Vrei să-ți surprinzi prietenii cu un vin deosebit? Vezi care sunt cele 3 vinuri de Top de la Vinia TRAIAN și alege-l pe cel care te reprezintă

Vrei să-ți surprinzi prietenii cu un vin deosebit? Vezi care sunt cele 3 vinuri de Top de la Vinia TRAIAN și alege-l pe cel care te reprezintă

Se apropie sărbătorile de iarnă și nu știți cum să vă surprindeți persoanele dragi? Ei bine, un vin bun de la Vinia Traian, salvează orice situație. Astăzi vă spunem câteva lucruri pe care ar trebui să le știți despre Cabernet Sauvignon: de la originile sale până la asocierile cu alte vinuri. Cabernet Sauvignon este atât un soi de struguri, cât și un vin, după o anumită magie a vinificației.

În spatele vinului cu o aromă deosebită stă o poveste grozavă

Cabernet Sauvignon este ca un fel de super erou preferat. Acest soi de struguri provine din Franța - mai exact, din regiunea Nouvelle-Aquitaine, care include Bordeaux, unde se produc unele dintre cele mai căutate vinuri din lume. Acest soi de struguri a fost atât de iubit încât călătorii nu puteau pleca din Franța fără Cabernet Sauvignon și l-au răspândit în multe dintre marile regiuni viticole ale lumii, inclusiv si în Moldova. Pe lângă faptul că este surprinzător de bine cunoscut, acest soi are părinți pe care probabil îi cunoașteți. Este vorba despre Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Până când genealogia Cabernet Sauvignon a fost confirmată, vinificatorii credeau că este imposibil ca un strugure roșu de primă mână să provină dintr-un strugure alb. 

Publicitate
...

Este dinamic și adaptabil

Cabernet Sauvignon este incredibil de adaptabil la mediul său. Acest lucru a creat Cabernet de clasă mondială dintr-o varietate de regiuni din întreaga lume. Fiecare regiune are propriul profil de aromă unic. De exemplu, Cabernet Sauvignon din Napa Valley emană lux cu note de fructe coapte, mineralitate și taninuri moi, în timp ce soiurile australiene ale acestui strugure se mândresc cu note îndrăznețe de fructe fierte, taninuri mari și o notă de eucalipt.

 • Se potrivește bine cu alte soiuri

Acest soi și-a câștigat faima pentru calitățile sale excelente, atât ca atare, cât și în amestec. Cele mai multe vinuri denumite „Cabernet Sauvignon” sunt amestecate cu alte soiuri pentru a le îndulci gustul și a le face mai plăcute pentru consumator.

Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai corpolente vinuri roșii produse în Moldova. În comparație cu alte soiuri, acest vin este mai dens în culoare și aromă și are taninuri mai dure. Corpolența sa plină face din Cabernet Sauvignon un vin excelent pentru a fi asociat cu mâncăruri bogate și sosuri aromate.

De ce totuși  Cabernet Sauvignon de la Vinia Traian se considera unul dintre cele mai bune vinuri din Moldova?

Este foarte simplu, după cum știți deja, la sudul Moldovei, Cabernet-Sauvignonul are parte de soare din belșug, iar strugurii sunt bogați în suc abundent și dulce. În Moldova rar găsești un vin făcut 100% din Cabernet Sauvignon, dar merită cu siguranță să îl căutați, iar drept indiciu Vinia Traian este prima locație unde poți găsi acest vin. Este un vin grațios ce a fost maturat în butoaie din lemn de stejar american și cu un buchet dominant de nuanță de ciocolată, lemn de stejar, condimentat, cu un gust moale, plin și complex.

De-a lungul anilor, vinul Cabernet Sauvignon a reușit să adune în palmaresul său numeroase distincții. În anul 2019, acest vin a obținut  5 medalii la diferite concursuri internaționale: două  de aur, două de bronz și una de argint. Medalii de aur la Challenge International du vin 2019, Franța, și concursul IWCB 2019, România. În anul 2020,  la concursul Galisja Vitis, Polonia  – acest vin a fost apreciat cu Marea Medalie de aur, iar la concursul Mundus Vini 2020 Germania, cu medalie de aur.  La două concursuri prestigioase din Marea Britanie – DWWA 2019 și  IWSC 2019, juriul i-a acordat câte o medalie de bronz, iar în  2018, la concursul IWCB  2018, a fost apreciat cu medalia de argint.

Un alt vin cu accente excepționale este vinul Riesling

...

Riesling este un vin proaspăt excelent și considerat unul dintre cele mai aristocratice soiuri de struguri. Cele mai bune vinuri sunt revigorante și sublime, și aromate în același timp. În țara sa natală, Riesling este numit regele vinului. Acesta este unul dintre puținele soiuri care pot surprinde cât se poate de exact terroir-ul (solul, clima și locația geografică a podgoriei). Din acest motiv, eșantioanele din diferite regiuni viticole vor avea un stil diferit.

De ce se deosebește Riesling-ul moldovenesc de cel din restul țării? Așa cum am menționat mai sus, datorită abundenței soarelui, la sudul Moldovei este o roadă specială.

Câteva motive pentru a îndrăgi Rieslingul:

...

De exemplu, Riesling-urile IGP din regiunea Valul lui Traian au un gust proaspăt învăluitor, cu nuanțe delicate ale unui măr galben, caise uscate și pere. Post gustul are o aciditate dulcie plăcuta, variantele din altă parte din Moldova  sunt mai reținute și mai elegante, în timp ce Riesling-urile franceze se caracterizează prin arome de fructe strălucitoare și aciditate ridicată

 •  O aromă bogată și neobișnuită

Parfumul vinurilor tinere strălucește cu note strălucitoare de măr verde, pară, caisă, piersică, citrice și fum. În cazul vinurilor mature, notele benzoice tipice Riesling se adaugă tonurilor fructate, conferind vinului o senzualitate deosebită.

 • Varietate de arome

Riesling variază în funcție de conținutul de zahăr, de la complet uscat la dulce. Datorită acidității lor ridicate, chiar și versiunile de desert rămân proaspete.

 • Prietenos cu alimentele

Datorită acidității lor bune, Rieslingurile sunt capabile să se potrivească cu multe feluri de mâncare. Regulile de bază pentru asociere: vinurile seci se potrivesc cu fructele de mare, carnea de porc și bucătăria orientală; vinurile dulci se potrivesc cu mâncăruri în sos dulce-acrișor, deserturi sau fără un acompaniament gastronomic.

 •  Visul  colecționarilor

Rieslings sunt unele dintre cele mai colecționate vinuri albe datorită potențialului lor ridicat de păstrare. Aciditatea lor ridicată înseamnă că pot fi păstrate mult mai mult timp decât vinurile albe mai puțin acide, cum ar fi chardonnay.

Roșu licoros „Vinia Traian” Collection 2001

...

Un vin cu poveste!

Este timpul să descoperim farmecul vinurilor de Colecție, cu buchetul lor plin și aromat. În compania „Vinia Traian” se aplică reglementări stricte: cele mai bune vinuri tinere sunt puse la învechire pentru a deveni o elită rafinată cu o paleta bogată de arome.

Pentru ca vinul să elibereze aromele multi stratificate de fructe florale, pentru ca întregul său buchet bogat să se manifeste, este nevoie de timp, timp în care vinurile sunt maturate cu respectarea tuturor tehnologiilor și tradițiilor după care este îmbuteliat sau depozitat într-o colecție.

Toate vinurile de colecție au propria lor istorie, ceea ce face ca fiecare dintre ele să fie unic. De exemplu, vinurile sunt adăugate în colecție doar în anii în care se pot cultiva struguri excepționali, ceea ce se întâmplă nu mai mult de odată de la 5-10 ani.

Astfel de vin trebuie savurat separat și nu ca adaos la diferite bucate. Răbdarea va fi răsplătită, deoarece vinurile de colecție sunt un adevărat paradis.

Vinul „Roșu licoros” - etalonul vinurilor dulci

...

Vinul Licoros „Roșu de Desert” de la Vinia Traian este un etalon al vinurilor dulci. Se produce din soiul Cabernet Sauvignon cultivat în regiunea de Valul lui Traian. Calitatea înaltă a strugurilor, tehnologia originală de producere a permis obținerea unui vin unicat de culoare rubiniu cu note de vișine și prune afumate. Gust mătăsos, moale, cu note de ciocolată și zmeură. Post gustul este lung, plăcut uleios, de coacăză neagră și prune, cu tonuri de îmbătrânire. Aroma complexă, perfect completată de note de vișine, prune afumate și fructe de pădure.

Vinul licoros în Moldova se numește tradițional Pastoral  și este un vin de neînlocuit pentru sărbătorile de Paști. La Vinia Traian vinul dulce provine din struguri foarte dulci. Pentru a obține acest vin de desert dulce delicios, procesul de fermentare este oprit înainte ca drojdia să transforme toate zaharurile din struguri în alcool. Fermentația este oprită în mai multe moduri, inclusiv prin supra colarea vinului. Rezultatul este un vin bogat, îndulcit cu zahărul natural din struguri.

După o masă îmbelșugată, ce este mai bun decât un pahar rece de vin de desert cu budinca ta preferată? La Vinia Traian chiar și cel mai capricios degustator de vin își găsește perechea! Vinurile Vinia Traian le puteți găsi în toate magazinele din țară. Nu ezitați și pregătiți-vă de acum de sărbătorile care bat la ușă!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal