„Din păcate nu toată lumea înțelege cât de mult spațiu în IT este pentru femei”. Cum femeile din țara noastră se pot reprofila și îmbrățișa o nouă profesie (VIDEO)

„Din păcate nu toată lumea înțelege cât de mult spațiu în IT este pentru femei”. Cum femeile din țara noastră se pot reprofila și îmbrățișa o nouă profesie (VIDEO)

Tot mai multe femei și fete din Republica Moldova tind să se reprofileze și să învețe o nouă profesie din domeniul IT, acestea fiind susținute de Tech Women Moldova (TWM), o asociație publică dedicată atragerii, sprijinirii și promovării femeilor în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC). TWM ajută la crearea condițiilor pentru femeile din Moldova la participarea deplină în cea mai dinamică și profitabilă industrie a prezentului și viitorului.

Cristina Sucner, ambasadoare Tech Women 2022, susține că Tech Women Moldova s-a lansat grație suportului acordat de către Uniunea Europeană, astfel comunitatea TWM poate ajuta femeile din Moldova să se reprofileze în IT.

Publicitate

„Unul dintre partenerii principali a comunității Tech Women Moldova este Uniunea Europeană, care ne susține deja de patru ani în activitățile noastre. Datorită susținerii partenerilor externi, cât și a celor interni, am reușit să organizăm pe parcursul anului mai multe evenimente de tip workshop-uri, prezentări, programe de mentorat și cel mai important eveniment al acestui an a fost Tech Women Summit care anul acesta a avut o prezență fizică de 350 de persoane.”

Cristina Sucner

Autor:

Ambasadoarele Tech Women încurajează doamnele și domnișoarele din Republica Moldova să-și urmeze vocația, prin crearea diverselor oportunități de dezvoltare profesională în sectorul IT, iar pe parcursul anului 2022, comunitatea Tech Women s-a extins și în orașele Comrat, Cahul și Bălți.

Natalia Curusi, ambasadoare Tech Women 2022, menționează că domeniul IT nu este doar pentru bărbați, este și pentru femei, iar TWM prezintă femeilor diverse direcții în acest domeniu.

„Avem fete care fac testare manuală, avem fete care fac project management, avem fete care desenează, deci IT-ul este un domeniu foarte, foarte divers. Noi încercăm să promovăm această idee, să facem fetele să înțeleagă că este loc pentru fete în IT, din păcate, deși acum este destulă informație pe piață, nu toată lumea înțelege cât de mult spațiu este în IT pentru femei”

Natalia Curusi

Autor:

În prezent, TWM are 11 membri implicați activ în programe și evenimente dedicate femeilor și fetelor. Până în 2030, TWM vrea să devină cea mai mare platformă pentru fete și femei din industria TECH care împărtășește informații noi și cunoștințe despre carierele TIC și antreprenoriatul TECH.

Uniunea Europeană - un partener strategic

Stefanie Ciutac, coordonatoarea și președinta „TechWomen Moldova”, declară că Uniunea Europeană este un partener foarte important pentru TWM, iar acest sprijin a fost resimțit și în cadrul evenimentului „Tech Women Summit” care a avut loc pe 15 octombrie 2022.

Evenimentul a fost axat pe femeile din domeniul tehnologic, provocările lor, climatul din industria tehnologică și oportunități de neratat din diverse companii sau zone din acest sector.

Potrivit unui studiu analitic „Femeile și Bărbații în sectorul Tehnologiei informației și comunicațiilor", ediția 2019, în Republica Moldova, în sectorul Tehnologiei informației și comunicației (TIC ), femeile și fetele sunt subreprezentate pe piața forței de muncă. Acestea ocupă doar 31% din locurile de muncă din sector și doar 19% din profesiile digitale.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal