„Noi deja am achitat conform facturii gazul pentru luna octombrie. Totodată, deja am achitat avansul pentru luna noiembrie, așa cum prevede factura. Pe moment lucrăm ca să achităm întreg consumul pentru luna noiembrie. Posibil, vor fi plătite anumite cantități de gaze chiar în noiembrie, ca să nu avem probleme, să fim pregătiți pentru luna decembrie. Dar reieșind din tarife, prețul de achiziție și prognoza pentru luna decembrie, nu ar trebui să existe probleme cu achitarea, plus că vom avea și compensațiile pentru consumatori din partea statului pentru luna noiembrie care la fel ne vor ajuta din punct de vedere financiar ca să nu intrăm în datorii”, a declarat șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Întrebat despre situația livrărilor de gaze naturale pentru luna decembrie, în condițiile anunțurilor recente ale Gazprom, directorul Moldovagaz afirmă că țara va fi aprovizionată cu aceeași cantitate care a fost și în noiembrie.
„La moment sunt doar confirmările indirecte, am văzut că la licitația care a avut loc ieri, la transportarea volumelor suplimentare pe teritoriul Ucrainei, nu s-a soldat cu participarea Gazpromului pentru capacități suplimentare de transport, respectiv că noi putem face o concluzie că aceste volume anuale, de 5,7 miliane metri cubi, care sunt contractate pe o perioadă mai lungă, sunt disponibile pentru noi, pentru luna decembrie”, a precizat Vadim Ceban.
Oficialul a precizat că potrivit contractului cu Gazprom, în decembrie malul drept ar urma să primească 189 milioane metri cubi și late 217 milioane metri cubi pentru malul stâng. Cum însă livrările sunt limitate, Moldovagaz nu este obligată să execute întocmai această metodă de repartizare a volumelor de gaze naturale.
Menționăm că, la 22 noiembrie, compania rusească Gazprom, principalul furnizor de gaze naturale pentru R. Moldova susține că a înregistrat „decontări” de gaze naturale în Ucraina, gaz care trebuia să fie livrat în Moldova. Invocând acest motiv, din 28 noiembrie, gigantul rus va începe să reducă volumele pentru R. Moldova dacă „dezechilibrul de tranzit se menține”.
Ulterior, compania ucraineană „Naftogaz” a respins acuzațiile Gazprom. Reprezentanții companiei afirmă că prin această măsură Gazprom încearcă să priveze țara noastră oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina.
Precizăm că și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a venit cu o reacție, după ce Gazprom a acuzat Ucraina că a acumulat volume de gaze destinate Republicii Moldova. Ministrul a menționat, într-o postare, că „tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.