„Măsuri stricte se aplică în mare parte deținătorilor de pașapoarte rusești. Bărbații în vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, care încearcă să intre pe teritoriul Ucrainei, trebuie să treacă două linii de control. Noi (EUBAM) nu am sugerat autorităților ucrainene să implementeze aceste măsuri. Aceasta a fost o decizie internă, una explicabilă, având în vedere situația din regiune”, a declarat Francesco Bastagli.

În ceea ce ține de așa zisa blocadă a Transnistriei, potrivit șefului misiunii EUBAM în septembrie anului trecut „într-adevăr au existat probleme cu exportul mărfurilor transnistrene pe teritoriul Ucrainei”. „Ulterior însă, multe țări, inclusiv din UE, și-au exprimat îngrijorarea și situația s-a îmbunătățit. Acum, marea majoritate a mărfurilor trece frontiera, dar există o excepție: produse accizabile, adică țigări și alcool. Ucraina a interzis importul acestor bunuri prin segmentul transnistrean, aceasta este însă permisă doar pe alte segmente ale frontierei moldo-ucrainene”, spune Bastagli.

De asemenea EUBAM observă din partea Ucrainei mărirea numărului de persoane care supraveghează segmentul transnistrean cu Republica Moldova. „S-a comunicat că poliției de frontieră s-a alăturat un batalion al Gărzii Naționale - ei patrulează hotarul și lucrează la unele punctele de control. Noi observăm această întărire, deoarece suntem prezenți la frontieră. În ceea ce ține de arme și echipament militar, noi nu avem posibilitate să prezentăm astfel de date”, a declarat  șeful misiunii EUBAM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!