Istorie de succes. Cum un expert în domeniu a devenit antreprenor
Pe Vladimir Ursu l-am surprins chiar în orele de lucru. Când l-am telefonat, antreprenorul se afla în orașul Tvardița din raionul Taraclia, unde monta panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case de locuit. Se afla la cel de-al șaselea client al său, după ce în primăvara acestui an și-a deschis și a început să administreze o companie care oferă tot spectru necesar de servicii pentru persoanele care decid să-și alimenteze locuințele cu energie regenerabilă.
„Am activat timp de 13 ani la Asociația Obștească Renașterea Rurală, iar în primăvară, când am văzut că intrăm în criză energetică, am consultat pe gratis multe persoane care au deschis parcuri fotovoltaice. Atunci, mulți m-au întrebat: „Dacă dețineți cunoștințe și experiență în domeniu, de ce nu deschideți afacerea dumneavoastră?””, ne-a relatat Vladimir Ursu.
Cea mai dificilă solicitare pe care a avut-o compania sa a fost într-o casă din Chișinău, care avea acoperiș din țigle vechi, de o sută de ani, ce erau aduse de peste hotare. „Am fost nevoiți să scoatem țiglele și să punem panourile de metal. A fost o provocare, dar ne-am isprăvit”, a zis omul de afaceri.
Vladimir Ursu a relatat că în primul semestru al acestui an cererea pentru panourile fotovoltaice este triplă față de aceeași perioadă a anului 2021: „Vara aceasta, toți au fost puși pe jar. După ce s-au trezit că intrăm în iarnă, s-au speriat de prețuri și de criza energetică. Acum, practic fiecare al doilea cetățean se gândește ce să facă în sezonul rece”, spune Ursu.
Câți bani trebuie să scoateți din buzunar pentru instalațiile fotovoltaice
AGORA a cercetat piața și a depistat că, pentru a beneficia de un sistem fotovoltaic, cetățenii ar trebuie să scoată din buzunar de la 27 de mii de lei până la aproximativ 116 mii lei. Vestea bună e că sunt cazuri în care distribuitorii oferă până la zece ani garanție.
Astfel, pentru montarea unui kit de un kW, alcătuit din patru panouri fotovoltaice a câte 275 de Wați, un invertor de 1.100 de Wați, elemente de fixare din aluminiu, cabluri alimentare 4 - 6 mm și conectori, veți trebui să plătiți puțin peste 27 de mii de lei.
Pentru montarea un kit de 3 kW va trebui să achitați puțin peste 77 de mii de lei. Pe lângă celelalte elemente enumerate mai sus, instalația va dispune de zece panouri fotovoltaice a câte 305W și un invertor de 3.000 de Wați. Cel mai scump kit pe care l-am găsit pe piață este de 5 kW și costă în jur de 116 mii lei. Acesta este alcătuit din 16 panouri a câte 305W și un invertor de 5.000 de Wați.
Potrivit lui Vladimir Ursu, la unele companii serviciile de montare sunt incluse în preț, iar la altele - nu. Or, înainte de începerea lucrărilor este nevoie de realizat expertiza acoperișului, care costă separat, în jur de 12 mii de lei. Ulterior, în baza acesteia, este necesar de aprobat proiectul, care ajunge la circa cinci mii de lei.
Vestea bună este că, luând în considerare că cererea pentru panourile fotovoltaice este în continuă creștere, nu este exclus că prețul acestora se vor micșora. Cel puțin așa consideră expertul și omul de afaceri Vladimir Ursu.
Câtă energie produce un sistem fotovoltaic de 3 KW?
După ce v-am prezentat prețurile, vă propunem să aflați câtă energie produce un sistem fotovoltaic mediu, de 3 kW. În funcţie de zona geografică în care va fi instalat sistemul fotovoltaic, acesta va genera anual energie totală de aproximativ 4 000 kWh, ceea ce înseamnă o producţie medie de 333 kWh/lună.
Însă, producţia de energie variază și în funcţie de anotimp: vara, sistemul poate produce până la 480 kWh/lună, pe când iarna nu va produce mai mult de 150 kWh/lună.
Unde pot fi amplasate panourile fotovoltaice?
Potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), panourile fotovoltaice pot fi amplasate pe orice tip de acoperiș. Pentru a beneficia de randament maxim, unghiul de înclinare ideal ar trebui să fie de 30 de grade, cu orientare către sud.
Trebuie să vă asigurați că panourile nu vor fi umbrite de obstacole (copaci, alte clădiri mai înalte, coșuri de fum etc). Randament apropiat pot avea și panourile montate pe acoperișuri orientate către Est sau Vest.
Spaţiul necesar montajului pe acoperiș a sistemului de 3 KW este de aproximativ 20 de metri pătrați. Dacă nu aveți posibilitatea să le instalați pe acoperiș, atunci ați putea opta pentru montarea acestora la sol, caz în care suprafaţa ocupată va fi mai mare.
Panourile fotovoltaice pot fi instalate și pe acoperișurile blocurilor din orașe. De obicei, beneficiarii acestora sunt locatarii de la ultimele etaje.
Pentru a instala panourile trebuie să obțineți un aviz de racordare de la distribuitorul Premier Energy și permisiunea de la primărie, de la asociația de locatari sau de la administratorul blocului.
Totodată, trebuie să aveți un document de expertiză de la un specialist în construcție. De obicei, compania care prestează astfel de servicii cunoaște care este procedura și-și asumă toată documentația.
Cum funcționează un sistem fotovoltaic?
Dacă ați decis că vreți să instalați panouri fotovoltaice pe acoperișul casei, atunci cu siguranță aveți nevoie să înțelegeți cum funcționează acest sistem, care are durată de viață de minim 25 de ani.
Trebuie să știți că celulele solare transformă radiaţia în energie electrică sub formă de curent continuu. Invertorul convertește apoi curentul continuu în curent alternativ pe care îl utilizează aparatele electrocasnice sau energia este livrată în reţea.
Electricitatea este utilizată mai întâi în casa dumneavoastră prin conectarea sistemului fotovoltaic la sistemul electric interior al casei, dar dacă sistemul fotovoltaic produce mai multă energie electrică decât utilizaţi, surplusul este livrat în reţeaua electrică externă. Curentul electric de intrare și ieșire este măsurat de un contor.
Datele de pe contor se citesc la sfârșitul fiecărei luni, iar dacă s-a consumat mai multă energie decât s-a produs, atunci se achită diferența dintre energia produsă și cea consumată, dacă sistemul fotovoltaic a produs mai multă energie decât s-a consumat în gospodărie, atunci excesul de energie este transferat pentru lunile următoare și poate fi utilizat atunci când consumul va fi mai mare.
Ce prevede cadrul legal?
În anul 2018, a intrat în vigoare legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Unul dintre criteriile inovatoare ale acestei legi îl constituie principiul contorizării nete. Mecanismul descrie relațiile dintre furnizor și consumatorii săi de energie electrică, ce dețin în proprietate centrale electrice, care produc energie din surse regenerabile pentru uz propriu şi care au dreptul să livreze în reţeaua electrică surplusul de energie produsă.
Astfel, în cazul în care cantitatea de energie electrică consumată depăşeşte cantitatea de energie electrică livrată în reţeaua electrică, atunci consumatorul va achita furnizorului doar diferenţa dintre cantitatea de energie consumată și cea livrată în reţea.
În cazul în care cantitatea de energie electrică pe care consumatorul a primit-o de la furnizor este mai mică decât cantitatea de energie electrică livrată în reţeaua electrică, atunci furnizorul de energie electrică va face la sfârșitul lunii soldul energiei livrate în reţeaua electrică şi al celei consumate din reţea, iar diferenţa de cantitate va fi inclusă în contul consumatorului final respectiv pentru a fi utilizată în lunile următoare.
Dacă, la sfârşitul anului, furnizorul stabileşte că consumatorul a livrat în reţeaua electrică o cantitate de energie ce depăşeşte cantitatea de energie electrică ce a fost consumată din reţea, acest furnizor este obligat să achite consumatorului contravaloarea energiei electrice neutilizate la preţul mediu de procurare a energiei electrice pe piaţă în anul de gestiune.
