
Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară” (Video)
Dmitri Moruz este un tânăr de 33 de ani care a revenit în Republica Moldova, după zece ani petrecuți în Rusia. În prezent, director general la Agenția Relații Interetnice a Republicii Moldova (ARI), Dmitri susține că acasă are șansa să se dezvolte, să crească, să se implice și participe la realizarea unor schimbări substanțiale, or, nu în toate țările sunt astfel de oportunități pentru tineri.
・ Cătălina Vudvud Grițco
„Eu am plecat din țară în anul 2007, am plecat să fac studii la Moscova, am găsit o Universitate, am fost acceptat și am plecat. Povestea asta s-a întins pe 10 ani.”
Dmitri Moruz
Autor:
Tânărul născut la Cahul susține că a reușit să acumuleze un bagaj complex de cunoștințe la Moscova, a activat în diverse domenii și a reușit să-și pună în cunoștințele în practică, dar a decis să revină în Republica Moldova pentru că a fost atras de schimbările pozitive care se întâmplau acasă.
Dmitri Moruz a activat în domeniul privat, având o companie care presta servicii de branding. Ulterior a fost consilier municipal la Cahul, iar în prezent deține funcția de director general al Agenției Relații Interetnice.
„Activitatea pe care o conduc eu la Agenție este cumva conectată și cu ceea ce am făcut și la nivel local. Eu am fost în funcție de consilier municipal, în municipiul Cahul. Similitudinile sunt în faptul că și la nivel local și la nivel central esența unui serviciu public este să ajutăm oamenii. Acolo, la un nivel mai mic, aici - la un nivel mai mare. Agenția se ocupă de implementarea politicilor în domeniul relațiilor interetnice, integrarea lor, asigurarea legilor cu privire la limbile vorbite pe teritoriul Moldovei. În termeni simpli, ca să înțelegeți, noi, ca Agenție, vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară.”
Dmitri Moruz
Autor:
Agenția Relații Interetnice gestionează consolidarea relațiilor interetnice, dezvoltarea dialogului intercultural și fortificarea identității civice. Totodată, printre domeniile de activitate se regăsesc și reglementarea funcționării limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și promovarea diversității lingvistice.
Instituția desfășoară diverse activități pentru asigurarea drepturilor minorităților etnice, sprijinirea identității etnoculturale a acestora, prevenirea și combaterea discriminării pe motive de rasă, etnie sau apartenență lingvistică. Totodată, Agenția accentuează dezvoltarea dialogului intercultural, promovarea toleranței, respectului față de diversitatea culturală și lingvistică, prevenirea discriminării pe criterii etnice, intoleranței, xenofobiei, antisemitismului.
Odată cu începerea războiului din Ucraina, ARI a fost antrenată direct în procesul de gestionare a fluxului de refugiați din țara vecină, preponderent de etnie romă, care au venit în număr mare în țara noastră. Colaboratorii ARI au asigurat procesul de înregistrare a refugiaților cazați la centrul de plasament de la Î.S. „Manejul de atletică ușoară”, pentru a identifica și a informa persoanele care se confruntă cu anumite riscuri și pentru a le asigura accesul la diverse servicii.
La fel, Agenția a inițiat un șir de acțiuni privind facilitarea integrării refugiaților ucraineni, cum ar fi organizarea sărbătorii Ziua Ucrainei în Moldova, la 20 august 2022. ARI a sprijinit, de asemenea, Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova în înființarea Centrului de Asistență pentru Refugiații Ucraineni, oferind spații de birouri în incinta Casei Naționalităților, asigurând buna desfășurare a activității Centrului.
În prezent, prin intermediul ARI, 15 refugiați din Ucraina beneficiază de un program de instruire lingvistică, în cadrul proiectului „Instruirea lingvistică a tinerilor, reprezentanți ai grupurilor etnice din Republica Moldova și refugiați din Ucraina”, lansat cu suportul financiar al USAID Moldova.