Conform noii legi, sistemele de plăți internaționale trebuie să transfere în contul Băncii Centrale din Rusia o taxă de siguranţă a cărei sumă, potrivit estimărilor reprezentanţilor Visa, depășeşte venitul anual al companiei în Rusia de mai multe ori.
Este vorba despre amendamentele la Legea "Cu privire la sistemul de plată național", adoptate pe 25 aprilie în Duma de Stat şi care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2014. Sistemele de plăţi străine, gen Visa şi Mastercard vor fi obligate să-şi transfere serverele dedicate tranzacțiilor de pe teritoriu în Rusia, să achite taxa menţionata şi vor fi private de dreptul de a refuza unilateral efectuarea de plăţi pe teritoriul Rusiei.
"Aceste prevederi ar putea avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de a oferi în continuare servicii pe piața rusă și să investim în dezvoltarea sistemului de plăți electronice în ţară, aşa cum am facut în ultimii 25 de ani", - a declarat compania Visa.
Statul rus obligă sisteme de plăți internaționale să depoziteze în banca centrală un aşa-zis "depozit de siguranţă", care reprezintă de câteva ori suma tranzacțiilor în numerar ale companiilor în Rusia în decurs de două zile.
În cazul refuzului realizării acestei plăţi, banca centrală penalizează compania, iar mărimea amenzii va fi egală cu această contribuție (depozit de siguranţă). În cazul în care Visa refuză unilateral furnizarea de servicii, acesta va fi, de asemenea, amendată cu 10% din depozitul de siguranţă pentru fiecare zi de nefuncționare a serviciilor.
În martie 2014, după ce SUA a impus sancțiuni împotriva unor oameni de afaceri şi companii din Rusia, Visa și Mastercard au fost nevoite să stopeze tranzacțiile pe carduri de credit și de debit la un număr de bănci rusești. În special era vorba despre băncile Rossya, Sobinbank , SMP Bank si InvestCapitalBank
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.