
Un grup de liceeni lucrează la un dispozitiv ce va face „vocea plantelor” auzită. Cunoaște echipa ce a luat locul I la Startup School (INTERVIU)
Axente Ariana este o elevă din clasa a IX-a cu vise mărețe. De mică a fost fascinată de lumea tehnologiilor și a iubit matematica, însă, de anul trecut a realizat că lumea este mai mult de atât. Ea, alături de colegele Ilaria Țeberneac și Ionela Cușnir au dezvoltat un sistem inteligent ce vor ajuta facilitarea creșterii plantelor. În cadrul evenimentului final de absolvire și Demo Day din cadrul Startup School, echipa a prezentat proiectul și a luat punctajul maxim din partea juriului calificat. Vezi mai jos istoria ideii de afacere și planurile de viitor ale echipei.
・
Ariana, spune-ne un un pic despre tine. Cu ce te ocupi?
Totul a început cu o oportunitate oferită de către GirlsGoIT - o comunitate care încurajează fetele să aspire către domenii tehnologice. M-am îndrăgostit în prima clipă de tot ce înseamnă electronică și programare. După ce am finisat cursul de la GGIT, am ales să studiez în continuare acest domeniu, iar în mai 2022 am devenit mentor. De atunci totul s-a schimbat.În prezent sunt o elevă cu aspirații, un mentor pentru toate fetele care vor să înceapă un drum nou și un copil care mereu dorește să descopere ceva inovativ.
Cum a apărut ideea de startup și ce problemă soluționează?
De fapt, totul a început cu simplul fapt că niciodată nu am fost fascinată de plante și flori, mereu evitam să am grijă de ele.Într-o zi, mă gândeam cât de comod ar fi ca planta să îmi zică de ce are nevoie și să poată avea grijă de sine stătător. Așa a apărut Healthy Planty.
Ce soluție propune?
Healthy Planty este un sistem inteligent dotat cu senzori care detectează starea mediului înconjurător al plantei. Acest produs este creat pentru florăriile care au nevoie să întrețină variate tipuri de plante cu condiții specifice. De aceea, cu senzori încorporați în dependență de tipul plantei, se creează un algoritm special despre starea plantei și de ce ea are nevoie.
Așadar, pe lângă senzori de lumină, umiditate și temperatură a solului, mai este încorporat, de asemenea, un sistem de irigare inteligent care administrează florii cantitatea exactă de apă de care aceasta are nevoie.

Care e cel mai valoros sfat primit de la mentorii din Startup School?
„Învățați să vă deosebiți și fiți originali, căci asta face diferența la finalul drumului”.
Cu ce provocări te-ai ciocnit în program și în dezvoltarea ideii?
Una dintre cele mai mare provocări a fost să procesăm tot valul de informații. În fiecare săptămână era ceva nou și trebuia să fim informați despre toate aspectele unui startup, iar cei care priveau în afara cutiei reușeau să înțeleagă esența.
Cât ce ține de dezvoltarea ideii, a fost complicat la început să concepem prototipul și să ne găsim clienții potriviți.
De ce ai decis să dezvolți un startup?
Antreprenoriatul îmi pare un domeniu absolut fascinant și doresc să gust un pic din pâinea lui, ca să văd dacă este un domeniu în care mă regăsesc sau nu. De asemenea, în programe de startup se crează networking și se acumulează experiențe noi, deci, cu siguranță am să continui pe acest drum.
Care sunt planurile echipei pentru viitorul apropiat?
Dorim să dezvoltăm Healthy Planty ca acesta să devină un produs viabil pe piață. Ne propunem să ușurăm un pic viața florarilor și să le oferim o soluție eficientă. Healthy Planty este un produs cu adevărat captivant și folositor, iar eu simt că va face valuri în lumea tehnologiei.
În anul curent, 27 de echipe au absolvit programul național online de educație antreprenorială - Startup School. Pe parcursul a 6 săptămâni, 200 de participanți din program au însușit bazele fundamentale ale unui concept de afacere cu impact, bazat pe modelul Lean Canvas. Liceenii au învățat despre identificarea unei probleme, găsirea și atragerea clienților, dezvoltarea produsului și modele de venit.
Cele mai bine dezvoltate idei de afacere au fost prezentate în cadrul evenimentului de absolvire și Demo Day, iar echipele finaliste au fost premiate.

Vezi evenimentul integral și toate prezentările finale AICI.
Startup School este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, partener general Orange Systems, cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, prin intermediul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022.