Ultimele modificări legislative adoptate de Parlament
Menționăm că Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede simplificarea procedurii de racordare, instalare și punere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici.
S-a propus reducerea, de la 30 la zece zile calendaristice a termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere din surse regenerabile de energie cu capacități mici. Avizul se va elibera gratuit.
De asemenea, consumatorii casnici, care intenționează să monteze instalațiile respective, nu vor mai fi obligați să obțină actul de corespundere. Admiterea în exploatare a acestor instalații va fi confirmată prin declarația electricianului autorizat.
Suplimentar, inițiativa prevede că la proiectarea centralelor electrice care utilizează surse regenerabile în cazul caselor individuale, în limita terenului privat, documentația de proiect se va elabora doar pentru compartimentul de electricitate și rezistență, fără certificat de urbanism pentru proiectare.
Totodată, lucrările de construcție/montare vor putea fi făcute fără autorizația de construcție, iar punerea în exploatare a centralelor electrice care utilizează surse regenerabile de către distribuitorul de energie electrică va putea fi făcută fără avizarea din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
O altă prevedere a proiectului vizează recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea, care se va face la data de 30 aprilie, la solicitarea în scris a consumatorului final.
„Odată ce va fi adoptată legea, vor fi simplificate toate procedurile birocratice, iar perioada de instalare a unei centrale fotovoltaice se va reduce considerabil”, a argumentat unul dintre autorii proiectului, Iurie Păsat.
Pentru a înțelege cât de benefice sunt aceste noi modificări pentru mediul de afaceri, l-am contactat pe Andrei Cojocaru, care administrează o companie ce prestează servicii în acest domeniu.
Directorul a salutat faptul că s-a redus de la 30 la zece zile termenul de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor și faptul că acesta va fi emis gratuit, însă s-a arătat deranjat de prevederea care stipulează că darea în exploatare se va putea face fără actul de corespundere, dar cu declarația electricianului autorizat.
„După eliberarea actului de corespundere pentru admiterea în exploatare de către ANRE, de obicei, ieșeau la iveală anumite scăpări, atât în documentație, cât și în executarea lucrărilor de montaj”, a spus Andrei Cojocaru.
Deși unul din autorii proiectului de lege Iurie Păsat a spus că în urma modificărilor introduse, perioada de instalare a unei centrale fotovoltaice se va reduce considerabil, expertul Andrei Cojocaru este de altă părere.
Acesta consideră că, întrucât în noul proiect de lege s-a pus accent pe realizarea expertizei tehnice, a proiectului de rezistență și a calculului de rezistență, ceea ce până în prezent nu se făcea, mari schimbări în termenul de realizare a lucrărilor nu vor fi. Or, procesele enumerate mai sus pot dura și până la două săptămâni.
Ce pași trebuie să parcurgeți dacă v-ați decis să instalați panouri fotovoltaice
Dacă aţi ajuns la concluzia că vreţi să instalaţi panouri fotovoltaice și să beneficiați de mecanismul de contorizare netă, atunci trebuie sa cunoașteţi că există mai mulţi pași pe care trebuie să-i parcurgeţi:
Analiza potenţialului solar energetic al casei; examinarea acoperișului; dimensionarea corectă a sistemului fotovoltaic; solicitarea avizului de racordare de la operatorul de sistem: S.A. RED
NORD sau ICS Premier Energy Distribution; elaborarea și coordonarea proiectului electric; executarea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice; reperfectarea actului de delimitare a instalaţiilor electrice de către S.A. RED NORD sau ICS Premier Energy Distribution; Încheierea contractului pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă cu S.A. Furnizare Energie Electrică Nord sau ICS Premier Energy.
Tot mai mulți cetățeni apelează la instalațiile fotovoltaice
Numărul cetățenilor care apelează la instalațiile fotovoltaice pentru consum casnic este în continuă creștere. Potrivit datelor oferite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), începând cu anul 2020 a crescut numărul deținătorilor de centrale care produc energie electrică din surse regenerabile: de la 192, la 484. Altfel spus, cererea pentru astfel de instalații a crescut de peste două ori, în ultimii trei ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.