Astfel, pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat se stabilește la 180 de m3 pe lună.
Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în funcție de categoria de vulnerabilitate

- Pentru consumatorii cu grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicat, prețul final va fi 12 lei per m3 (ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per m3 cub, iar valoarea maximă de compensație în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei).
- Pentru consumatorii cu grad de vulnerabilitate energetică ridicată, prețul final va fi de 14 lei per m3 (ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 15,27 de lei per m3, iar voalarea maximă a compensației în factură este de 2.750 de lei).
- Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, prețul va fi de 17 lei per m3 (ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 12,27 lei).
- Iar pentru consumatorii cu vulnerabilitate scăzută, prețul final va fi de 24 de lei per m3 (ceea ce este o compensație de 5,27 de lei per m3).
Prețurile compensate pentru energie termică

Pentru consumătorii de energie termică, volumul maxim compensat va fi de 1,3 GCal pe lună.
- Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.400 lei pe GCal;
- Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată vor achita un tarif de 1.700 de lei pe GCal;
- Cei cu vulnerabilitate medie - un tarif de 1.950 de lei per GCal;
- Cei cu vulnerabilitate scăzut vor plăti un tarif de 2.500 de lei per GCal.
Pentru a asigura acest tarife consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată cu un consum de cel puțin 1,3 GCal, vor primi o compensație lună de 1.825 ce lei la Chișinău și 2.080 de lei la Bălți - pentru că tarifele sunt diferite.
Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată vor primi compensații de 1.500 de lei la Chișinău și 1.758 la bălți, iar cei cu vulnerabilitate energetică medie, compensații de 1.175 de lei pe lună la Chișinău și 1.430 la Bălți.
Compensații pentru energie electrică

De asemena vor fi oferite compensații pentru consumul de energie electrică în limita unui plafon de 75kw/h pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată.
Astfel cei mai vulnerabili vor plăti un tarif de 3,3 lei per kw/h, iar a doua categorie de vulnerabilitate, un tarif de 3,7 lei per kw/h, diferența fiind compensată în factură.
Va fi compensată și factura agenților economici?
Cât despre compensațiile pentru agenții economici, Marcel Spatari a menționat că Ministerul Economiei elaborează, în prezent, un mecanism în acest sens.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că fondul de reducere a vulnerabilității energetice din acest an include compensații în sumă de 5 miliarde de lei, o sumă dublă față de anul trecut, potrivit șefei Guvernului.
„În buget am pus deja aceste costuri pentru fond. În același Timp avem nevoie de surse adiționale de finanțare ca să putem fi alături de oameni în această perioadă de exemplu să creștem salariile”, a menționat prim-ministra.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de oferire a compensațiilor este 24 noiembrie curent.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.