ANRE nu a inclus în tarifele la energia electrică devieri financiare de peste 2 miliarde lei

ANRE nu a inclus în tarifele la energia electrică devieri financiare de peste 2 miliarde lei
Foto: desenchufados.net

ANRE a majorat în ședința  Consiliul de administraţie din 18 iulie tarifele pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. Totuși în majorările aprobate  Agenția nu a inclus devieri financiare în sumă de peste 2 miliarde lei, acumulate, în principal, din cauza devalorizării valutei naţionale în raport cu dolarul SUA. În viitorul apropiat, ANRE intenţionează să creeze un grup de lucru pentru a verifica devierile financiare acumulate de furnizorii de energie electrică.

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică din 18 iulie, noi tarife reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice livrată consumatorilor finali de către RED Union Fenosa, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie , REDNord  și RED Nord-Vest precum şi un nou tarif pentru serviciul de transport al energiei electrice, prestat de ÎS Moldelectrica.

ANRE a satisfăcut parţial solicitarea ÎS “Moldelectrica” de majorare a tarifului de transport a energiei electrice (tariful în vigoare este de 8,02 bani/kWh, iar cel solicitat - de 28 bani/kWh). Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat un tarif de 14,5 bani/kWh (fără TVA), motivele principale pentru ajustare fiind necesitatea procurării, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și a pachetului energetic II, a energiei electrice necesare pentru acoperirea consumului tehnologic în reţelele electrice de transport,precum și necesitatea recuperării investițiilor efectuate în modernizarea rețelelor de transport al energiei electrice în anii 2012- 2014, investiţii finanţate de partenerii de dezvoltare.

După examinarea solicitărilor de majorare a tarifelor pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Consiliul a decis să nu includă în tarif devierile tarifare suportate de operatorii rețelelor de distribuție și furnizorii de energie la tarife reglementate în anii 2014 - 2015 în urma deprecierii de 1,6 ori a monedei naționale în raport cu dolarul SUA, aceste devieri urmând să fie reeșalonate și incluse ulterior în tarif în procesul de actualizare a acestuia în anii următori. Consiliul a acceptat să includă în tarif doar consumurile strict necesare pentru funcționarea sustenabilă a întreprinderilor şi asigurarea consumatorilor cu energie electrică, inclusiv cheltuielile suportate pentru procurarea energiei electrice, luându-se în calcul cursul mediu al leului moldovenesc față de dolarul SUA pentru anul 2015 de 18,9 lei/$. ANRE a luat această decizie pentru a elimina blocajele financiare apărute în sistemul electroenergetic la procurarea energiei electrice importate în urma devalorizării monedei naționale.

Pentru operatorul de rețele ÎCS „RED Union Fenosa” SA, ANRE a stabilit următoarele tarife de distribuție:pentru rețelele de tensiune înaltă(35 şi 110 kV) - 15 bani/kWh;pentru rețelele de tensiune medie (6 şi 10 kV) - 42 bani/kWh;pentru rețelele de tensiune joasă (de până la 0,4 kV) - 63 bani/kWh.

Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de ÎCS ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”SA vor achita un tarif de furnizare de 216 bani/kWh, cei conectați la reţelele de tensiune medie - un tarif de 195 bani/kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă - un tarif de 168 bani/kWh. Pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în reţelele de transport  şi la cea furnizată la punctele de ieşire din reţelele de transport, consumatorii mari vor achita un tarif de 138 bani/kWh şi, respectiv, 153 bani/kWh.

Pentru operatorul de rețele „RED Nord” SA, tariful de distribuție pentru rețelele de tensiune medie constituie 50 bani/kWh şi pentru rețelele de tensiune joasă  -  71bani/kWh. Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord” SA vor achita un tarif de furnizare de 223 bani/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie - un tarif de 202 bani/kWh. Pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în reţelele de transport  şi la cea furnizată la punctele de ieşire din reţelele de transport, consumatorii mari vor achita un tarif de 137 bani/kWh şi, respectiv, 152 bani/kWh.

Pentru operatorul de rețele „RED Nord - Vest” SA,tariful de distribuție pentru rețelele de tensiune medie alcătuieşte 56 bani/kWh şi pentru rețelele de tensiune joasă - 82 bani/kWh. Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord - Vest” SA vor achita un tarif de furnizare de 233 bani/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie - un tarif de 207 bani/kWh. Pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în reţelele de transport  şi la cea furnizată la punctele de ieşire din reţelele de transport, consumatorii mari vor achita un tarif de 136 bani/kWh şi, respectiv, 151 bani/kWh.

Tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice au fost stabilite, în premieră, de către ANRE, în conformitate cu prevederile Pachetului energetic II şi cerințele Legii cu privire la energia electrică, care prevede separarea, cu începere din 1 ianuarie 2015, a activităţii de distribuție de activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate. Anterior, costurile serviciilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice erau incluse într-un singur tarif de bază. Tarifele de distribuţie aprobate de ANRE vor fi achitate de furnizorul de energie electrică către operatorul rețelei respective de distribuție, iar tariful de furnizare - de consumatorii finali către furnizorul respectiv de energie electrică.  

Per total ANRE nu a inclus în tarifele reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice devieri financiare în sumă de peste 2 mld. lei, devieri acumulate, în principal, din cauza devalorizării valutei naţionale în raport cu dolarul SUA. În viitorul apropiat,ANRE intenţionează să creeze un grup de lucru constituit din experţi în domeniul energetic, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor, alte persoane interesate, în scopul verificării devierilor financiare acumulate de furnizorii de energie electrică. ANRE va face acest exerciţiu  pentru a elimina suspiciunile şi speculaţiile unor persoane care pun la îndoială temeinicia şi corectitudinea deciziilor luate de ANRE în şedinţa publică de examinare şi aprobare a noilor tarife pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.

Noile tarife reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor finali a fost operată de ANRE în luna mai 2012.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În acest weekend peste două mii de șoferi au fost stopați de poliție. 50 dintre aceștia erau în stare de ebrietate

În acest weekend peste două mii de șoferi au fost stopați de poliție. 50 dintre aceștia erau în stare de ebrietate

EconomClass | 2# Exportul de fructe către UE. Expertul Vasile Pojoga ne spune care sunt principalele beneficii ale pieței occidentale (INTERVIU)

EconomClass | 2# Exportul de fructe către UE. Expertul Vasile Pojoga ne spune care sunt principalele beneficii ale pieței occidentale (INTERVIU)

Peste 12.600 de colete cu ajutor umanitar, acordat refugiaților din capitală, în decurs de două luni. Câte cereri zilnice sunt

Peste 12.600 de colete cu ajutor umanitar, acordat refugiaților din capitală, în decurs de două luni. Câte cereri zilnice sunt

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
 • 2
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
 • 3
  Andrzej Duda, în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”
 • 4
  Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.