Crama Mircești: Cum strugurii de pe cea mai înaltă colină cu viță-de-vie din Moldova au ajuns vin îndrăgit în diasporă și ce secrete ascunde un simplu butoi (FOTO)

Crama Mircești: Cum strugurii de pe cea mai înaltă colină cu viță-de-vie din Moldova au ajuns vin îndrăgit în diasporă și ce secrete ascunde un simplu butoi (FOTO)

La distanță de 80 de km de Chișinău, pe câteva coline se întinde Crama Mircești. Un conac boieresc restaurat în 2011 și peste 17 hectare de viță-de-vie sunt locul unde se produc vinuri îndrăgite de cunoscătorii locali, dar mai cu seamă, de cei din diasporă. Locurile pitorești sunt deschise vizitatorilor din 2020, iar în cramă sunt amenajate spații cu atmosferă de-a dreptul boierească.

Zona în care este amplasată Crama Mircești împletește două clime - cea a bazinului râului Răut, de unde pleacă apele în râu și marginea Codrilor. Tot din unul dintre dealuri pornesc trei râulețe: Cula - care se revarsă în râul Răut, Ichelul - care se revarsă în Nistru și un mic afluent al râului Bîc. Iar peste un deal se află un alt afluent, Delia, care se revarsă în râul Prut.

...

Sute de ani, regiunea a fost locul prin care treceau drumuri comerciale. Acestea se intersectau în regiunea localității Cornești, iar acum în sat încă se mai păstrează tradiția unui târg săptămânal. Regiunea a fost și locul pe unde au trecut mai multe armate pe timp de războaie.

...

În această zonă, plină de istorie, se regăsea un vechi conac, care a fost restabilit în timp și care acum a devenit edificiul turistic principal a cramei.

...

„Am restabilit conacul și i-am dat un stil brâncovenesc. L-am transformat în pensiune cu camere de hotel. Azi avem 13 camere de hotel și un mic restaurant. În subsol păstrăm vinurile roșii. În spate mai este o clădire unde este hala de producere și peste ea am mai construit camere de hotel”, spune fondatorul afacerii, Arcadie Foșnea.

...

În total, pe colinele din preajmă cresc 13 soiuri de struguri din care se produce o gamă largă de vinuri: Fetească Neagră, Feteasca Regală, Feteasca albă, Rară neagră, Viorica, Saperavi, Riesling, Pinot Noir, Cabernet Franc și altele.  

...

...

De altfel, plantațiile de aici sunt amplasate la 270-230 de metri, via fiind cea mai înaltă din R. Moldova. Clima însă este una prielnică, așa cum primăvara este mai răcoroasă și iarna este mai blândă. Astfel, clima din zonă ferește vița-de-vie toamna de înghețuri timpurii până în noiembrie, dar și de cele târzii din lunile aprilie-mai. Deci, via crește în temperaturi confortabile, iar producătorii spun că acest lucru se reflectă în calitatea vinurilor.  

...

Roada este culeasă după o veche tradiție. Procesul începe așa cum o făceau strămoșii - cu sărbătoarea religioasă  Ziua Crucii, care este în preajma zilei de 14 octombrie. La cules, crama angajează oameni din localitățile din preajmă. Așa, pe lângă cei 23 de angajați, în lucrările sezoniere mai sunt antrenați încă 10-15 oameni. 

...

Vinurile sunt păstrate cu atenție în butoaie aduse din Franșa și Spania, dar și în poloboace de producție locală.

...

De altfel, și aici se ascunde un mic secret care poate schimba gustul și aroma vinului. Știați că butoiul este ars pe interior? Este un proces numit toastare.

...

Iar în funcție de gradul de ardere, vinurile capătă arome de ierburi și condimente, așa ca în cazul „prăjirii” slabe a butoiului, sau arome de ciocolată și cafea, dacă arderea e mai puternică.

...

Producătorii însă recomandă ca vinurile să fie consumate la scurt timp de la producere, or, acestea nu sunt destinate păstrării de lungă durată și în condiții de casă. 

...

De altfel, vinurile de la Crama Mircești și-au adunat deja consumatorii fideli. O bună parte din producție ajunge în China, Japonia, România, Ucraina și Portugalia. O altă parte este la mare căutare în diasporă și pe piața din țară.

În Moldova, dar mai ales în diasporă, sunt tot mai mulți cunoscători de vinuri. Sunt oameni care investesc timp și surse în cultură. Aleg cu atenție ceea ce consumă. Dacă în Europa astfel de consumatori sunt circa 10%, în Moldova ar fi 2-3%, dar este oricum un indicator în creștere.

Dacă marii producători exportă circa 90% din vinul pe care-l produc, atunci, noi - micii producători, exportăm circa 30%. Deci, cererea pe piața internă este destul de mare ce este îmbucurător pentru noi”, spune Arcadie Foșnea.

...

De-a lungul anilor, afacerea a beneficiat de un șir de sprijine, unele chiar de la etapa de proiect a reconstrucției cramei. O parte din bani au venit de la BERD, altă parte au fost granturi europene.

În anul 2021, Crama Mircești a beneficiat de suportul Programului EU4Moldova Regiuni-cheie, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Datorită grantului în valoare de 30.000 de euro, antreprenorul a cumpărat utilaje pentru prelucrarea viței-de-vie. La  fel, o parte din bani au fost investiți în amenajarea camerelor pentru vizitatori.

...

...

„Să investești în agricultură este o aventură pentru că este un proces lung și costisitor. Am ales afacerea legată de vinuri din entuziasm și pasiune personală. Am copilărit printre butuci, la buneii care au cultivat struguri și au avut mereu pe masă un pahar de vin. Am văzut consumul de vin ca și cultură. În plus, am studiat în Germania în domeniul vitivinicol și m-am molipsit de acest domeniu”, ne-a explicat interesul său pentru acest domeniu fondatorul cramei.

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.