Maia Sandu susține că ieșirea R. Moldova din CSI este un proces de durată: Nu e vorba de un acord, e vorba de sute de acorduri

Maia Sandu susține că ieșirea R. Moldova din CSI este un proces de durată: Nu e vorba de un acord, e vorba de sute de acorduri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu susține că ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic.

„Acolo nu e vorba de un acord, e vorba de sute de acorduri iar multe dintre ele se referă la relația cu alte state, ca Kazahstan, Kîrghizstan, sunt acorduri pe partea economică”, a declarat șefa statului, în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte", organizată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană – România Europeană la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sandu afirmă că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care acorduri este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.

Publicitate

„Din câte știu eu, se face o analiză a acestor lucruri și nu e posibil de a ieși din toate acordurile. Se va analiza și se va vedea din care ieșim, care sunt relevante pentru relațiile noastre economice bilaterale cu alte state. Trebuie să fim pragmatici și să mergem logic asupra acestui lucru”, a menționat președinta Maia Sandu.

În cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte", președinta Maia Sandu a primit premiul ICDE România Europeană 2022.

Recent, șeful diplomației moldovenești, vicepremierul Nicu Popescu a declarat în cadrul unui interviu pentru NordNews că Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. Oficialul a precizat că țara noastră semnalează un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu.

Amintim că, președinta Maia Sandu nu a participat la summitul Comunității Statelor Independente (CSI) de la Astana, care a avut loc la 14 octombrie curent. Atunci, potrivit unui anunț al MAE al Kazahstanului, șefa statului nu și-a confirmat prezența „din cauza programului încărcat de lucru”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal