„Propun să nu examinăm azi proiectul de lege cu privire la Bugetul de Stat dat fiind că acest proiect a apărut abia azi pe site-ul Ministerului Finanțelor. La 5 decembrie am menționat că se inițiază procedura de pregătire. Azi la ora 12:00 au fost anunțate consultările publice. De la această oră, până la ora 15:00, sunt doar trei ore pentru consultări publice care îmi par insuficient. Noi, membrii Guvernului am primit documentul la ora 13:00 și sunt sigur că nimeni nu reușit să analizeze documentul. Legea spune că e nevoie de 15 zile pentru consultării și ca documentul să fie studiat care este foarte important și trebuie înțeles. Propun ca subiectul să fie amânat pentru altă ședință”, a cerut bașcana Găgăuziei.
În răspuns, Natalia Gavrilița a menționat că în cazul în care examinarea se tergiversează, există riscul ca Parlamentul să nu reușească să aprobe legea în două lecturi în acest an.
„Într-adevăr este o situație nu chiar plăcută atunci când avem proiectul gata în ultimul moment. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru în R. Moldova. Nu aș fi vrut să repet practicile vicioase ale guvernelor precedente, dar am negociat până în ultimul moment ca să obținem fonduri adiționale pentru creșteri de salarii și aceasta a influențat capacitate de a veni cu documentul final. Dar documentele anterioare se află în discuții încă din septembrie.
Sunt de acord, e puțin timp, dar nu mai putem amâna. Altfel nu reușim să se adopte bugetul în două lecturi în Parlament. De aceea rog să examinați documentul, să-l discutăm și dacă sunt subiecte principale să propunem colegilor din parlament amendamente pentru lectura a doua”, a spus Natalia Gavrilița.
Vlah a amintit de practica anului trecut când la fel nu a fost suficient timp pentru examinări în guvern, iar amendamentele ulterioare n-ar fi trecut. „Când nu se acceptă anumite amendamente, acesta este procesul decizional”, a răspuns Gavrilița.
În cele din urmă, proiectul a fost totuși aprobat de miniștri. Astfel, pentru anul 2023 au fost prevăzute venituri de 64,9 miliarde lei, cheltuieli de 83,2 miliarde lei și un deficit de 18,3 miliarde de lei. Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, deficitul va fi acoperit din împrumuturi externe și de pe plan intern.
Mai mult, potrivit politicii bugetar-fiscale, Guvernul estimează că rata inflației în 2023 va fi de 15,7% iar PIB-ul va crește cu circa 2%. În același timp, datoria de stat externă va reprezenta 39,4% din PIB.
Anterior, în debutul ședinței Guvernului din 7 decembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut ministerelor și a altor instituții să îmbunătățească comunicarea cu mass-media.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.