în boardul director al companiei şi sora Alice, respectiv cumnata Christy au averi de 35 miliarde de dolari. Verişoarele Ann Walton Kroenke şi Nancy Walton Laurie sunt, de asemenea, miliardare, deţinând un număr uriaş de acţiuni ale companiei. Luna trecută, ginerele lui Rob Walton, Gregory Penner, a devenit preşedintele Walmart.

2. Roche

Industrie: Sănătate
Ţară: Elveţia
Valoare de piaţă: 254 miliarde dolari
Familie: Hoffmann-Oeri

Fritz Hofmann-La Roche a înfiinţat compania producătoare de sirop de tuse cu mult timp în urmă. Urmaşii săi deţin cel puţin jumătate din companie, potrivit Bloomberg. Familia Hoffmann-Oeri controlează viitorul companiei prin drepturile lor la vot. Familia are cel puţin 8 miliardari, printre care Dr. Andreas Oeri şi Andre Hoffmann, care se află în board-ul director al Roche.

1. Novartis

Industrie: Sănătate
Ţară: Elveţia
Valoare de piaţă: 279 miliarde dolari
Familie: Sandoz

Novartis este unul din cei mai mari producători de medicamente din lume, înfiinţat în 1996, după o fuziune între Sandoz şi Ciba-Geigy. În prezent, urmaşii lui Edouard Sandoz (care a înfiinţat Sandoz în 1886) deţin o bună parte din acţiunile Novartis. Sandoz Family Foundation este cel mai mare acţionar al companiei şi preşedintele său, Pierre Landolt, are un rol major în board-ul de directori al Novartis.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Șoferii de camion antivacciniști din Canada vor să blocheze Ottawa. Elon Musk îi încurajează pe Twitter

Șoferii de camion antivacciniști din Canada vor să blocheze Ottawa. Elon Musk îi încurajează pe Twitter

Regimul de export al deșeurilor din UE în R. Moldova: Precizările Ministerului Mediului

Regimul de export al deșeurilor din UE în R. Moldova: Precizările Ministerului Mediului

Ministerul Sănătății anunță 5.615 de cazuri noi de infectări cu COVID-19. Alte 21 de persoane au pierdut lupta cu boala

Ministerul Sănătății anunță 5.615 de cazuri noi de infectări cu COVID-19. Alte 21 de persoane au pierdut lupta cu boala

Advertoriale
Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta
 • 3
  Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO
 • 4
  Benzina a sărit pragul de 23 de lei. Șoferii, puși în situația între a goli buzunarele sau bacul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.