Expert: Pe piața imobiliară accelerează trendul descendent

Expert: Pe piața imobiliară accelerează trendul descendent

Potrivit estimărilor bursei imobiliare Lara, prețul apartamentelor din mun.Chișinău a continuă scăderea, în luna iunie a acestui an. Experții declară că situația socio-economică din țară provoacă o reducere a prețurilor la apartamente, precum și numărul de unități vândute.

Prețul apartamentelor din mun.Chișinău continuă să scadă, potrivit estimărilor bursei imobiliare Lara. Astfel, prețul mediu pentru luna iunie constituie 558 euro/m2 sau cu 7 euro mai puțin decât în luna precedentă. Pe parcursul ultimelor două luni prețul mediu al apartamentelor din municipiul s-a redus cu aproximativ 2,5%. Experții imobiliari prevăd în lunile următoare o scădere mai accelerată a prețurilor la apartamente.

Expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc afirmă că „este greu de estimat cu precizie cu cât s-au micșorat prețul de vânzare a apartamentelor, însă pot să remarc faptul că scăderea prețului s-a accelerat în ultimele luni. Cel mai dificilă este vânzarea apartamentelor cu suprafețele mari. Totodată cumpărătorii preferă în continuare apartamentele noi, datorită faptului că dezvoltatorii construiesc apartamente compacte, care au prețuri similare cu cele de pe piața secundară. Pot să constat o anumită reducere a numărului de apeluri din partea clienților. Având în vedere deprecierea valutei naționale și majorarea tarifelor la serviciile comunale consider că potențialii clienți au pierdut încrederea în ziua de mâine și au luat o poziție de așteptare.”

Publicitate

Preţul mediu al apartamentelor din municipiul Chişinău, pentru lunaiunie 2015 (euro/m2)

...

Estimarea se bazează pe vânzările de apartamente din mun.Chișinău, intermediate de compania imobiliară Lara. Datele prezentate includ vânzările de case individuale.

Mai mulți dezvoltatori imobiliari din Chișinău declară că numărul de apartamente vândute a fost în scădere, față de aceeași perioada din anul precedent, iar apartamentele mari practic nu se vând. Unii afirmă că în anumite cazuri oferă discounturi mari pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire și de a nu opri procesul de construcție.

În ultimii ani pe piața imobiliară din țara noastră se atestă o micșorare substanțială a cetățenilor moldoveni care muncesc peste hotarele țării și sunt dispuși să investească în apartamente din țara noastră. De fapt, imobilele nu mai prezintă un interes investițional, în situația când prețul acestora este în scădere pe parcursul ultimilor ani.

Deprecierea leului și ratele în creștere la creditele ipotecare contribuie la micșorarea capacității de cumpărare a cetățenilor din țara noastră, care au venituri în monedă națională.

Unii experți imobiliari declară de fapt că în țara noastră practic nu există credite ipotecare clasice, care să fie acordate pe un termen de cel puțin 20 de ani și cu o rată redusă a dobânzii (maxim 5-7%).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal