Mai mult, ministrul afirmă că potrivit deciziei emise la 3 august 2022 de către Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia), a fost respinsă cererea Komaksavia Airport Invest Ltd și s-a stabilit că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Totodată, a fost respinsă și solicitarea către instanța arbitrală prin care s-a cerut ca Moldova să achite aproape 900 de milioane de euro.
„Conform unor calcule preliminare, doar din taxa de 9 euro concesionarul a încasat aproape 80 de milioane de euro. Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuți ca investiții, deoarece nu sunt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, acești 80 de milioane sunt banii statului (adică a oamenilor) și nicidecum a concesionarului”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Un alt argument adus de Litvinenco este și decizia definitivă și executorie a Curții de Apel Chișinău.
„Conform deciziei definitive și executorii a Curții de Apel Chișinău, s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului”, explică oficialul.
Precizăm că directoarea adjunctă a Agenției Proprietății Publice a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că statul ar urma să întoarcă companiei Avia Invest o sumă de aproximativ 90 de milioane de euro „odată ce reprezentanții „Avia Invest” vor demonstra investițiile, inclusiv sursa banilor”.
Amintim că, la 23 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a decis ca statul să preia din nou controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, constatând legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune.
AGORA amintește că într-un briefing de presă reprezentanții Avia Invest au declarat că dosarul privind contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău se examinează cu mare viteză. La fel, compania acuză Curtea de Apel de încălcarea dreptului la apărare și susțin că ar avea loc „o tentativă de atac raider.
Amintim că, în iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, încheiat cu Avia Invest. APP spunea că firma concesionară nu-și respectă obligațiile contractuale. De partea cealaltă, Avia Invest declara că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”, dând asigurări că toate condițiile prevăzute în contract sunt îndeplinite. Respectiv, a atacat Guvernul la Curtea Internațională de Arbitraj, iar instanța de la Stockholm a interzis, printr-o decizie provizorie, rezilierea contractului.
La 3 august 2022, R. Moldova a obținut câștig de cauză în procesul intentat companiei Komaksavia Airport Invest. Potrivit acelei decizii, concesionara Aeroportului Chișinău era obligată să achite peste 200 mii euro, drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.