Majorarea semnificativă a rezervelor valutare are loc urmare a intrării unor bani de la FMI și alte instituții financiare, cât și ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară. Menționăm că, după patru luni de scădere continuă a rezervelor valutare cu peste jumătate de miliard de dolari, în luna mai 2022 s-a atestat o inversare a trendului, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.
Prognoza Fondului Monetar Internațional (FMI) arăta că în următorii ani activele oficiale de rezervă ale țării ar putea să scadă până la 3,4 miliarde de dolari în 2026.
Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sînt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sînt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.