La nouă luni de la declanșarea războiului din Ucraina, Rusia intră oficial în recesiune

La nouă luni de la declanșarea războiului din Ucraina, Rusia intră oficial în recesiune

La nouă luni de la declanșarea războiului din Ucraina, Rusia intră oficial în recesiune, PIB-ul țării contractându-se cu circa 4% în trimestrul trei al anului curent. Cel puțin asta arată datele agenției naționale de statistică, Rosstat, transmite The Moscow Times.

Actuala scădere a PIB-ului urmează unui trend descendent, după ce în trimestru doi a fost înregistrată o contracție similară, pe măsură ce sancțiunile occidentale lovesc economia rusă, urmare a invaziei declanșate de Moscova în Ucraina. Cu toate acestea, scăderea de 4% a producției economice între iulie și septembrie, a fost mai mică decât scăderea de 4,5%, prognozată de analiști.

Printre cauzele contracției se numără scăderea cu 22,6% a comerțului cu ridicata și o scădere cu 9,1% a comerțului cu amănuntul. De cealaltă parte, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 6,7%, iar agricultura cu 6,2%.

Conform definiției, recesiunea tehnică se consideră atunci când economia unei țări are două trimestre negative consecutive. Ultima dată, Rusia a intrat în recesiune tehnică la sfârșitul anului 2020 - începutul anului 2021.

Analiștii economici notează însă că economia Rusiei a rezistat parțial sancțiunilor occidentale, având o crește de 3,5% a PIB-ului. Cu toate acestea, restricțiile la export și la import, lipsa de personal, generată în special de mobilizarea parțială și problemele cu aprovizionarea cu piese de schimb au pus o presiune puternică asupra economiei ruse.

La data de 8 noiembrie Banca Centrală a Rusiei a estimat că produsul intern brut se va contracta cu 3,5% în acest an, în timp ce FMI și Banca Mondială afirmă că scăderea ar putea ajunge până la 4,5%.

Țara se află în continuare, în mod oficial, la nivelul de ocupare deplină a forței de muncă, cu o rată a șomajului de 3,9% în septembrie, potrivit agenției de statistică Rosstat.

După ce a majorat dobânda sa cheie la 20% în urma primelor sancțiuni, Banca Centrală a Rusiei a stabilit-o la 7,5% de la jumătatea lunii septembrie și nu intenționează să o modifice până la sfârșitul anului.

Această măsură este un semn al „restructurării” în curs a economiei rusești, potrivit șefei Băncii Centrale, Elvira Nabioullina.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.