
Magia sărbătorilor sau o perioadă plină de (ne)fericire? Sfat de la psihiatru despre cum putem supraviețui mintal în decembrie (VIDEO)
Feeria sărbătorilor de iarnă vine la pachet cu luminițe, brazi împodobiți, târguri de Crăciun și cadouri, dar și cu o perioadă încărcată emoțional, care ne aruncă în avalanșa interminabilă a pregătiri pentru masa de sărbătoare, cumpărături care solicită timp și resurse financiare și veșnica grijă de a avea un Crăciun la fel de „magic” și de „perfect” ca al prietenilor de pe online. Toată perioada asta de du-te - vino poate genera anxietate și chiar depresie, iar pentru unii dintre noi poate fi cea mai dificilă etapă din an. Cum supraviețuim fără sechele psihologice acest Crăciun și cum avem grijă de sănătatea noastră mintală în timpul sărbătorilor de iarnă aflăm de la medicul psihiatru Marina Pleșca.
・
În timp ce Andy Williams cântă din toate boxele „It\'s The Most Wonderful Time Of The Year” („Este cea mai minunată perioadă a anului”), foarte multe persoane sunt copleșite de anxietate, depresie, sau chiar atacuri de panică.
Institutul Național de Sănătate din SUA indică că anume în acest interval de timp se înregistrează o incidență crescută a depresiei, iar specialiștii din domeniu confirmă o rată crescută a persoanelor care suferă de tulburării mintale și sunt afectate de stres.
La fel, potrivit unui sondaj realizat de verywellmind.com, peste 80% dintre respondenți consideră că sezonul de sărbători este „oarecum” sau „foarte” stresant. De asemenea, potrivit Asociației Americane de Psihologie, aproape jumătate dintre femei (44%) și o treime dintre bărbați (31%) raportează o creștere a stresului în preajma sărbătorilor. Iar pentru că irosim bani, bem și mâncăm prea mult, ne agravăm starea psihică.
Ce spune psihiatrul despre depresia de sărbători
Specialiștii din domeniul sănătății mintale afirmă că în ajunul sărbătorilor de iarnă tot mai multe persoane se simt lipsite de speranță, deprimate, mai ale în contextul actual post-pandemie și având un război la graniță. Unele dintre aceste persoane au chiar și gânduri suicidale, astfel un om deprimat își poate aminti mai mult lucruri negative, tinde să se izoleze.
„Perioada sărbătorilor de iarnă presupune prin sine feerie, bucurie, minune, pe care o așteaptă fiecare. Toți suntem în așteptarea reuniunilor de familie, cadoului de la Moș Crăciun, de la cei dragi. Dar cu părere de rău această perioadă este umbrită, pentru unii dintre noi, de tensionare și anxietate. Mai este și o perioadă în care facem totalurile, care nu întotdeauna au rezultatul dorit sau sunt pozitive”, susține Marina Pleșca.
Medicul psihiatru menționează că această etapă din an poate deveni un chin pentru cei cu probleme de sănătate mintală, exacerbându-le simptomele. Aceste persoane simt această tensionare și mai mult și poate fi o ultimă picătură ce declanșează o problemă afectivă s-au psihotică.
„Nu uităm și de cei singuratici, care nu au familia, părinții, prietenii alături, ei resimt întreit singurătatea în această perioadă. Este firesc că trebuie ajutați, fiind o perioadă plină de binefaceri, ar fi firesc să avem grijă ca cei singuratici din preajma noastră să nu rămână solitari. În epoca onlinelui pot ușor comunica cu cei dragi, la distanță, resimțind într-un fel prezența lor. Nimeni nu ar trebui să se simtă inutil, a nimănui, ori anume așa se simt cei cu anxietate socială.”
Marina Pleșca
Autor:
Ce puteți face pentru a depăși mai ușor această perioadă
- Stabiliți-vă prioritățile: Înainte de a fi copleșit de prea multe activități, este important să decideți ce activități au un impact pozitiv și să eliminați activitățile de prisos.
- Nu vă setați așteptări: Renunțați la convingerile despre cum ar trebui să fie sărbătorile și ce ar trebui să se întâmple, astfel încât să vă puteți bucura de orice moment al lor. O problemă mare apare atunci când așteptările din această perioadă a anului nu se potrivesc cu realitatea. Acest lucru poate duce la sentimente de depresie sau mai multă anxietate, deoarece nu vă „aliniați” la idealul imaginat.
- Nu vă izolați: Rămâneți conectat cu cei din jur. Participați la activități comune cu familia, colegii ori prietenii.
- Creați-vă obiceiuri noi: Puteți încerca o activitate nouă pentru a vă crea noi amintiri, pentru a nu rămâne ancorat în trecut.
- Planificați: Identificați factorii declanșatori ai anxietății și faceți tot ce puteți pentru a planifica orice activitate din timp pentru a le evita. Dacă sunteți îngrijorat că irosiți prea mulți bani, setați un buget cât mai curând posibil.
- Respirați: Poate pare un sfat simplu, dar uneori efectiv uităm să respirăm adânc și să dăm cu adevărat corpului nostru oxigenul de care avem nevoie. Puneți toate activitățile pe stop pentru câteva minute și încercați să respirați profund, astfel puteți reduce și nivelul de stres.
Cum înțelegem când avem nevoie de ajutor
Printre cele mai importante semnale de alertă se numără lipsă totală de energie; lipsa poftei de mâncare; gânduri sumbre; dureri inexplicabile; insomnii; dorința de izolare; schimbări bruște de dispoziție; stări puternice de îngrijorare, panică sau frică.
Potrivit specialiștilor, toată lumea simte un pic de anxietate de Crăciun. Cu toate acestea, dacă această stări sunt extreme și interferează cu bucuria Crăciunului, ar putea fi util să vorbiți cu un specialist în sănătate mintală. Anxietatea sau depresia pot scăpa de sub control.
Notă: La nivel european, tulburările mintale afectează fiecare al patrulea cetățean și pot duce la sinucidere. Cele mai frecvente forme de boli mintale fiind anxietatea și depresia. La fel, circa 58 de mii de cetățeni europeni mor anual din cauza suicidului. În Republica Moldova peste 80 de mii de persoane se află la evidența specialiștilor, iar circa cinci mii de cetățeni sunt diagnosticați anual cu probleme severe de sănătate mintală.