Aer nociv cauzat de măsurile luate la repezeală. Cum este afectat mediul înconjurător și sănătatea de folosirea păcurii

Aer nociv cauzat de măsurile luate la repezeală. Cum este afectat mediul înconjurător și sănătatea de folosirea păcurii

Trecerea Centralei Electrice cu Termoficare, Sursa I, la regim de funcționare pe bază de păcură a fost o alternativă mai ieftină, dar nici pe departe nu este cea mai ecologică decizie. Emisiile poluante, eliminate în urma arderii, sunt un motiv al producerii unor fenomene naturale bizare. Mai mult decât atât, acestea afectează pe termen lung sănătatea și mediul înconjurător. 

Folosirea păcurii în calitate de combustibil generează creșterea nivelului de gaze nocive eliminate în aer. Astfel, este înrăutățită calitatea aerului, iar impactul situației respective devine clar în timp, pentru că afectează atât mediul înconjurător, cât și sănătatea umană.

„În cazul arderii păcurii pentru generarea de energie termică și/sau electrică, emisiile de carbon, care este un gaz cu efect de seră, sunt mai mari, comparativ cu emisiile de carbon la arderea de gaz”, spune pentru AGORA fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Publicitate

Impactul se răsfrânge atât asupra vegetației, faunei, cât și asupra sănătății umane. Însă, gravitatea situației este dată de  concentrații și durata expunerii la cocktail-ul de substanțe nocive eliminate în atmosferă, conform specialiștilor.

„Din cauza calității scăzute pe care o are păcura, atunci când este arsă, devine foarte dăunătoare pentru sănătatea oamenilor, provocând boli grave și decese, cauzate de cancerul pulmonar și bolile cardiovasculare, astm. De asemenea, poate provoca multe boli cronice, în special cardiace și pulmonare (în special, bronșită)”, afirmă pentru AGORA specialistul  principal al serviciului de informare, Agenția de Mediu, Natalia Palii. 

Citește și: Ieftină, multă în kil, dar mai puțin bună pentru mediu. Ce urmări ar putea avea folosirea păcurii în calitate de combustibil la Termoelectrica (LONGREAD)

Rezultatul emisiilor, deși nu poate fi observat imediat, își pune amprenta pe termen lung. Gazele eliminate în urma arderii păcurii se află într-o strânsă legătură cu fenomenele naturale bizare, potrivit informațiilor oferite de Agenția de Mediu.

„Ca urmare a creșterii volumului de combustibili fosili arși, în atmosferă se emană cantități enorme de emisii poluante, care contribuie la apariția fenomenului de încălzire globală (sau efectul de seră), care deja are consecinţe grave, precum sunt inundaţiile, furtunile, alunecările de teren, căldura excesivă în perioada de vară, seceta”, ne spune reprezentanta Agenției de Mediu.

Reieșind din circumstanțele actuale, arderea păcurii pentru producerea de energie termică/electrică e o soluție de moment, dar cu condiția utilării urgente cu instalații de captare a emisiilor, în mod special a celor de dioxid de carbon și sulf

Iuliana Cantaragiu, fosta ministră a Mediului

Autor:

Menționăm că, la începutul acestei săptămâni Agenția Rezerve Materiale a recepționat cea de-a cincea tranșă de păcură din cele 14.500 de tone contractate, în contextul asigurării securității energetice a țării în perioada de criză, provocată de conflictul din Ucraina. Cantitate care ar completa 60% in volumul total de păcură contractat de către ARM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal