PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)

PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)

Sub coala albă de hârtie, vârful cenușiu al creionului trasează linii precise. Ghidat de niște degete lungi, instrumentul parcă prinde viață, iar odată cu el - viață prind și florile, copacii, ochii și ridurile de sub ei. Astfel se produce magia, iar momentele frumoase și pline se desprind pentru totdeauna de destinul în care trăiesc și rămân așa, imortalizate, în tablouri. Alex Frunze își lasă semnătura în josul foii și, la fel ca și picturile pe care le face, își urmează drumul artistic.

Irina Harea

Povestea sa, în care eroul principal este creionul, a început încă din fragedă copilărie, când pe ultima pagină din caietul de matematică sau de istorie erau desenate în rânduri multe - mașini de diverse dimensiuni și culori. Pe atunci încă nu-și dădea seama că fiecare linie pe care o trage îi marchează, în mod silențios, viitorul. 

Talentul l-am moștenit de la tata, apoi l-am dezvoltat. El, talentul, e, totuși doar 5%. Restul e practică, practică, practică...

Autor:

În Republica Moldova profesia de pictor poate fi învățată încă din primii ani de școală. În țara noastră există școli și licee cu profil artistic, unde zeci de copii învață să mânuiască creioane și pensule. Cei care vor să-și ducă pasiunea și mai departe pot merge să facă studii superioare în acest domeniu fie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, fie la Colegiul de Arte Plastice. Alex Frunze și-a luat talentul de mână și l-a hrănit de-a lungul anilor cu multă practică. Teoria a decis să o cunoască în alt domeniu - cel al telecomunicațiilor.

Totuși, „mariajul” cu lumea cifrelor s-a destrămat repede, atunci când tânărul a înțeles că ceea ce-i spune inima că ar trebui să facă este pictura și doar ea. 

Eu credeam că sunt realist, pragmatic, nu-mi plăcea literatura și toate aceste chestii metaforice. Pe urmă am înțeles că sufletul meu altceva caută. Nu e atât de matematic. Este și asta, folosesc unde trebuie, mai ales la portrete unde trebuie o precizie foarte mare, dar după 20 și ceva de ani am înțeles că este acest artist în mine și îl observ și eu deja.

Autor:

În general, picturile sunt clasificate atât în ​​funcție de subiect, stil, cât și de gen. Subiectele de pictură se încadrează de obicei în: natură moartă, peisaj, peisaj marin, portret sau abstract. Există multe stiluri de pictură, inclusiv modernist, expresionist, clasic, suprarealist, cubist, stil chinezesc, abstract, impresionist și multe altele.

Alex Frunze pune pe foaie chipuri și emoții. De-a lungul anilor printre degetele sale s-au scurs sute de zâmbete, expresii cu miros de fericire sau clipe memorabile. Tânărul recunoaște că, în pofida faptului că potrivit definiției e mai simplu să pictezi un om pe care îl cunoști deja, practica arată altceva. 

Când cunoști omul e mai greu să îl pictezi. Tu îl vezi, îl cunoști din mai multe aspecte. Chiar și fizicul îl cunoști din multe aspecte – la tine în cap e cu totul altă imagine decât să-l faci în 2D.

Autor:

Unul dintre stereotipurile care planează asupra pictorilor din țara noastră este că ei, la fel ca și artiștii care performează în alte domenii, duc lipsă de bani. La nivel mondial, în anul 2020,  pictorii au câștigat un salariu mediu de 42.130 de dolari. 25% dintre ei au câștigat 55.590 de dolari anual, în timp ce cei mai puțin plătiți  au câștigat 34.300 de dolari, notează US News. 

Alex Frunze spune că își iubește profesia, inclusiv pentru că îi permite să câștige suficienți bani și nu acceptă ideea că artiștii trebuie să fie „săraci și flămânzi”.

Un artist trebuie și poate să nu fie flămând, să nu fie sărac. Dacă tu ai ambiție, ai idei și le realizezi, mereu o să fie oameni care o să te aprecieze, o să îți ofere posibilități de a te dezvolta...

Autor:

Potrivit statisticilor, 13,8% din totalul pictorilor din lume sunt femei, în timp ce 86,2% sunt bărbați. Vârsta medie a unui pictor angajat este de 42 de ani. Chiar dacă meseria de pictor îi oferă artistului destul de multă libertate, Alex Frunze spune că anume această libertate reprezintă cea mai provocare parte a activității sale.

Cel mai provocator în profesia asta e autodisciplina. În mare parte ești liber să creezi când vrei, unde vrei, în mare parte te fură confortul. Eu din proprie experiență mă cunosc în asta. La un serviciu lunar de la oră la oră nu ai încotro, dar aici e mult mai complicat să te strângi, să focusezi toată inspirația, atenția.

Autor:

Tânărul pictor, la fel ca mulți alți artiști, este în căutarea fericirii și este convins că ea, fericirea, se ascunde în capacitatea de a percepe prezentul și de a-l trăi cu intensitate aici și acum.

Cât despre valorile care îi definesc existența:

Cel mai mult pentru mine contează în viața asta dragostea, pacea, liniștea, dragostea interioară care le rezolvă pe toate. De sănătate, indiferent ce se întâmplă afară, dacă în interior am, trăiesc și pot observa asta și la alții - asta e cel mai important.

Autor:

În Republica Moldova, în prezent, sunt declarate vacante 31 de poziții pentru funcția de pictor sau profesor de pictură. 

*Acest episod a fost realizat cu susținerea Premier Energy Distribution

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.