Semnătura electronică, tot mai aproape de implementare în Republica Moldova

Semnătura electronică, tot mai aproape de implementare în Republica Moldova

Proiectul de lege cu privire la semnătura electronică şi documentul electronic a fost adoptat în prima lectură de Parlament. Documentul vine să răspundă prevederilor Directivei Parlamentului European privind semnăturile electronice şi asigurarea utilizării eficiente, sigure şi fără costuri nejustificate a diverselor tipuri de semnături electronice. Acest tip de semnătură se aplica unui document în format electronic, redactat sau obținut prin intermediul programelor informatice.

„Necesitatea acestui document a fost dictată de lipsa instrumentelor de autorizare în spațiul virtual, fapt ce frânează dezvoltarea. Prin acest proiect se urmărește simplificarea utilizării semnăturii electronice, diversificarea prețurilor și divizarea competențelor instituțiilor de stat în acest domeniu”, a declarat viceministrul Tehnologiei Informației și Comuncațiilor Vitalie Tarlev.

Documentul prevede instituirea a trei tipuri de semnături electronice: simplă, avansată necalificată şi avansată calificată. Proiectul stabilește principiile de utilizare ale acestora, efectele juridice, precum şi cerinţele care se vor impune faţă de prestatorii de servicii de certificare a semnăturilor electronice.

Astfel, pentru a se asigura o protecţie suficientă a actelor care sunt semnate cu semnătură electronică, semnătura de mână se echivalează cu semnătura electronică avansată calificată. Cei care vor dori să folosească un alt tip de semnătură electronică, care să aibă putere juridică, o vor putea face dându-și acordul.

Prestatorii de servicii de certificare a cheilor publice pentru semnături electronice avansate calificate vor fi obligați să treacă o procedură de acreditare. Acest lucru nu este valabil și în cazul semnăturii electronice simple și avansate necalificate. Acești prestatori de servicii de certificare vor putea trece procedura de acreditare la propria iniţiativă.

Responsabil de elaborarea şi promovarea politicii de stat şi exercitarea controlului în domeniul aplicării tuturor tipurilor de semnături electronice va fi Serviciul de Informaţie şi Securitate.

Agora menționează că aplicarea semnăturii electronice şi a documentului electronic este o prevedere a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din 1 martie 2014 în Republica Moldova vor fi eliberate buletine de identitate electronice cu semnătura digitală încorporată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.