Ministerul Agriculturii și AIPA au lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”. Agricultorii vor putea primi suport financiar nerambursabil, de maxim 50% din volumul investiției, pentru aplicarea practicilor de conservare a solului și procurarea echipamentelor și tehnicii agricole care corespunde conceptului de management durabil al terenurilor.
Astăzi a fost lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiționale Managementul durabil al terenurilor, care permite producătorilor agricoli să-și compenseze cheltuielile pentru procurarea de echipamente și utilaje agricole performante menite să asigure implementarea tehnologiilor de conservare a solurilor, precum și implementarea practicilor fito-ameliorative, hodrologice, anti-erozionale, agro-forestiere și silvo-pastorale de management durabil al terenurilor.
Granturile vor constitui 50% din investiția totală, dar nu mai mult de 20 mii dolari.
Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Petru Maleru afirmă că „procedura de depunere și de selectare a beneficiarilor a devenit mult mai eficientă și transparentă. De aceste granturi pot beneficia persoanele fizice și juridice și toate formele de organizare agricolă. Nu vor putea participa în program municipiile Bălți și Chișinău.”
Fermierii vor primi granturi doar pentru utilaje și mașini agricole noi, procurate începând cu 1 noiembrie 2014, anul producerii începând cu 2013. Data limită a depunerii dosarelor este 31 decembrie 2015. Toată informația necesară pentru aplicare este plasată pe site-urile capmu.md și aipa.gov.md.
„Obiectivul nostru este de a oferi viitoarelor generații un sol fertil și un mediu sănătos pentru a putea desfășura activități agricole și non-agricole din țara noastră. Pământul este o sursă vitală pentru dezvoltarea economiei noastre și trebuie protejat și gestionat cu mare grijă, a declarat Ministrul Agriculturii, Ion Sula.
„În ultimii 20 de ani solurile din Republica Moldova au suferit foarte mult, fiindcă s-a suprapus programul „Pământ” și parcelarea terenurilor, precum și alți factori care au dus la erodarea puternică a solurilor. Noi avem peste 700 mii de ha de terenuri agricole supuse eroziunii, afirmă Lazăr Chirică, vice-ministrul mediului.
Programul de granturi post-investiționale Managementul durabil al terenurilor a fost lansat în 2014, fiind organizate două apeluri la care au fost depuse 121 de dosare. În rezultat, 91 de fermieri au primit suport financiar nerambursabil pentru aplicarea practicilor de conservare a solului și procurarea echipamentelor și tehnicii agricole care corespunde conceptului de management durabil al terenurilor.
Suma totală a granturilor acordate până în prezent este de 13,9 milioane lei, prin care a fost compensat o jumătate din prețul achitat de fermieri pentru procurarea a peste 130 unități de tehnică și utilaje agricole procurate în anii 2013-2014.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
