
Crearea spațiului digital comun între România și Republica Moldova, pe agenda guvernelor de la Chișinău și București
Crearea spațiului digital comun între România și Republica Moldova este un subiect aflat pe agenda guvernelor de la Chișinău și București, potrivit vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu. Oficialul a declarat, cu ocazia vizitei omologului român, Sebastian Burduja, că în ultimele luni, cele două executive au realizat o serie de progrese în acest domeniu.
・
Potrivit vicepremierului, astăzi, 12 decembrie, la Chișinău a avut loc ședința Comisiei inter-guvernamentale pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale, la care a fost prezent și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian, Ioan Burduja. În cadrul întrevederii au fost discutate realizările din prima jumătate de an de la semnarea memorandumului, fiind totodată formulate mai multe obiective comune pentru cooperare și dezvoltarea spațiului digital comun România - Republica Moldova.
https://www.privesc.eu/widget/live/101415
„Crearea spațiului comun înseamnă o compatibilitate și o sinergie mai bună între instituțiile statului român și ale statului Republica Moldova, înseamnă schimb de date automatizat, înseamnă serviciu de calitate și procese administrative mai performante. Presupune reutilizarea soluțiilor digitale pe care noi le avem și crearea unor noi soluții digitale. Este un obiectiv deloc simplu, destul de complex”, a precizat vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.
Oficialul a precizat că în aceste șase luni s-a reușit alinierea instituțiilor de pe ambele maluri ale Prutului la aceleași obiective strategice și cadrul de timp, fiind totodată identificate mai multe mecanisme juridice prin care soluțiile digitale create în Republica Moldova să poată fi utilizate și în România.
„Știți că în Guvernul R. Moldova se află în proces de examinare, o hotărâre de guvern care va partaja toate serviciile guvernamentale implementate de noi în ultimul deceniu, le vom pune la dispoziție partenerilor noștri din România, așa cum prevede memorandumul și crearea acestui spațiu digital comun.
Am pregătit și platforma tehnologică, tehnică, care ne-ar ajuta să implementăm mai repede soluțiile digitale în România, pregătită împreună cu instituțiile de profil din România. Am demarat și procedura mutuală a semnăturii digitale, ne dorim ca cel puțin un milion de cetățeni pe care îi avem cu statul România să beneficieze de o transparență și o sinergie, o birocrație aproape inexistentă, ajutați de identitatea electronică interoperabilă”, a adăugat vicepremierul.
Potrivit ministrului român, Sebastian Burduja, România salută continuitatea demersurilor celor două țări care au început acum șase luni, în acest sens urmând a fi alocate fonduri pentru finanțarea unor programe din acest domeniu.
„Salut faptul că avem o continuitate practic a demersurilor noastre. Vreau să punctez faptul că dincolo de ceea ce noi facem pentru transformarea digitală comună, noi am alocat bani și din planul național pentru cercetare inovare și specializare inteligentă, este un plan ambițios de 60 de miliarde de lei și avem un program special pentru Republica Moldova.
Totodată, ne vom bucura să alocăm cât mai multe fonduri pentru cercetarea științifică din R. Moldova. Așadar, bugetul ministerului nostru care va fi apărat chiar astăzi în parlament crește, acesta anul viitor va fi cu 70 la sută mai mare. Această creștere arată un angajament pentru viitor. Sunt convins că Republica Moldova și România vor face lucruri mărețe împreună” a spus Sebastian Burduja.