În ediția de azi aflăm rezultatele studiului FAO care arată că în jur de 20% din populația R. Moldova este afectată de un nivel moderat sau sever al insecurității alimentare. Aflăm ce înseamnă acest lucru și care sunt factorii care determină nivelul de siguranță alimentară în țară. La fel, discutăm cum stau la acest capitol țările din regiune și care țări sunt exemplu bun de urmat.
La fel, în această ediție DESCIFRAT aflăm că 55 de produse din 12 categorii formează coșul cu produse de bază pentru R. Moldova. Aceste produse sunt diferite de la o țară la alt, dar deosebit de importante pentru securitatea alimentară.
Discutăm cum stăm la capitolul asigurarea populației cu cereale, legume, ulei și carne. Vorbim despre rezervele de stat de grâu. Cât constituie acestea și cum sunt reînnoite rezervele.
Tot în această ediție discutăm despre alte rezultate ale studiului FAO. Și anume că, datele din 2019 privind fermierii mici și fermele de familie în R. Moldova (terenuri de până la 10 ha), generează peste 62% din întregul volum de producție agricolă pe țară. La fel, aflăm că fermierii mici și fermele de familie dețin circa 85% din efectivul de bovine și 94% din efectivul de vaci. Discutăm despre siguranța aprovizionării necesarului de carne și lapte.
Punem accent în discuții și pe trei lucruri care au afectat securitatea alimentară în ultimii ani: Seceta din 2012 și 2020, pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina. Vorbim despre capacitatea de export și necesarul de import al R. Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.