EDITORIAL | Cum o campanie online a devenit un monstru, crescut din jumătăți de adevăr

EDITORIAL | Cum o campanie online a devenit un monstru, crescut din jumătăți de adevăr

Spațiul mediatic moldovenesc clocotește deja a treia zi. În Republica Moldova se lansează campania „Copiii LGBT în Școala Ta”! Prima campanie de conștientizare privind drepturile copiilor LGBT+ din Republica Moldova! Profesorii din toate școlile din Republica Moldova vor fi instruiți despre copiii LGBT! Profesorii vor primi materiale despre copiii LGBT! Profesorii vor face lecții despre copiii LGBT! Și lista cu „inițiative” poate continua și, de fapt, o poate îmbogăți oricine, în măsura urii pe care o are împotriva comunității LGBT sau a dorinței să toarne gaz pe focul eforturilor propagandistice ale PSRM-ului și altor partide din opoziție, sau să manipuleze opinia publică, cu scop sau fără, de amorul artei.

Diana Guja

Ceea la ce asistăm acum, este o situație ieșită de sub control. Și la aceasta și-au adus aportul și presa de partid, care a folosit o informație de pe pagina unui ONG în interesele proprii, cu scopul de mai face un pic de propagandă și a manipula oamenii zăpăciți, care nu-și iau timp să verifice informația și să o analizeze; și presa independentă, care a preluat informația aproximativă, fără a o verifica la sursele primare, ambalând-o doar ca să dea bine, nu să corespundă întru totul realității. 

Citiți și „EDITORIAL | Să fii femeie și să săruți o altă femeie nu este ceva ce te discreditează. Iar căutăm într-un loc greșit”

Publicitate

Dintr-o inițiativă privată, printre alte câteva inițiative, rezultate dintr-un training pentru comunitatea LGBT și aliații ei, în care participanții au învățat să creeze conținut audiovizual pentru a combate cele mai răspândite prejudecăți din societate legate de LGBT, campania #CopiiiLGBTînȘcoalaTa, elaborată de Tatiana Corcebaș-Onica, specialistă în comunicare și relații publice la Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, s-a transformat un monstru care-și trăiește propria viață.

Știrea despre lansarea campaniei, adevărată doar parțial, a ajuns vedeta unor acțiuni halucinante prin dramatismul lor inutil, dar și ridicol. „Autoritățile din UTA Găgăuzia resping categoric campania „Copiii LGBT în Școala Ta”, „Spune NU campaniei Copii LGBT în școala Ta”: Un grup de părinți au inițiat o petiție online prin care cer interzicerea campaniei”, „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove condamnă lansarea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”, sunt doar câteva  titluri din presă. Acum avem o ocazie ideală să vedem și să ne convingem în regim live cât de ușor suntem duși în eroare, dezinformați și manipulați.

Pe de altă parte, dacă informația respectivă ar fi fost adevărată cap-coadă, dacă într-adevăr în școlile din Republica Moldova s-ar fi lansat o campanie despre copiii LGBT, cu binecuvântarea și susținerea Ministerului Educației, unde e pericolul?

Sau mai credeți că dacă unui copil îi explici despre orientarea sexuală, el riscă să se molipsească de homosexualitate? Dacă aveți într-adevăr astfel de frici, nu pot decât să vă compătimesc, pentru că nu știu ce altceva poți simți față de un adult căruia îi lipsește gândirea critică.

Citiți și EDITORIAL | O rochie albă pentru Felis”

Dar știți ce e cel mai grav? Faptul că această debandadă din presă și social media a arătat că suntem gata să sacrificăm copiii LGBT, să-i lăsăm să fie în continuare hărțuiți, umiliți, aduși până la sucid de școală. Că nu ne pasă de ei și de integrarea lor în comunitate, așa cum sunt, fără rușină și frică. Suntem gata să-i sugrumăm moral, numai să nu trebuiască să „umblăm” la teme care ne sperie până la isterie, cum ar fi educația sexuală în școli, discuțiile despre orientarea sexuală și identitatea de gen, dreptul asupra propriului corp, libertatea de a fi etc. Avem nevoie în continuare de chingi, care să ne țină grămadă, țepeni și rigizi, pentru că nu ne-am crescut o coloană vertebrală proprie și un creier care să gândească independent, liber și nesilit de nimeni. Suntem gata să mergem la orice pentru a ni le asigura, chiar și cu prețul copiilor noștri.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal