
Ultima oră! Starea de urgență în R. Moldova, prelungită cu încă 60 de zile
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 1 decembrie. Pentru proiectul de hotărâre au votat 55 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate Decizia va intra în vigoare începând cu 6 decembrie.
・

Înainte ca să se pună la vot propunerea de instituire a stării de urgență în energetică pentru încă 60 de zile, deputații BCS anunță că părăsesc sala Parlamentului în semn de protest. Înainte de aceasta au avut luări de cuvânt deputații Constantin Starîș, Vlad Batrîncea, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit în plenul Parlamentului pentru argumentarea deciziei de prelungire a stării de urgență în energetică:
„Vin azi în fața dvs după câteva săptămâni dificile pentru țara noastră. Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate împotriva infrastructurii energetice din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetică a R. Moldova punând în pericol siguranța cetățenilor din țara noastră. Au fost întreprinse eforturi majore pentru reluarea furnizării energiei electrice, timp în care oamenii au stat în beznă, transportul a fost paralizat, rețele de telefonie mobilă au căzut și în unele cazuri au fost întrerupte intervenții medicale.
Cu regret, sunt indicii temeinice că așa evenimente se vor repeta pe parcursul acestei ierni. Resimțim tot mai mult consecințele și riscurile acestui război cumplit și injust purtat de Rusia împotriva vecinilor noștri Ucrainei a căror rezistență și demnitate este impresionantă.
Evenimentele pe care le-am menționat survin în situația în care oricum aprovizionarea cu electricitate și gaze este deficitară și cred că toți oamenii din țară cunosc acest lucru.
Pe lângă creșterile de prețuri ne confruntăm cu incertitudini privind siguranța livrărilor, a cantităților pe care le primim. Astfel, am fost nevoiți ca la 13 octombrie să fie declarată prin dispoziția CSE o situație excepțională și pe piața energiei electrice ca o imposibilitate de mai primi electricitate din Ucraina și a sistării livrărilor de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Dacă atacurile din Ucraina vor continua există probabilitatea ca fluxul de refugiați să crească.
Cred că evoluțiile recente ne arată că țara noastră se găsește într-o situație fără precedent în care instituțiile au nevoie de instrumente rapide pentru a interveni atunci când viața și siguranța oamenilor sunt puse în pericol, când activitățile sociale și economice sunt întrerupte sau când oameni nevinovați sunt nevoiți să fugă din calea unui război nedrept.

Potrivit Executivului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului. Ultimele atacuri cu rachete ale Federației Ruse, având ca țintă infrastructura energetică a Ucrainei, au avut un impact negativ direct asupra securității energetice a țării noastre.
Ultima oară, starea de urgență a fost prelungită la începutul lunii octombrie. Pentru proiectul de hotărâre au votat 53 de deputați, după ce prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit de la tribuna Parlamentului despre motivele pentru care ar fi necesară prelungirea stării de urgență.
Aceasta a fost prelungită și la sfârșitul lunii iulie. Atunci, cu votul a 52 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a fost luată decizia de a prelungi starea cu încă 60 de zile.
AGORA amintește că și la 23 iunie s-a prelungit cu 45 de zile, cu votul a 59 de deputați din PAS.
Anterior, starea de urgență pe teritoriul R. Moldova s-a prelungit cu 60 de zile la 21 aprilie. Decizia a fost luată cu votul a 55 de deputați, în mare parte cei din majoritatea parlamentară.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022. Pe 24 februarie 2022 aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă Hotărâre privind declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Prin Hotărârea adoptată la 20 aprilie anul curent, începând cu data de 25 aprilie anul curent starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.
Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost Declarată pe 17 martie 2020.