„Este foarte foarte scump și este posibil să nu ne ajungă bani pentru a indexa pensiile integral la valoare inflației de 30%. O astfel de creștere în condițiile în care economia nu a crescut atât și nici contribuțiile sociale din care se plătesc pensiile. Sistemul de pensii ar trebui să se întrețină singur. Adică cei care muncesc și plătesc contribuții transferă banii în bugetul asigurărilor sociale de unde se plătesc pensiile”, a declarat Spatari.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, indexarea pensiilor anual are loc pentru menținerea puterii de cumpărare pentru pensionari.
„În momentul în care nu cresc încasările, atunci acești bani ar trebui să îi găsim din altă parte și creștem deficitul la bugetul asigurărilor sociale”, a spus Marcel Spatari.Potrivit legislației, indexarea pensiilor pentru anul 2023 are loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022. Anterior, în ultimul său raport, Banca Națională a atenționat că în condițiile în care inflația la sfârșitul acestui an este de circa 30%, indexarea pensiilor în aprilie 2023 în baza legislației existente va constitui o sarcină dificilă pentru autorități.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.