„Sistemul este construit în așa fel că indiferent dacă persoana se înregistrează sau nu, compensația o să fie oferită. Cei care nu se înregistrează vor beneficia de compensații de nivel mediu. Respectiv, dacă cineva are un apartament și acolo nu locuiește nimeni acum, nu are în numele cui să fie depusă cererea, oricum acel punct de consum o să fie înregistrat într-o categorie medie de vulnerabilitate”, explică Dan Perciun.
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie menționează că decizia a fost luată în contextul în care noul mecanism de compensații este aplicat în premieră și s-ar putea a unele persoane așa ca bătrânii sau persoanele vulnerabile, din diverse motive să nu se reușească să se înregistreze pe noua platformă.
„Hotărârea se răsfrânge și asupra cetățenilor care au apartamente, dar sunt duși peste hotare și oricum le vine factura pentru energia termică”, a mai precizat Dan Perciun.
Pentru mai multe detalii, urmăriți emisiunea: DESCIFRAT|Compensațiile pentru energie: Cele mai importante puncte din cererea online și cum se face evaluarea vulnerabilității (VIDEO)
AGORA amintește că din 12 octombrie a fost lansată platforma compensatii.gov.md. Site-ul reprezintă un instrument prin care se realizează evaluarea capacității de plată a consumatorilor pentru energia consumată și ulterior, se stabilește volumul de compensații acordate de stat.
În decurs de o lună și jumătate populația va completa online un formular, unde fiecare gospodărie în parte va indica veniturile, numărul membrilor familiei și modalitatea de încălzire pe timp de iarnă.
Ulterior, după procesarea datelor, compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi indicate în facturile lunare a fiecărei gospodării.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.