Actuala scădere a PIB-ului urmează unui trend descendent, după ce în trimestru doi a fost înregistrată o contracție similară, pe măsură ce sancțiunile occidentale lovesc economia rusă, urmare a invaziei declanșate de Moscova în Ucraina. Cu toate acestea, scăderea de 4% a producției economice între iulie și septembrie, a fost mai mică decât scăderea de 4,5%, prognozată de analiști.
Printre cauzele contracției se numără scăderea cu 22,6% a comerțului cu ridicata și o scădere cu 9,1% a comerțului cu amănuntul. De cealaltă parte, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 6,7%, iar agricultura cu 6,2%.
Conform definiției, recesiunea tehnică se consideră atunci când economia unei țări are două trimestre negative consecutive. Ultima dată, Rusia a intrat în recesiune tehnică la sfârșitul anului 2020 - începutul anului 2021.
Analiștii economici notează însă că economia Rusiei a rezistat parțial sancțiunilor occidentale, având o crește de 3,5% a PIB-ului. Cu toate acestea, restricțiile la export și la import, lipsa de personal, generată în special de mobilizarea parțială și problemele cu aprovizionarea cu piese de schimb au pus o presiune puternică asupra economiei ruse.
La data de 8 noiembrie Banca Centrală a Rusiei a estimat că produsul intern brut se va contracta cu 3,5% în acest an, în timp ce FMI și Banca Mondială afirmă că scăderea ar putea ajunge până la 4,5%.
Țara se află în continuare, în mod oficial, la nivelul de ocupare deplină a forței de muncă, cu o rată a șomajului de 3,9% în septembrie, potrivit agenției de statistică Rosstat.
După ce a majorat dobânda sa cheie la 20% în urma primelor sancțiuni, Banca Centrală a Rusiei a stabilit-o la 7,5% de la jumătatea lunii septembrie și nu intenționează să o modifice până la sfârșitul anului.
Această măsură este un semn al „restructurării” în curs a economiei rusești, potrivit șefei Băncii Centrale, Elvira Nabioullina.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.