VIDEO. Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC

VIDEO. Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC

Un proces de instruire modern şi eficient, programe de studii actualizate conform cerinţelor pieţei muncii, laboratoare şi echipamente performante - acestea sunt doar o parte din rezultatele proiectului „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, implementat cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare.

„Ne-am propus să modernizăm procesul și conținutul în cadrul a șase instituții pilot, oferind absolvenților șanse mai mari de a se angaja pe piața muncii”, a declarat directorul de proiect, președinte al Centrului Educațional PRO DIDACTICA, Rima Bezede.

În cadrul proiectului au fost revizuite programele de instruire și actualizate două documente de curricula. De asemenea, a fost elaborat un curriculum nou pentru meseria de Operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor. Un alt rezultat ține de îmbunătățirea și actualizarea competențelor profesionale ale pedagogilor.

„Cadrele didactice din aceste șase instituții au participat la programe de instruire, traininguri în domeniul psiho-pedagocic, dar și traininguri ocupaționale”, a mai adăugat Rima Bezede.

Programele de instruire pentru profesori au fost oferite de companiile membre ale Asociației Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC.

„Companiile s-au implicat atât la partea de avizare, verificare, introducerea modulelor noi în curricula, cât și la instruirea elevilor, determinarea și evaluarea competențelor lor. Din 11 companii doar 3 luau la practică elevi, restul luau doar absolvenți ai Universităților. Până la urmă au acceptat și au fost destul de mulțumiți, am avut și angajări”, a subliniat directorul executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Ana Chirița.

„Acest proiect a deschis ușa pentru tinerii din sudul republicii. Am inițiat în această activitate nu numai elevii din colegiu, dar și unii absolvenți de gimnaziu. Doi ani și jumătate au participat la traininguri atât profesori, cât și elevi. Revenind în instituție ei au încercat să promoveze specialitățile necesare domeniului IT”, a mărturisit directorul Colegiului Industrial-Pedagogic din Cahul, Gheorghe Tătaru.

Implementatorii se arată convinși că proiectul va oferi și în continuare beneficiarilor noi oportunități de dezvoltare profesională și va determina creșterea ratei de angajare și reducere a sărăciei.

„Reformele din sectorul educației, de regulă sunt greu de realizat. Însă proiectul a permis acest lucru, în special într-un domeniu îm care este cu adevărat necesar. Companiile au nevoie de tineri inteligenţi”, a conchis Gerhard Schaumberger, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” s-a desfăşurat în perioada decembrie 2012 - iulie 2015 şi a fost implementat de către Centrul Educațional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi în strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

P.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.