Republica Moldova a fost atenționată de Secretariatul Comunității Energetice Europene pentru faptul că încalcă mai multe directive europene, în privința distribuției energiei electrice. ANRE s-a conformat solicitărilor și a aprobat noi tarife pentru energia electrică, doar cu câteva zile înainte de expirarea termenului admis de procedura preliminară de reglementare a litigiului, dar după alegerile locale generale.
Pe 22 mai 2015 Secretariatul Comunității Energetice Europene a trimis o scrisoare deschisă adresată autorităților Republicii Moldova în care se atenționa faptul că prin neadoptarea tarifelor de distribuție pentru toți consumatorii finali (inclusiv furnizori), nu se respectă obligațiile care îi revin în temeiul Directivei 2009/72 / CE, privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice. Țara noastră a aderat la Comunitatea Energetică Europeană în 2009 și s-a obligat să se conformeze legislației comunitare.
Dirk Buschle, vice-director al Secretariatului Comunității Energetice Europene, a declarat, pentru Europa Liberă faptul că neadoptând acest tarif, Republica Moldova încalcă angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali.
Conform procedurii preliminare de reglementare a litigiului țara noastră trebuia să se conformeze de sine stătător până la data de 22 iulie 2015 cu cerințele Tratatului sau să-și justifice poziția.
După cum afirmă mai mulți experți, ANRE nu a modificat tarifele la energia electrică și gazele naturale înainte de alegerile locale generale din 14 şi 28 iunie 2015, pentru a nu trezi nemulțumirea alegătorilor și de a nu prejudicia rezultatele partidelor care se aflau la guvernare. Anterior Adrian Candu chiar a amenințat cu adresarea la Procuratură, în cazul când vor fi majorate tarifele.
ANRE a comunicat pentru Agora că a întrunit cerințele Tratatului Comunității Energetice și s-a conformat termenului stabilit de Secretariatul Energetic (22 iulie 2015), astfel, la data de 17-18 Iulie curent, în ședință publică au fost aprobate tarifele pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice, care va include și cheltuielile pentru energia electrică procurată de operatorul rețelei de transport și de sistem pentru acoperirea pierderilor și prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice la toți trei operatori ai rețelelor de distribuție.
Agenția a motivat tergiversarea aprobării tarifelor prin faptul că „conform prevederilor Metodologiei tarifare, aprobarea tarifelor la serviciul de distribuţie a energiei electrice prin reţelele de distribuţie este efectuată după aprobarea costurilor de bază, pentru primul an de valabilitate a Metodologiei. Dat fiind impactul considerabil asupra tarifelor pe toată perioada de valabilitate a metodologiei, a fost iminentă examinarea detaliată și stabilirea valorilor justificate ale costurilor de bază, activitate laborioasă și necesar de a fi efectuată pentru toți trei operatori ai rețelelor de distribuție a energiei electrice, deoarece premisele pentru liberalizarea pieței (implicit aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție) trebuie create în mod echitabil pe întreg teritoriul țării, pentru a nu discrimina consumatorii de energie amplasați în diferite regiuni.”
Totuși această motivare se contrazice cu declarația Directorului interimar al ANRE, Sergiu Ciobanu care spunea că Agenția a efectuat deja calculele, în ceea ce privește majorarea tarifelor, însă suplimentar va efectuat un audit. Care nu a mai avut loc.
În perioada aprobării noilor tarife de către ANRE, solicitările actualizate de majorare a tarifului au crescut la toți operatorii de energie electrică, din cauza majorării devierilor financiare.
Nu este clar cum se va proceda cu devierile financiare de două miliarde de lei, care nu au fost incluse în tarif. ANRE intenţionează să creeze un grup de lucru constituit din experţi în domeniul energetic, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor, alte persoane interesate, în scopul verificării devierilor financiare acumulate de furnizorii de energie electrică.