Trenurile modernizate ale ÎS Calea Ferată a Moldovei vor fi repuse în circulaţie până la finele lunii august a acestui an. Anunță directorul întreprinderii Vladimir Cebotari în cadrul unei şedinţe cu conducerea CFM, convocată de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în exerciţiu, Vasile Botnari.
Certificarea celor cinci trenuri modernizate anterior în România va finaliza pe 10 august, iar încercarea tehnică a fost finalizată. Concomitent, uzina reparatoare va efectua din contul său un şir de lucrări de reparaţii şi întreţinere a trenurilor, inclusiv de schimbare a axelor cardanice, a cutiilor de viteze, de vopsire etc, astfel ca garniturile să poată fi exploatate în condiţii de siguranţă şi maximă eficienţă.
Directorul CFM a informat că au început lucrările de instalare a barierelor automatizate pentru securizarea a 20 de treceri la nivel cu calea ferată. Investiţia se ridică la 67 milioane de lei, dintre care 20 de milioane au fost alocate anterior din Fondul Rutier.
Ministrul Vasile Botnari a menţionat importanţă finalizării cât mai rapide a tuturor lucrărilor pentru înlăturarea defectelor la trenurile modernizate, astfel ca odată cu obţinerea certificatelor de siguranţă garniturile să fie repuse pe linie.
În contextul sporirii securităţii la trecerile peste calea ferată, Vasile Botnari a reiterat importanţa introducerii monitorizarea video. „Odată cu instalarea acestor bariere vom creşte semnificativ siguranţa de traversare a căii ferate. Iar datorită supravegherii video, şoferii nedisciplinaţi, care pun în pericol atât viaţa proprie cât şi a cetăţenilor, vor putea fi sancţionaţi mai dur”, a subliniat Vasile Botnari.
Ministrul în exerciţiu al Transporturilor a cerut conducerii CFM să asigure achitarea în termen a salariilor pentru angajaţi, dat fiind că la moment în cadrul întreprinderii există o întârziere de aproximativ 60 de zile.
Trenurile modernizate de o întreprinderi din România au fost retrase din circulație ca urmare a incidentului care a avut loc pe 6 martie 2014, când una din garnituri de pe linia Ungheni-Chișinău a fost cuprinsă de flăcări. Totodată la alte trenuri au fost depistate mai multe defecte.
Mai mulți funcționari și experți au declarat că aceste trenuri au fost defectate în mod intenționat, fiindcă nu permiteau furtul de carburanți.
Contractul cu firma românească din Paşcani pentru reparaţia a cinci garnituri de tren moldoveneşti a fost semnat de fostul ministrul al Transporturilor, Anatol Şalaru. În acest scop au fost alocate 11,5 milioane de euro.