
Moldova, I am back! | Ion Oglindă: De la traiul în case abandonate din Italia și experiența din Norvegia la construcția de case ecologice în Moldova (VIDEO)
Ion Oglindă a plecat din Republica Moldova la sfârșitul anilor 90, iar după lungi experiențe în Italia și Norvegia a revenit acasă unde își trăiește visul, construind case ecologice și eficiente energetic. Chiar dacă îi este dor de modul de gândire ecologic al europenilor, Ion susține că doar acasă se simte cu adevărat împlinit.
・ Cătălina Vudvud Grițco
„Istoria mea de emigrant începe încă din 1999, când a fost o devalorizare mare dintre dolar și leu. Părinții mei împrumutase atunci un sac de bani de la bancă ca să construiască o brutărie, ca să avem și noi un viitor mai bun, însă, peste un an, s-a mărit cursul și a fost un motiv foarte mare ca să plecăm undeva peste hotare ca să muncim. Atunci a fost destul de greu. Chiar foarte grea a fost plecarea noastră, am mers în trenuri, pe jos, cu pașapoarte false.”
Ion Oglindă
Autor:
Prima destinație a lui Ion a fost Italia, țară care nu l-a primit cu brațele deschise. Vădit emoționat, Ion povestește că a locuit mult timp în case părăsite, iar asta l-a marcat cel mai mult.
„Îmi aduc aminte că mâncam doar o dată sau maxim de două ori pe zi, îmi era foarte foame, eram la gară la McDonald\\\\\\'s și era vitrina aceasta mare, tot din sticlă, și mie îmi era foame. Era acolo un domn care și-a cumpărat un hamburger. Deci el când l-a luat așa, cu ambele mâini, și l-a mușcat, îi curgea sucul acela gustos pe aici pe la gură, și mie a început să-mi fie rău. A început să mă doară stomacul, să mi se facă apă în gură. Acest moment nu o să-l uit niciodată în viața mea”, mărturisește Ion.
În Italia a trăit timp de 11 ani, a muncit acolo în diverse domenii testând meserii și lucrând în construcții, a lucrat șofer, dar și chelner. Apoi, în 2011 a avut prima tentativă de revenire în Republica Moldova.
„Am decis să mă întorc acasă pentru că am spus că vreau să stau acasă, nu mă regăseam absolut deloc printre italieni și am zis că vreau să mă revin acasă. M-am reîntors în 2011, în 2011 am reușit stau doar doi ani aici și la sfârșit de 2012 mi-am luat soția și am plecat în Norvegia.”
Ion Oglindă
Autor:
Ajuns în Norvegia, Ion afirmă că a trăit o poveste, s-a îndrăgostit de țara nordică și de lemn, a obținut studii de calitate și a învățat o meserie nouă.
Revenind definitiv în Republica Moldova, Ion a pus în practică cunoștințele, construind case eficiente energetic în stil scandinav.
„Noi construim case energo-eficiente, din lemn. Structura toată absolut este din lemn. Este un lemn șlefuit, bine pregătit, și după care este izolat. Casele noastre le construim fie cu izolație de stuf, fie cu vată bazaltică, fie cu lână de oaie, fie cu fibre de lemn, deci avem o vastă gamă de alegere.”
Ion Oglindă
Autor:
Ce sunt casele eficiente energetic?
Termenul de locuință eficientă energetic reprezintă în primul rând o casă cu un consum scăzut de energie utilizată atât pentru iluminare, cât și pentru încălzire sau răcire. Imobilul folosește surse de energie regenerabilă și poate menține o temperatură constantă în interior fără a fi necesar un consum mare de resurse.
Inginerul proiectant Sergiu Tataru susține că acest timp de imobile se bucură de tot mai mult succes pe piața din țara noastră, mai ales luând în calcul criza energetică actuală și prețurile crescute la gaze și electricitate.
„Acum toți sunt cu gândul la construcția unor astfel de locuințe. Până nu demult era convenabil să întreții o casă clasică, acum însă se optează pentru astfel de alternative. Totodată, aceste case sunt și ecologice, mai ales fiind edificate din lemn și izolate cu lână sau stuf.”
Sergiu Tataru
Autor:
AGORA RECOMANDĂ: Winter is coming: Cum menții locuința călduroasă pe timpul sezonului rece
Specialistul în domeniul construcțiilor afirmă că locuințele eficiente energetic sunt din punct de vedere tehnic mai complicatele decât locuințele tradiționale din piatră, sunt și mai scumpe, pentru că se aplică foarte multe straturi de materiale, iar manopera și materialele sunt destul de scumpe, însă aceste costuri se răscumpără în timp.
„Dacă este să comparăm prețurile actuale de astăzi, aceste locuințe se răscumpără într-un timp relativ scurt. La noi, moldovenii iubesc să economisească și consider că aceste case vor deveni populare în următorii ani. Dacă până acum ne gândeam să construim cu mult beton și piatră, pentru 100 de ani înainte, acum devenim mai raționali. Călătorind prin Europa ne dăm seama că și casele din lemn sunt la fel de rezistente, dar mai ales sunt calde.”
Sergiu Tataru
Autor: