Volumul achizițiilor publice a atins cifra record de 8,8 miliarde lei, în primele nouă luni ale lui 2022

Volumul achizițiilor publice a atins cifra record de 8,8 miliarde lei, în primele nouă luni ale lui 2022

În primele nouă luni ale anului 2022, volumul achizițiilor publice a înregistrat o creștere record de 43,7%. Astfel, autoritățile publice de toate nivelurile au procurat bunuri, servicii și lucrări în valoare de circa 8,84 miliarde lei, cu 2,69 miliarde lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2021. Pentru comparație, pe parcursul întregului an 2021, am avut achiziții în valoare totală de 8,45 miliarde lei, ceea ce reprezintă 3,5% din PIB. În aceste condiții, dar și luând în considerare că spre final de an bugetar autoritățile achiziționează masiv, cel mai probabil vom totaliza anul 2022 cu un volum al achizițiilor publice de circa 11,5 - 12 miliarde lei.

Ce înseamnă asta

Creșterea volumului achizițiilor publice este considerată un fapt pozitiv care se traduce prin majorarea alocărilor din bugetele publice pentru procurarea diferitelor bunuri, servicii și lucrări în interesul public, pentru îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor publice și, respectiv, pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor. În baza cercetărilor realizate de Banca Mondială în 190 de state, s-a ajuns la concluzia că economiile cu venituri mici au achiziții, în medie, de 13% din PIB. Țările cu venituri medii procură în valoare de circa 13,2% din PIB, iar economiile avansate -  în medie 14% din PIB. Deși, statistic vorbind, aceste diferențe sunt nesemnificative, ele arată o legătură directă dintre volumul achizițiilor publice și nivelul de dezvoltare economică. 

De menționat că sumele menționate nu includ și contractele de achiziții de valoare mică (contractare directă), ceea de denotă că banii publici care trec anual prin sistemul achizițiilor publice este cu mult mai mare. Din păcate, în momentul actual, nu există nicio statistică oficială privind contractele de achiziție de valoare mică prin care autoritățile publice procură diverse bunuri și servicii în valoare de până la 200.000 lei și lucrări de până la 250.000 lei. Conform unei sinteze analitice a Curții de Conturi privind auditul achizițiilor publice din 2020-2021, valoarea achizițiilor de valoare mică se estimează la circa 9 miliarde de lei. Prin urmare, nu sunt chiar atât de „mici” așa-numitele achiziții de valoare mică! Lipsa de transparență și faptul că aceste bunuri, servicii sau lucrări sunt contractate direct de la companii la discreția responsabililor din cadrul instituțiilor publice generează riscuri înalte de fraudă și corupție.

Un alt aspect extrem de important de subliniat este faptul că statisticile privind achizițiile publice nu includ și contractele de achiziții în sfera utilităților (achiziții sectoriale). Acestea sunt recent reglementate și se referă la procurările de bunuri, servicii și lucrări realizate de entitățile contractante (instituții publice sau agenți economici) din sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. Cu toate că legea nr. 74/2020 care reglementează achizițiile sectoriale a intrat în vigoare acum mai bine de un an (în iunie 2021) și prevede, printre altele, raportarea acestor achiziții către Agenția Achiziții Publice, statisticile privind achizițiile nu includ contractele sectoriale.

Ce instituții fac cele mai multe achiziții

Conform datelor disponibile publice în instrumentul de analiza a datelor în achiziții (BI module), în topul autorităților publice cu cel mai mare volum de achiziții se regăsesc: Primăria mun. Chișinău (1,73 miliarde lei), Ministerul Sănătății (1,07 miliarde lei), Direcția generală Transport Public și Căi de Comunicații a Consiliului Municipal Chișinău (584 milioane lei), ÎS. Administrația de Stat a Drumurilor (500 milioane lei), ADR Centru (325 milioane lei).

Cu referire la cele mai voluminoase achiziții publice, în primele nouă luni ale anului curent, autoritățile din țară au procurat: lucrări de construcții în valoare de 4,3 miliarde lei; produse farmaceutice - 738 milioane lei; echipamente medicale - 523 milioane lei; produse alimentare - 335 milioane lei; autovehicule - 295 milioane lei; combustibili - 224 milioane lei.

În concluzie, creșterea volumului achizițiilor publice se apreciază pozitiv prin prisma creșterii alocărilor de resurse publice în direcția procurării bunurilor, serviciilor și lucrărilor în interes public. Experiența internațională și cercetările Băncii Mondiale arată o legătură directă dintre volumul achizițiilor și nivelul de dezvoltare a țării. Cu toate acestea, datele respective se referă la valoarea contractelor de achiziții atribuite și nu cea executată. Or, pentru cetățean este important ca aceste achiziții din bani publici să aibă un impact asupra calității serviciilor și a vieții. Însă, cu regret, actualmente, etapa de executare a contractelor nu este transparentă, ceea ce nu ne permite monitorizarea și analiza gradului de executare a contractelor pentru a evalua eficiența banilor publici alocați sistemului de achiziții publice.

Diana Enachi este economist și coordonator de proiecte IDIS „Viitorul”.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Papa Francisc: „Mă rog pentru liderii din Ucraina. A lor e datoria să ia decizii în perspectivă pentru pace”

Papa Francisc: „Mă rog pentru liderii din Ucraina. A lor e datoria să ia decizii în perspectivă pentru pace”

Moldova a aderat la un program internațional pentru mediu și politici climatice. Gavrilița „Vrem să reducem cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră”

Moldova a aderat la un program internațional pentru mediu și politici climatice. Gavrilița „Vrem să reducem cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră”

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Deputat PAS: CMC, prin majorarea tarifelor la apă și canalizare, și-au depășit atribuțiile. Deciziile vor fi contestate
 • 2
  R. Moldova va procura mai multă energie electrică din România. Care sunt prețurile anunțate de Energocom
 • 3
  Toate centralele nucleare ale Ucrainei au fost reconectate la rețeaua electrică. Este restabilită asigurarea cu energie electrică
 • 4
  A expirat termenul de acțiune a documentului privind interconectarea rețelelor de telefonie de pe cele două maluri ale Nistrului
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.