Recent World Economic Forum a publicat Raportul Competitivității Globale pe 2014-2015, care atestă grave probleme ale economiei noastre. Cel mai prost stăm la capitolul independența justiției, corupția, favoritism în deciziile oficialilor guvernamentali și calitatea drumurilor.
Raportul Competitivității Globale pe 2014-2015, adoptat la Forumul Economic Mondial, prezintă public un clasament al celor mai eficiente guverne din cele 144 de state monitorizate. Republica Moldova s-a clasat pe locul 82 în acest clasament, având probleme grave la unii indicatori. România în acest clasament se află pe locul 59, iar Ucraina pe poziția 76.
Cei mai problematici factori pentru businessul din țara noastră sunt corupția, instabilitatea cadrului legislativ, instabilitatea guvernului și ineficiența activității acestuia, potrivit World Economic Forum.
Există anumite categorii în care suntem pe ultimele poziții la nivel mondial. În ceea ce privește respectarea drepturilor de proprietate suntem pe locul 126, încrederea în politicieni - 123, eficiența cadrului legal -134. Ultimele poziții le ocupăm la capitolul independența justiției, locul 141 din 144(!).
De asemeni, Republica Moldova ocupă un loc rușinos la capitolul corupției - 126 și în ceea ce privește favoritismul în deciziile oficialilor guvernamentali poziția 130, din 144 de țări.
La capitolul infrastructură țara noastră se plasează pe locul 86, însă cele mai proaste rezultate le avem la calitatea drumurilor, unde suntem pe locul 140. Cel mai bun rezultat în acest domeniu este în privința calității telefoniei fixe (32).
Privitor la nivelul de dezvoltare a clusterelor de afaceri suntem pe ultimul loc (!), din cele 144 țări monitorizare de World Economic Forum.
Clasamentul respectiv a fost întocmit în funcție de măsurile adoptate în ultimul an de executivele respective, avându-se în vedere inclusiv risipa făcută prin cheltuielile guvernamentale sau transparenta decizionala.
World Economic Forum realizează anual, începând cu 2005, Raportul Competitivitatii Globale. Datele din raport sunt furnizate de agenţiile internaţionale, precum UNESCO, FMI şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precum şi 12 indicatori economici importanţi.